Alaquàs celebra la recuperació del monument com a espai públic al servei de la ciutadania amb una exposició

Alaquàs va celebrar el passat 28 de febrer el XXIIé aniversari de la recuperació del Castell d’Alaquàs. Un dels actes centrals va ser la inauguració de l’exposició ‘Estampes en Transició. Obra gràfica de la col·lecció Martínez Guerricabeitia’. Una mostra que té per objectiu apropar el patrimoni artístic de la Universitat de València a la societat mitjançant peces d’art gràfic de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia, una de les col·leccions universitàries espanyoles d’art contemporani més importants formada per quasi mig miler d’obres i que va ser llegada a la institució el 1999.

L’acte va comptar amb la presència de l’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, la Regidora de Cultura, Marta Murciano, la Vicerrectora de Cultura i Sociedad de la Universitat de València, Ester Alba, el comissari de la mostra, Felipe Jerez Moliner, el director de la col·lecció Martínez Guerricabeitia, José Martín i en representació de Caixa Popular, Elena Partal Bolsico.

L’exposició està organitzada pel Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València i l’Ajuntament d’Alaquàs amb la col·laboració de la Diputació de València i Caixa Popular i es podrà visitar a la Sala La  Nova del monument fins al 3 de maig.

Es tracta d’una mostra formada per més de 100 obres, una selecció selecció nombrosa i representativa d’estampes en transició a través de les quals es convida al públic a percebre l’interès de l’art gràfic de la segona meitat del segle XX i sentir-ne la intenció, el compromís i el gust, tant dels seus creadors com dels col·leccionistes. En aquesta mostra àmplia s’ha optat per fer agrupacions al voltant d’una sèrie de paraules escollides. Són termes essencials que defineixen, d’una manera o una altra, les peces que es reuneixen, ja siga per l’assumpte primordial representat, la intenció de l’artista, el gènere tractat, l’estil dominant o l’element unificador: lluita, amor, futur, paisatge, sexe, tradició, realitat, violència, naturalesa, abstracció, mort, poder, geometria, retrat, política, desigualtat i repressió. Conjunts que demostren, en un interval temporal de dues o tres dècades, diferents i suggestives maneres de crear per part d’artistes gràfics valencians, espanyols i estrangers.

A continuació va tindre lloc la taula redona ‘Salvem les fotos. Entre el rescat patrimonial i la resiliència social’, prevista també dins de la programació amb motiu de la celebració del 28 de febrer. En ella es va abordar el projecte que amb el mateix nom pretén recuperar les imatges afectades per la DANA a la comarca de l’Horta Sud i que facilita a la ciutadania que puga entregar les seues fotografies per tal que siguen restaurades. Van participar Marisa Vázquez de Agredos, responsable de Patrimoni de la Universitat de València, Enric Juan, director de Quaderns d’Investigació d’Alaquàs, Òscar Padi, fotógraf professional i Ángeles Fresneda, voluntària del projecte.