Alfara del Patriarca està duent a terme un projecte de lluita biològica per a la prevenció de mosquits
Davant la problemàtica en la salut pública per la proliferació de mosquits en els períodes de primavera i estiu, l’Ajuntament d’Alfara del Patriarca va iniciar a l’octubre un projecte de control de mosquits en col•laboració amb la Fundació Limne, les primeres accions de la qual comencen a ser visibles amb l’arribada del bon temps.
El pla s’articula en dues fases diferenciades: la prevenció i localització de zones de cria d’una banda i, per un altre, la conservació i foment d’uns certs depredadors com a enemics naturals per al control de les plagues de mosquits.
Ahir, 5 d’abril, va tindre lloc la Nit dels Ratpenats, un taller divulgatiu que tracta de detectar i valorar aquestes espècies de depredadors que actuen com a element de control biològic de plagues.
La campanya, que és realitzada amb la Fundació Limne, se centra principalment en el mosquit tigre, una espècie invasora originària del sud-est asiàtic que, afavorida pel canvi climàtic, els fluxos humans i la globalització s’ha anat estenent ràpidament pels ecosistemes mediterranis. A més del dolor que produeix la seua picada, és responsable de la propagació de malalties com el dengue, el zika o el chikungunya.
La directora de la Fundació Limne, Sales Tomás, assenyala que «prop del 90% dels focus de cria del mosquit tigre es produeixen en l’àmbit privat i particular, això és, a les nostres cases, terrasses i jardins». Per això «és imprescindible que tots fem un esforç en la seua erradicació ateses unes senzilles pautes». Aquests mosquits desenvolupen un cicle de vida molt curt, podent passar de larves a adults en tot just sis dies i requerint xicotets punts d’aigua per a la cria. Des de l’Ajuntament se sol•licita la col•laboració ciutadana per a evitar la seua reproducció, a través d’un tríptic, disponible en els edificis municipals, en el qual s’expliquen les mesures bàsiques que han d’adoptar-se en les llars per a combatre la proliferació del mosquit, com revisar sovint els plats dels tests, els abeuradors de les mascotes o els canalons, perquè el mosquit tigre no trobe on depositar els seus ous. «Els mosquits tigre a penes s’allunyen del punt de cria així que, quan ens piquen, hem de recordar que la zona d’oviposició està a menys de 200 metres, per la qual cosa la prevenció és a les nostres mans», remarca la responsable de la Fundació Limne.
Recuperar espècies depredadores de mosquits Més enllà de la campanya de prevenció, Alfara del Patriarca s’ha proposat fomentar la presència d’unes certes espècies d’ocells i ratpenats que ajuden en el control de mosquits. “Són tots depredadors naturals de mosquits o mosca negra i fomentar la seua presència pot contribuir a regular les poblacions de plagues”, relata la tècnica de Medi ambient de l’Ajuntament. Els ratpenats i uns certs ocells, com els falciots o els avions, mengen cada dia milers de mosquits. A més, són depredadors que es complementen, ja que els ocells s’alimenten de dia, mentre que els ratpenats ho fan al capvespre i durant la nit. Per a atraure a aquestes espècies, el consistori habilitarà zones de recer, repartint refugis artificials entre la ciutadania a partir de maig. Es tracta de refugis i caixes niu de diferents materials i formes que es col•locaran en espais públics o privats en zones habituals de cria del mosquit tigre, perquè els depredadors puguen niuar i alimentar-se.
Conscienciació ciutadana
El repartiment de tríptics i refugis, es complementa amb la realització de tallers divulgatius sobre la importància d’aquests animals, com la Nit dels Ratpenats, en les quals les persones que participen realitzen recorreguts pel municipi realitzant censos d’aquestes espècies i coneixent més sobre les seues rutines. Aquestes jornades pretenen explicar a la població la importància d’uns certs animals del nostre entorn i els beneficis que ens aporten.