Paiporta celebra hui l’acte central de les activitats al voltant del 25 de novembre
Paiporta ha viscut aquest dilluns l’acte central de les activitats de celebració del 25 de novembre, Dia Contra la Violència Masclista. Centenars de joves de tots els centres educatius de la localitat s’han reunit a l’esplanada de l’Ajuntament, on també han estat l’alcaldessa, Isabel Martín, el regidor d’Igualtat, Guillem Montoro, i altres membres de l’equip de govern i la corporació municipal.
El missatge general que han transmés en els seus discursos les autoritats, el Consell de la Dona i el grup de dones ‘Creixent Juntes’ ha sigut de rebuig absolut de la violència masclista, així com de reclamació de polítiques educatives, de legislació laboral, judicials i en tots els àmbits per a fomentar la igualtat, així com per a protegir a les dones d’una xacra social que en l’últim any s’ha cobrat la vida de 45 dones a mans d’homes pel simple fet de ser dones. També s’ha recordat l’assassinat dels cinc menors morts en crims masclistes.
«Des de l’any 2003, quasi un miler de dones han sigut assassinades a l’Estat Espanyol víctimes de la violència masclista. Encara hui, en ple Segle XXI, el simple fet de nàixer dona pot suposar un factor de risc per a la pròpia vida», ha denunciat l’alcaldessa, Isabel Martín, que ha afegit que cada cas de violència masclista «és un fracàs col·lectiu de la nostra societat» i també «una raó de pes per a plantar cara amb més força si cap». La dirigent paiportina ha conclòs que dies com el 25N «continuen sent necessaris» per a «juntar les nostres veus i denunciar i condemnar la violència que encara hui es continua exercint contra la dona».
El regidor d’Igualtat, Guillem Montoro, ha pres la paraula per a recordar que «la violència de gènere no desapareixerà mentre no acabem amb la discriminació que les dones pateixen a la societat pel simple fet de ser-ho». Montoro ha subratllat «l’educació com a pilar bàsic per eradicar la violència de gènere», al temps que ha reclamat que s’ha de procurar que «les generacions futures visquen i s’eduquen en igualtat, fent desaparéixer la discriminació i l’exclusió que pateixen les dones en molts àmbits, donant pas a una igualtat real».
Representants del Consell de la Dona, per la seua banda, han llegit el comunicat consensuat per l’ens consultiu de l’Ajuntament, que assenyala que «no podem normalitzar ni naturalitzar les dades de dones mortes per violència masclista», al temps que situa «l’arrel d’aquesta violència» en «la deisgualtat estructural, la discriminació i l’opressió basades en el gènere com a mecanisme social utilitzat pel patriarcat per a subjugar a les dones respecte als homes, i a tota persona que no compleix els manaments heteronormatius».
També ha pres la paraula la representant del grup de dones ‘Creixent juntes’, impulsat per l’Ajuntament de Paiporta, que ha expressat la voluntat de les dones de «viure sense por a ser assassinades, sense l’angoixa de que els nostres fills o filles siguen maltractats, insultats, vexats o assassinats. Sense ser humiliades o desvalortizadoes, enteses i respectades, perquè no sóm una cosa, no som prpietat de ningú», i han enviat un missatge clar a les forces de l’ordre, a la magistratura i a tots els estaments per a que «garantisquen la seguretat i la integritat de les dones».
L’acte ha finalitzat amb la col·locació de 45 ciris, un per cada dona assassinada els últims 12 mesos, i la lectura dels seus noms, així com cinc més per les criatures també assassinades en crims masclistes. També s’han llegit les dades no oficials de crims relacionats amb violència exercida per homes contra dones, i que no es registren oficialment per diferents circumstàncies o perquè encara s’estan investigant.
També s’ha descobert la placa que va entregar recentment la Diputació de València a l’Ajuntament de Paiporta com a municipi protegit contra la violència masclista, i que reconeix les polítiques per la igualtat implantades en els últims temps, com és l’aprovació de plan d’igualtat, entre d’altres.
Les activitats pel 25N organitzades per la Regidoria d’Igualtat continuen aquest dimecres amb el taller d’apoderament a través del flamenc ‘Posa’t flamenca’, a les 18.00 hores, en l’espai Paiporta Conviu. A més, es mantenen els tallers de teatre amb adolescents, teatre-fórum i el taller ‘No em toques el Whatsapp’ als centres educatius de la localitat. Tota la programació del 25N es pot consultar al web municipal.