Balanç de quatre anys d’educació pública a Horta Nord; millors infraestructures, col·legis nous, 45 aules de dos anys i incorporació de 206 professors més
La Conselleria d’Educació i Diputació de València es van donar la mà fa quatre anys per a treballar de forma conjunta i oferir una millor educació pública. Fruit d’aquest treball conjunt mentre la l Conselleria s’ha centrat a millorar infraestructures, crear noves aules de dos anys i centres escolars, i contractar més professor, la Diputació de València ha realitzat obres de millora i manteniment en col·legis públics i escoletes municipals. Una forma de treballar, ha destacat el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, «molt positiva, s’ha demostrat que és possible treballar de forma conjunta, i aquest és el model de treball de futur. Darrere va quedar el temps que cada administració es posava la medalla. Crec que aquest model de treball ha vingut per quedar-se. Un model que es basa en respondre a necessitats reals i criteris objectius».
Este matí el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, han visitat el CEIP El Castell d’Albalat dels Sorells, en què han presentat les inversions educatives d’aquesta legislatura a diversos municipis de l’Horta Nord. En total, des de 2015 fins a l’actualitat, la Conselleria d’Educació i la Diputació de València han adjudicat a l’Horta Nord 14,2 milions d’euros (11,5 milions i 2,7 milions, respectivament), a través de diferents plans de millora per a garantir unes aules dignes a l’alumnat de l’Horta Nord.
El conseller Vicent Marzà ha destacat que “aquesta és una mostra de com la col·laboració entre Generalitat, Diputació i ajuntaments es tradueix a aconseguir aules dignes per a l’alumnat de l’Horta Nord”, i ha afegit “durant aquesta legislatura des de la Conselleria hem adjudicat ja 11,5 milions d’euros per a 36 actuacions de millores en infraestructures escolars a 25 centres educatius de 14 poblacions de la comarca. Dues d’aquestes actuacions són la construcció del nou CEIP Carraixet d’Almàssera i el nou centre educatiu Número 2 de Rafelbunyol, que finalitzaran en uns mesos”.
El responsable d’Educació de la Generalitat ha comentat també que “les millores en infraestructures escolars acompanyen la millora de la qualitat educativa als centres educatius. Un exemple és el CEIP El Castell d’Albalat dels Sorells, que ha tingut la millora de l’eficiència energètica del centre gràcies al Pla de la Diputació de València. Però no solament això, la innovació educativa i el reforç de professorat a les aules són imprescindibles perquè els nostres xiquets i xiquetes tinguen la millor educació possible” i ha continuat “el CEIP El Castell disposa d’un auxiliar de conversa en anglés per a l’alumnat i és una de les 23 escoles de la comarca que té aquesta figura per ajudar a millorar més l’anglés de l’alumnat, perquè són persones que contractem de països anglosaxons”.
Així mateix, el conseller Marzà ha recordat que a Albalat dels Sorells les famílies tenen 4 aules de 2 anys gratuïtes a l’escoleta municipal, “ja que un dels nostres objectius prioritaris és facilitar la igualtat d’oportunitats a tots per a l’accés a l’educació”. En aquest marc s’ha recordat que a la comarca de l’Horta Nord aquest curs es disposa de 45 aules de 2 anys gratuïtes a les diferents escoletes dels pobles amb un total de 894 places.
D’altra banda, el titular d’Educació de la Generalitat també ha fet referència a l’augment de professorat als diferents centres educatius de la comarca “aquesta legislatura hem revertit les retallades en professorat de l’anterior govern. A tot el territori tenim més de 6.000 mestres i professors més treballant. En concret a l’Horta Nord actualment tenim vora 2.000 docents treballant, 206 més que quan vam arribar”.
La vicepresidenta de la corporació provincial, Maria Josep Amigó, ha explicat que “pel que fa a la Diputació de València, hem invertit 2,7 milions d’euros en 12 escoles i 18 escoletes de la comarca, una quantitat que mai abans s’havia invertit des de la Diputació de València, que amb els governs del Botànic té l’educació com una de les prioritats”. Amigó ha subratllat, a més, que “aquestes inversions estan marcant un abans i un després en l’escola pública al País Valencià. Amb la direcció de la Conselleria d’Educació del conseller Vicent Marzà estem trencant amb les dinàmiques posades en marxa pels anteriors governs que retallaven l’escola pública en recursos econòmics i personal. El nostre objectiu és aconseguir unes aules dignes per a una escola pública de qualitat per als nostres xiquets i xiquetes”.
