Carlos Mazón insta la Unió Europea “a cultivar el futur de l’agricultura per a assegurar l’equilibri territorial i de l’activitat econòmica”
Sol·licita “convertir els desafiaments del sector agrícola en solucions” i reclama la unitat de les administracions perquè l’agricultura “siga viable, sostenible i amb futur”
Reivindica el valor de l’agricultura en la vertebració del territori, la lluita contra el despoblament i la desertificació, en la sostenibilitat i la protecció del paisatge i la cultura del territori
Apel·la a la dieta mediterrània, declarada patrimoni cultural immaterial de la humanitat, per a protegir els productes agroalimentaris valencians
José Luis Aguirre reclama mesures reals i efectives com la simplificació dels reglaments, la igualtat de condicions, posar fi a la competència deslleial i recuperar la preferència comunitària
El president de la Generalitat i el conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca han participat en el Parlament Europeu en l’esdeveniment ‘Cultivating the Future: Challenges and Solutions for European Regional Agriculture’
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha instat la Unió Europea a “cultivar el futur de l’agricultura per a assegurar l’equilibri territorial i de l’activitat econòmica” i ha sol·licitat convertir els desafiaments del sector agrícola en solucions per a “garantir la presència de l’agricultura en la nostra vida”.
Així ho ha assenyalat durant la seua intervenció en el Parlament Europeu en l’esdeveniment ‘Cultivating the Future: Challenges and Solutions for European Regional Agriculture’ organitzat per la delegació de la Comunitat Valenciana a Brussel·les amb l’objectiu d’abordar qüestions crucials que afecten el sector agrari valencià i en el qual han estat presents els principals representants de les organitzacions agràries valencianes.
Carlos Mazón ha iniciat la seua intervenció destacant la presència de la Comunitat Valenciana en el Parlament Europeu com “una terra unida, coordinada i molt ben representada” i ha advocat per la continuïtat d’esta iniciativa en el futur.
Igualment, ha fet referència al document de posició consensuat que han presentat les principals organitzacions agràries de la Comunitat Valenciana (AVA-ASAJA, ASAJA Alacant, la Unió Llauradora i Ramadera, COAG, UPA, i Cooperatives Agroalimentàries) del qual ha destacat el seu “caràcter estratègic, rigor en el diagnòstic i la seua fortalesa a identificar els desafiaments als quals ens enfrontem” i en el qual, a més, es proposen solucions i propostes de futur.
Així, ha subratllat el suport del Consell a este document i ha definit la indústria agroalimentària com “un dels pilars de l’economia valenciana, essencial per al nostre teixit exportador”, al mateix temps que ha valorat el seu impacte en altres sectors econòmics.
El president ha defés que el sector agrícola “va més enllà de produir aliments” i ha afirmat que “és un complex teixit que unix tradició, economia, identitat i innovació al qual no se’l pot tractar com qualsevol altre sector”.
En este sentit, ha remarcat que “amb el desinterés al futur de l’agricultura tindrem una catàstrofe estratègica” perquè “res del que ve després, el disseny, la innovació, l’embalatge, la logística, el transport, té sentit sense l’agricultura”.
Durant la seua intervenció, Carlos Mazón ha apel·lat a la Unió Europea a “ser conscient d’eixe canvi estratègic sobre el model de l’agricultura del futur” i ha reclamat la unitat de totes les administracions perquè esta indústria “siga viable, sostenible i amb futur” perquè és “un sector indispensable” per a la resta dels sectors econòmics.
El valor de l’agricultura
Carlos Mazón ha incidit en la importància de l’agricultura en el desenvolupament econòmic i del territori i ha remarcat que és un sector “del qual no podem prescindir de cap manera”.
En eixe sentit, ha reivindicat el valor de l’agricultura en la vertebració del territori, la lluita contra el despoblament, la desertificació, el canvi climàtic i la protecció del paisatge i la cultura del territori.
D’esta manera, ha apel·lat a la dieta mediterrània, declarada patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la UNESCO, per a protegir els productes agroalimentaris valencians i el saludable model alimentari.
Igualment, ha incidit en l’aposta de la Comunitat Valenciana perquè “l’agricultura siga part de la nostra manera de viure i produir, de la nostra manera d’entendre l’ús del territori, l’oci i la memòria cultural” i per això ha reclamat que “això mateix s’assente a la Unió Europea”.
Finalment, ha animat les institucions europees a conéixer “la maduresa dels nostres sectors, de quina manera és present en el nostre territori, com cuida l’aigua amb responsabilitat, el disseny, la qualitat i l’elaboració de nous productes”.
Per la seua part, el conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, ha assenyalat que “venim a Brussel·les per a exigir que les coses canvien, que el sector primari siga respectat i se’ls escolte, no des dels despatxos, sinó des de la realitat que viu dia a dia. Només així podrem ajudar-los”. Per això, ha afegit que “és necessari que es prenguen mesures reals i efectives que de veritat ajuden els nostres agricultors i ramaders”.
Aguirre ha explicat en este fòrum que “tenim una sèrie de propostes, que són les del camp espanyol, que recullen les particularitats de la nostra regió com són la simplificació dels reglaments, garantir la igualtat de condicions, acabar amb la competència deslleial o recuperar la preferència comunitària”.