La Fundació Horta Sud, la Mancomunitat, l’Institut d’Estudis Comarcals i el Guaix signen un manifest conjunt perquè no es fraccione la comarca
El manifest #SomHortaSud explica els motius històrics, culturals i geogràfics que motiven a la no divisió de la comarca de l’Horta Sud i l’aposta per una denominació històrica ja consolidada entre els municipis que la conformen
Quatre institucions de llarg recorregut a la comarca de l’Horta Sud, com són la Fundació Horta Sud, la Mancomunitat Intermunicipal de l’Horta Sud, l’IDECO i la Coordinadora pel Valencià l’Horta Sud, El Guaix; han signat el manifest #SomHortaSud davant l’ús inapropiat i sense base legal ni criteri històric o cultural de ‘Horta Oest’.
Tal com s’explica al manifest, la macro-comarca de l’Horta ha estat històricament formada per tres territoris: l’Horta Nord, València ciutat i l’Horta Sud. En total són 45 municipis estructurats en tres comarques diferenciades. Així es recollia ja al llibre La huerta de Valencia: zona sur. Estudio de geografia agraria, del professor Eugenio Burriel l’any 1971. El riu Túria marcava la frontera geogràfica entre el nord i el sud.
La història institucional corrobora la realitat de l’Horta Sud
La Fundació Horta Sud, amb 46 anys d’història, porta recolzant el teixit associatiu de la comarca des dels seus orígens, vertebrant els diferents municipis que la composen amb, per exemple, els 25 anys d’ajudes a projectes interassociatius; la Caja de Ahorros de Torrent que va aprovar en 1974 una modificació estatutari en la qual s’incorporaven a l’assemblea general associacions culturals d’alguns dels pobles de la comarca; la Mancomunitat Intermunicipal de l’Horta Sud i l’IDECO, fundats l’any 1982, que impulsaren la vida comarcal i la consecució dels interessos comuns d’àmbit supramunicipal.
Tanmateix, també podem trobar al Guaix, que ha organitzat més de 20 Trobades d’Escoles en Valencià; el Foro Empresarial de l’Horta Sud, la Federació Comarcal de Bandes de Música; Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de l’Horta Sud; Scouts; Esplais; Associacions Veïnals; Cases de Joventut; Per l’Horta; Xarxa d’Entitats del Patrimoni, etc.
Periòdics, arxius, cronistes i científics socials que ja es pensaven comarcalment
Cal tindre en compte el treball i el paper desenvolupat al llarg dels anys per les ciències socials a l’Horta Sud: la història, la sociologia, la geografia… són molts els professionals que han treballat amb la delimitació territorial comarcal que ens identifica. Així mateix, cronistes, mestres, arxivers, lingüistes, o periodistes, amb una llarga trajectòria professional, han documentat la nostra comarca, les nostres arrels històriques i els principals reptes de futur que enfrontem des de l’Horta Sud.
Per posar un exemple, les publicacions de l’IDECO o els estudis de la Fundació Horta Sud són una mostra d’aquestes investigacions.
Pels 20 municipis de la comarca; pels més de 450.000 habitants i les més de 2.000 associacions; per les 13 col·leccions museogràfiques i els 8 museus reconeguts; pels 14 edificis declarats bé d’interés cultural i els 71 declarats bé d’interés de rellevància local; pel monument nacional del castell d’Alaquàs; pels 85 jaciments arqueològics o pels 2 parcs naturals comarcals… Per tots aquests motius i molts altres diem ben clar #SomHortaSud.