Recomanacions dels ajuntaments costaners de l’Horta davant la caravel·la portuguesa

Des de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies s’insta els ajuntaments costaners a què a través del servei més oportú (sanitat, medi ambient, platges, salvament i socorrisme), es proporcione a la ciutadania la informació i atenció necessària per donar una resposta adequada davant d’una emergència o situació de risc.

No obstant això, amb la voluntat de complementar les accions d’informació en prevenció se citen les següents RECOMANACIONS:

EVITAR LA PICADA:

1) Si hi ha meduses a la platja, no et banyes i allunya’t de la riba on pot haver fragments de l’animal.

2) Si s’està a l’aigua i es veuen meduses o el flotador de la caravel·la, eixir de l’aigua tan aviat com pugues. En el cas de la caravel·la, encara que es veja el flotador lluny, els tentacles estesos són molt llargs (hi ha casos de fins a 30 metres) i et poden arribar a tocar.

3) Si la medusa o la caravel·la és fora de l’aigua (a l’arena, sobre les roques, etc.) no la toques, encara que penses que és morta, ja que pot continuar alliberant verí.

4) Sempre seguir les indicacions dels socorristes.

QUÈ S’HA DE FER SI ET PICA UNA MEDUSA O UNA CARABELA?:

1) Eixir de l’aigua si estàs dins i acudeix al servei de salvament. En el cas de picada d’una caravel·la o es té símptomes generals com ara nàusees, vòmits, marejos, rampes musculars, mal de cap, dificultat per respirar o malestar generalitzat, s’ha d’anar al centre sanitari més pròxim o telefonar al 112.

2) Si hi ha restes de tentacles, retira’ls amb pinces i guants; si no en tens, fes-ho amb la vora d’un objecte rígid com ara una targeta de crèdit o el carnet de conduir per evitar el contacte amb les mans. Mai fregues la zona afectada, NI utilitzes tovalloles o sorra per netejar la ferida, ja que la pressió pot augmentar l’alliberament de verí.

3) Renta la zona afectada amb aigua de mar i comprova abans que l’aigua no tinga fragments de tentacles.

4) Mai la rentes amb aigua dolça (el canvi de salinitat provoca més alliberament de verí).

5) No utilitzes amoníac, vinagre o orina.

6) Per alleugerir el dolor s’aplica fred sobre la zona utilitzant una bossa de plàstic amb gel (per evitar el contacte directe amb la pell). Pósatelo durant 10-15 minuts, descansa 5 i vuélvetela a posar.

Recorda: si hi ha socorrista a la platja, acudeix a ells.

la Caravel·la o fragata portuguesa, Physalia physalis, és una espècie de medusa que té una perillositat MOLT ALTA i el contacte amb els seus tentacles pot tenir conseqüències molt greus per l’aparició de símptomes sistèmics: gastrointestinals, neurològics, musculars i cardiorespiratòries, amb el consegüent perill d’ofegament. En qualsevol cas, poden produir cremor, dolor intens i laceracions a la pell, és habitual que els tentacles queden adherits a la mateixa.

Aquesta espècie es mou a mercè dels corrents superficials i del vent el cos en on es localitzen els tentacles flota i té forma de vela (flotador). És típica de les aigües temperades de l’Atlàntic, però també és ocasionalment observada en les aigües de la Mediterrània.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *