Arriben les festes de Paiporta amb major participació ciutadana en la seua programació
La regidoria de Cultura de Paiporta es troba en el tram final del disseny de la programació de les Festes Populars 2017. Enguany, les festes es perllongaran des del 10 al 17 d’agost, encara que algunes activitats com la Volta a Peu Infantil s’avancen al 4 d’agost. En total, s’han programat 57 activitats, set més que en 2016, amb substancials novetats proposades en molts casos per associacions i ciutadania, que han tingut un paper actiu en el disseny de la programació.
D’acord amb les inquietuds i demandes expressades en aquest procés participatiu, en el qual arribaren a estar implicades 21 entitats ciutadanes, s’han reforçat les activitats culturals, infantils, musicals, gastronòmiques i esportives. Al mateix temps, es mantenen les tradicionals, com són els actes religiosos o les casetes de festa, i les realitzades per les comparses de Moros i Cristians, i se n’incorporen de noves.
Entre les novetats més substancials estan les albaes de la ‘Festa a Casa’, impulsada per la Junta Coordinadora de Moros i Cristians, i que permetrà acostar la festa a aquelles persones majors que es troben impedides, a les quals se’ls cantarà a casa per a que senten que el poble arriba a unes jornades especials. També s’incorpora a petició popular un concurs de decoració de carrers, les bases del qual es donaran a conèixer en breu.
El teatre també tindrà un pes específic important dins de la programació de festes. Així, el grup local Burumballa Teatre organitzarà un taller infantil als jardins del Museu de la Rajoleria el divendres 11 d’agost. Hi haurà també, entre les novetats en aquest camp per als més menuts, un espectacle de titelles, el dia 10 de matí. En l’entrada infantil de Moros i Cristians, s’ha organitzat prèviament un taller de confecció de disfresses, el dia 11, organitzat per l’Associació La Nostra.
Per a xiquetes i xiquets, també s’ha programat un parc infantil amb atraccions d’aigua (el diumenge 13 d’agost), una exhibició i taller d’esgrima, una festa amb animació musical i karaoke, conta-contes i berenar, un parc d’educació vial, i una gran gimkana que tindrà lloc al Poliesportiu Municipal l’últim dia de les Festes Populars, el dijous 17 d’agost, Dia del Gos, que comptarà amb les seues activitats habituals organitzades pels festers, a més d’una partida de galotxa al Carrer Primer de Maig.
Les activitats gastronòmiques s’amplien i al repartiment de 600 racions del tradicional Guisat de Sant Roc, plat típic de les festes, que se celebrarà el dimarts 15 a la seu d’ALDIS, se suma un concurs de truita, també impulsat pel veïnat, i que tindrà lloc el dijous dia 10. A aquestes dues activitats se suma el tradicional sopar popular, programat per al dissabte 12 al Carrer Jaume I. Les inscripcions per al concurs de truita i aquest sopar s’obriran en breu.
La memòria sobre la història de Paiporta tindrà també el seu espai, amb la mostra urbana impulsada pel Museu de la Rajoleria ‘El Museu ix al carrer, jo vaig estar ací’, un recull de 16 imatges antigues de la localitat que estaran situades just als llocs on estan realitzades les fotos, en una comparativa a peu de carrer de com ha canviat la localitat. Aquesta exposició s’inaugurarà l’11 d’agost a les 12.00 hores.
La música també tindrà un paper destacat en la programació de les Festes Populars 2017 de Paiporta. Així, com a novetat enguany hi haurà una entrada de bandes prèvia a l’Entrada de Moros i Cristians, del dilluns 14 d’agost. Dins de la música de banda, se celebrarà el tradicional concert de Sant Roc, la nit del 15, i les agrupacions locals i les seues xarangues tindran un protagonisme destacat el dia 10, en la jornada inaugural de les festes, quan se celebrarà una trobada de totes les xarangues locals a les places Medi Ambient, Itàlia i 3 d’Abril.
La música per a joves també serà protagonista les nits del diumenge dia 13 i dilluns 14, amb la celebració de la Nit del Rock, on el plat fort serà el grup Los Benito (anteriorment coneguts com Benito Kamelas), el Jove-Rock, amb el concurs de joves bandes valencianes, i el Festival de Grups Locals, el dia 11. El rap tindrà el seu espai amb ‘Rap al carrer’, el dissabte 12, en una activitat que comptarà amb la col·laboració del Centre Social Autogestionat (CSA) Al Vent. També hi haurà música per a la gent més gran, amb una revetla popular amenitzada per una l’Orquestra Sicilia el divendres 11.
Un programa «participatiu i variat»
Les ubicacions de cada activitat, així com la relació completa de totes elles, es donarà a conèixer en breu de banda de la regidoria de Cultura, que està tancant els últims detalls de la programació. El regidor de l’àrea, Alberto Torralba, ha volgut «agrair a totes les persones i entitats que han contribuït a crear una programació participativa, variada, i que ha recollit les peticions de bona part de la població».
El procés d’elaboració de la graella de programació «ha comptat amb l’opinió i les propostes de desenes d’entitats i particulars que han aportat el seu punt de vista i s’han oferit a impulsar totes aquestes activitats i a participar en la seua realització», ha afirmat Torralba. Enguany, «les festes mantenen la vocació encetada l’any passat de que hi haja activitats repartides per tot el nucli urbà, per a que es note que el poble està en festes i que aquestes arriben a tots els barris», ha comentat el regidor de Cultura. La participació, ha afegit, «també ha impregnat la filosofia de moltes de les activitats, amb concursos, com el de truites, o de decoració dels carrers, així com els tallers de teatre i disfresses, o la ja tradicional festa del melonet».