Paiporta celebra la tercera edició de les Jornades de Memòria Històrica per a posar llum en un temps amagat
La tercera edició de les Jornades de Memòria Històrica comença el 28 de març i té, un any més, l’objectiu de continuar aprofundint en el record d’un temps amagat i oblidat. Promogudes per la Regidoria de Cultura, les jornades arriben enguany a la seua tercera edició amb una programació en què exposicions, presentacions de llibres, recitals de poesia, cinema i dos concerts molt especials ompliran tots els espais culturals del poble.
El lema de les Jornades és, un any més, ‘Descobrir, conéixer, construir’, ja que la pretensió de la Regidoria és posar llum sobre uns fets desconeguts fins fa poc per a construir un futur que no deixe ningú enrere.
Entre els concerts, destaquen el que protagonitzarà Luis Pastor, el dissabte 13 d’abril. L’altre serà un esdeveniment singular i irrepetible, que comptarà amb el cantautor paiportí Elies Monxolí, acompanyat per la Banda Simfònica i el Cor de la Unió Musical, el cor de la Societat Musical La Primitiva de Rafelbunyol, i el cor de la Unió Musical de Montcada. Junts, representaran ‘Campanades a morts’, l’homenatge de Lluís Llach a les víctimes de la massacre franquista succeïda a Vitòria l’any 1976, quan la policia va assassinar tres persones a tirs i va causar un centenar de ferits durant una vaga obrera.
Les Jornades de Memòria Històrica intenten donar veu als testimonis del colp d’estat i l’alçament militar, seguida d’una guerra i una cruenta post-guerra. S’han buscat novament testimonis directes d’aquells anys, i s’han registrat els seus relats en vídeo per a conservar aquestes vivències d’un temps del qual, fins ara, no era habitual parlar.
Aquests registres audiovisuals passaran a formar part de l’Arxiu de la Memòria, i seran presentats el 2 d’abril, abans de la inauguració de l’exposició ‘No tindreu pau després de la guerra’ al Museu de la Rajoleria. A més, les sis persones participants rebran un homenatge en agraïment per haver donat el seu testimoni dels anys de la guerra i la post-guerra.
Tot el material recopìlat per la Regidoria de Cultura en aquests tres anys de Jornades de la Memòria quedarà emmagatzemat en un arxiu administrat pel departament del Museu de la Rajoleria que estarà disponible en internet per a tota la població. En total hi haurà 19 vídeos que, a més, estaran indexats i minutats per temàtiques i conceptes. Açò facilitarà també la tasca investigadora d’aquelles persones que la vulguen portar a terme.
L’arxiu també inclou el llibre editat l’any passat, fruit de la investigació de Vicent Gabarda i Elena Villasante i titulat ‘De al rereguarda a les presons. República, guerra i dictadura franquista a Paiporta’.
Des del seu naixement, les Jornades de Memòria Històrica han tingut una orientació de recuperació de relats i testimonis d’ambdós bàndols, i de contar un període de la història de Paiporta amagat durant els anys de la dictadura franquista, i també des dels temps de la transició. La idea és passar pàgina d’un temps fosc, però sempre després d’haver llegit aquesta pàgina amb tots els detalls, per tal d’aprendre la lliçó i no repetir els errors.
Un concert únic
L’obra ‘Campanades a morts’, que es representarà el diumenge 14 d’abril a L’Auditori Municipal amb Elies Monxolí, la Banda Simfònica i el Cor de la Unió Musical, el cor de la Societat Musical La Primitiva de Rafelbunyol, i el cor de la Unió Musical de Montcada, serà un dels plats forts de les Jornades. S’interpretarà aquest disc publicat per Lluís Llach al 1977.en què Llach ret homenatge a les víctimes de la massacre succeïda a Vitòria el 3 de març de 1976, quan la policia va assassinar tres persones a trets i en va ferir de bala a altres 100 durant una vaga obrera. Els assassinats es produïren a l’església de Sant Francesc d’Assís. L’obra de Llach està considerada com un dels símbols de la resistència davant una transició tacada de sang pels estertors del règim franquista i el traumàtic pas a la democràcia.