Acció Ecologista-Agró al·lega al Pla Acústic Municipal d’Aldaia per no incloure entre les àrees a avaluar al Parc Empresarial Pont dels Cavalls

Acció Ecologista-Agró ha presentat davant l’Ajuntament d’Aldaia (Horta Sud, València) un document d’al·legacions al Pla Acústic Municipal (PAM) per no ajustar-se al contingut que segons la legislació vigent hauria d’incorporar. En conseqüència, els ecologistes sol·liciten la correcció i esmena de deficiències del PAM per tal que s’avalue correctament l’impacte acústic previst pel Parc Comarcal d’Innovació.

 

L’anticipació i evitació del soroll futur és la premissa de la lluita contra la contaminació acústica. Este és un problema molt important, tal com assenyala l’OMS, ja que es troba entre els principals riscos de tipus ambiental per a la salut pública. I al qual, per tant, no se li pot donar l’esquena. Malgrat això, l’Ajuntament d’Aldaia mostra de nou poc interés a conéixer el nivell sonor al qual estarà exposada la ciutadania així com a adoptar mesures que permeten reduir-ho progressivament, amb l’objectiu de garantir qualitat de vida i benestar ambiental en el municipi.

 

Antecedents

 

Fa just un any, Acció Ecologista-Agró va participar en el procés de consulta pública del Parc Comarcal d’Innovació Parc dels Cavalls. En les al·legacions presentades, quant a l’avaluació ambiental estratègica, ja advertien que l’estudi acústic no s’ajustava a la normativa vigent. Hi constava d’una avaluació de l’ambient sonor i futur provocat pel trànsit rodat, però no del soroll industrial que originarien les activitats a desenvolupar en el Parc Empresarial, com a font emissora.

 

Això va resultar sorprenent per a les ecologistes, tractant-se d’un document que té com a propòsit avaluar l’impacte acústic del Parc Pont dels Cavalls i adoptar les mesures adequades per a la seua evitació i, en cas de no ser possible, la seua reducció.

 

Ara des d’Acció Ecologista-Agró revisen amb la mateixa perplexitat el Pla Acústic Municipal d’Aldaia, aprovat per l’ajuntament en octubre de 2023 i actualment en procés d’informació pública.

 

Greus deficiències detectades en el contingut del Pla Acústic Municipal d’Aldaia

 

D’acord amb l’article 26 de la llei 7/2002 de protecció contra la contaminació acústica, els mapes acústics han de distingir entre zones rústiques i urbanes, per analitzar els nivells de sorolls establint àrees diferenciades segons els usos existents o previstos, com és el cas de les industrials. En este marc clarament entraria el Parc Empresarial Pont dels Cavalls que contempla sacrificar una superfície desorbitada d’aproximadament un milió de metres quadrats d’horta per a l’activitat industrial, concretament la logística. A pesar d’este requisit, el mapa acústic que presenta l’Ajuntament d’Aldaia dins del PAM obvia per complet el soroll que s’emetrà durant les distintes fases de construcció i posada en funcionament del parc.

 

De manera anàloga, el Pla Acústic Municipal d’Aldaia no té en compte el trànsit que la implantació d’esta àrea industrial podria arribar a generar, a pesar que així asseguren en la Declaració Ambiental i Territorial Estratègica que succeirà: «L’ús logístic serà predominant, amb el que es generarà un major moviment de vehicles».

 

Ignorar açò suposa eludir al mateix temps l’augment dels nivells sonors que tindria lloc en un punt que ja ofereix superacions dels nivells establits per la normativa, com és la carretera CV-413. En conseqüència, l’absència de modelitzacions que permeten avaluar el soroll projectat en la zona del Parc Comarcal impedeix diagnosticar la situació futura. Així com l’establiment de mesures per evitar l’aparició de conflictes acústics que posteriorment al seu desenvolupament puguen tindre lloc.

 

Des d’esta mirada selectiva i parcial amb què s’ha elaborat el PAM, oblidant les externalitats negatives del Parc Pont dels Cavalls, no és d’estranyar que tampoc aparega el parc en el mapa de conflictes acústics, tot i que com apunten des d’Agró, deuria.

 

És evident que el PAM d’Aldaia no s’ajusta a la legislació vigent que recull el contingut que han de tindre estos plans en obviar una font de soroll industrial projectada de primera magnitud com és el Parc Comarcal d’Innovació. Així ho ha manifestat Acció Ecologista-Agró en les al·legacions presentades el passat 30 de gener de 2024, en les que, com a resposta a estes deficiències, a més a més sol·liciten una correcció del PAM a fi que s’avalue l’impacte acústic previst pel Parc Comarcal.