Millores en infraestructures escolars a l’Horta Nord per part d’Educació
El conseller Vicent Marzà ha detallat les actuacions que s’han dut a terme per part de la Conselleria i les que s’estan duent a terme mitjançant el pla Edificant “tenim dues línies de treball paral·leles per a avançar el màxim possible amb la dignificació d’aules per al nostre alumnat. D’una banda, actuem directament des del nostre Servei d’Infraestructures Escolars, mitjançant el qual tramitem començant de zero tot el procés d’una actuació, des de la tramitació de la licitació fins a la realització de l’obra” i ha continuat “d’altra banda, la nostra gran aposta és el pla Edificant, en el qual treballem en col·laboració amb els ajuntaments; i en aquest cas, els consistoris són els que fan els tràmits administratius i d’obra, i nosaltres hi destinem íntegrament els fons econòmics necessaris”.
Durant els últims tres anys i mig a l’Horta Nord s’han adjudicat 11,5 milions d’eros per a 36 actuacions de millores, ampliacions, retirada de fibrociment i construcció nova en 25 centres educatius de 14 poblacions de la comarca.
Específicament, mitjançant el pla Edificant s’han adjudicat ja 3,2 milions d’euros per part de la Conselleria perquè els ajuntaments d’Alboraia i Foios facen la tramitació de les obres de millores i ampliacions de 4 centres educatius: el CEIP Rei En Jaume de Foios i els CEIP Ausiàs March, Cervantes i La Patacona d’Alboraia.
Així mateix, des del Servei d’Infraestructures de la Conselleria estan en construcció els dos centres educatius nous de la comarca: el CEIP Carraixet de l’Almàssera per 4,1 milions d’euros i el CEIP Número 2 de Rafelbunyol per 2,6 milions d’euros.
S’han dut a terme, a més, 23 actuacions de millores i ampliacions en centres educatius de l’Horta Nord per valor d’1,3 milions d’euros.
En el capítol de la retirada de fibrociment, s’ha eliminat aquest material de 7 centres educatius d’Alboraia, Alfara del Patriarca, Burjassot, Godella, Godelleta i Rocafort per un total de vora 200.000 euros. Només queda la retirada d’aquest material del CEIP Virgen del Rosario de Massamagrell, que ja està en tramitació i es procedirà a realitzar l’actuació en pròxims períodes de vacances escolars.
La Diputació amb l’escola pública valenciana
Els plans d’inversions educatives de la Diputació de València a l’Horta Nord han destinat més de 2,1 milions d’euros als centres d’educació pública de la comarca. A través del Pla municipal de manteniment d’escoles de 2017 i 2018, la corporació provincial, tal com ha assenyalat la vicepresidenta Maria Josep Amigó, ha invertit 2.111.000 euros per a millorar l’eficiència energètica de 12 centres d’educació infantil i primària de la comarca. “Aquestes inversions han servit per a millorar l’estalvi energètic, ja que s’han canviat portes i finestres, fet que estalvia recursos als ajuntaments i que ens permet poder oblidar-nos definitivament d’imatges penoses com les dels xiquets i xiquetes tapats amb mantes a l’escola, que es van donar al nostre país en altres èpoques no tan llunyanes”, ha afirmat Maria Josep Amigó.
El Pla de manteniment d’escoletes de 2018 aportarà fons per valor de 684.000 d’euros per tal de condicionar i reformar 18 centres municipals de 15 municipis de la comarca. Segons ha indicat Amigó, “la Diputació de València ha invertit 38.000 € en cada una de les escoles infantils de titularitat municipal dels pobles de les comarques de València, de totes sense distinció, per a manteniment i inversions”. La vicepresidenta ha subratllat que “mai la Diputació de València havia invertit tant en educació com en aquests últims dos anys, i tornarem a fer-ho en el pressupost de l’any 2019, i invertirem 798.000€ en 17 EPES i 3 conservatoris municipals de l’Horta Nord”.