À Punt, amb el Dia Internacional de les Dones

La graella del 8M inclou dos documentals matinals i el programa homenatge a Carmen Alborch. El programa Zoom estarà dedicat a la igualtat de les dones i s’estrena la pel·lícula Només la veritat (Saint Judy).

Dijous l’espai 400 està dedicat a la inserció de dones i s’ha gravat al Centre Penitenciari de Picassent i en una associació d’Elx.

 

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Dones, la programació d’À Punt prepara uns continguts especials dedicats a la celebració del 8 de març.

De matí, a partir de les 10 hores, s’emeten dos documentals Aimra terra de ningú, una dona saharauí darrere de la batalla i En la bretxa. A continuació À Punt recupera del seus arxius el capítol del programa Valentes en record a l’exministra valenciana Carmen Alborch.

En el prime time el programa d’investigació Zoom canvia de dia per a oferir, aquest dimecres, un contingut especial dedicat a les dones. El 8 de març és anualment una jornada de lluita i reivindicació. Han passat dècades des que van començar a convocar-se les primeres mobilitzacions feministes. Els avanços són presents, però encara està en l’aire la pregunta: estem prop d’aconseguir la igualtat?

L’espai de reportatges tractarà de demostrar que la lluita feminista només es troba en els seus primers compassos i que encara queda camí per recórrer perquè els homes i les dones estiguen al mateix nivell. De fet, l’ONU ha llançat un advertiment que no admet interpretacions: per culpa de la reculada en matèria de drets sexuals i reproductius, calcula que la igualtat entre els homes i les dones s’aconseguirà dins de, aproximadament, 300 anys.

Zoom indagarà en un altre aspecte important, focus de les institucions i moviments feministes: les violacions. Entre el 2019 i el 2022, s’han incrementat un 38,2%. Segons el Ministeri de l’Interior, a la Comunitat Valenciana van augmentar en més del 70%. A què es deu? Com es pot acabar amb aquesta plaga?

La llei del “només sí és sí”, que va aterrar l’agost passat, és un dels recursos jurídics que ha tractat de posar fi a aquesta situació, malgrat la polèmica. Aquesta legislació ha generat controvèrsia des de tots els angles, ja que la nova normativa obria la porta a la rebaixa de les condemnes mínimes dels agressors. És cert? S’ha de reformular? L’espai d’À Punt detalla els punts més importants per a entendre-la.

Un altre dels grans problemes que les dones es troben en el seu dia a dia se situa en l’àmbit laboral. En primer lloc, la dificultat per a accedir a càrrecs directius: l’anomenat sostre de vidre. Un estudi elaborat per la companyia Women In Business revela que, durant el 2021, només un 23% de dones a Espanya ocupaven el lloc de directora general.

En segon lloc, la bretxa salarial. Les valencianes cobren una mitjana de 5.073 euros menys que els homes. La discriminació laboral s’acarnissa amb les dones, que pateixen a més més contractes parcials, més temporalitat i més desocupació.

Més enllà de l’ocupació, hi ha diversos camps en els quals no hi ha l’equilibri entre homes i dones, com, per exemple, l’esport. Per això, coincidint amb el Dia de les Dones, Zoom tractarà d’acostar l’espectador a la necessària lluita feminista.

En acabar Zoom, s’estrena la pel·lícula Només la veritat (Saint Judy), un llargmetratge distingit com “especialment recomanat per al foment de la igualtat de gènere”.

Una història real sobre l’advocada Judy Woods i el cas d’Asefa Ashwari que va suposar un canvi en la legislació americana sobre l’asil a dones. Conclourà la nit amb el guardonar documental (M)otherhood, que trenca tots els tabús al voltant de les dones que no volen ser mares.

400’, amb les dones del Centre Penitenciari de Picassent

El dijous 9 de febrer el programa 400 estarà dedicat a la inserció de dones i s’ha gravat al Centre Penitenciari de Picassent (València). Pere Aznar coneixerà de primera mà els problemes de les dones en procés de reinserció.

A Espanya hi ha unes 4.000 dones en presó. La gran majoria d’aquestes dones ja patien situacions de vulnerabilitat socioeconòmica abans d’ingressar a la presó, a la qual s’afegeix posteriorment l’estigma d’haver estat empresonada.

El programa presentat per Pere Aznar visitarà també el Programa de Reinserció de Dones d’Elx per a conéixer el projecte Filant Somnis, en què dones en presó o risc d’exclusió busquen una segona oportunitat mitjançant la costura.

Maria, Milagro i Amadeu ens contaran històries molt dures, però amb un toc d’humor en els monòlegs de les seues experiències vitals.

400 és una producció d’À Punt en associació amb Sunrise Pictures i El Terrat (The Mediapro Studio).