Catarroja, un poble orgullós de la seua diversitat
Jesús Monzó, alcalde de Catarroja
Amb el pas dels anys el Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+ ha esdevingut una jornada de festa i visibilització. L’innegable transformació de la societat ha fet que el que era considerat com una malaltia per la OMS fins a fa poques dècades haga deixat de ser un estigma para passar a ser una mostra de normalitat. Una commemoració que té el seu origen en els disturbis esdevinguts a Nova York el mateix dia de 1969, en resposta a la repressió sistemàtica de gais, lesbianes i transsexuals que fins i tot estava establida per llei Ha de ser-ho, de fet.
Per això, la jornada del 28 de juny és també reivindicativa. No debades, l’augment de les agressions homòfobes en els últims anys ens obliga a estar alerta i, des de les institucions, posar totes les eines al nostre abast per a protegir les víctimes, perseguir els agressors i, sobretot, conscienciar per a que no torne a haver ni un incident més d’estes característiques.
A Catarroja hem d’estar orgulloses de la nostra societat, plural, diversa i respectuosa en la seua immensa majoria. I hem de persistir per tal de mantenir este tret tan característic del nostre poble, i que acabe per arribar a la totalitat de la ciutadania. Per això durant tot l’any l’equip de govern de l’Ajuntament de Catarroja porta a terme activitats de conscienciació, ja siguen formatives, lúdiques o simbòliques.
En este sentit, la bandera que penjarà del balcó de l’ajuntament durant estos dies es un símbol de tot això, de la lluita de tota la ciutadania. Perquè han de ser totes les persones que habiten a Catarroja qui prenguen la bandera del respecte, la diversitat i la igualtat, i la facen seua, sentint-a com a pròpia. Ser, en definitiva, ciutat educadora. De fet, este és una dels eixos centrals de la gestió del govern municipal, que aposta perquè tota la ciutat siga un espai d’aprenentatge permanent, en el qual tothom s’implique en millorar, des de les xicotetes accions, la convivència general. La ciutat educadora va més enllà de l’educació i l’escolarització: la ciutadania passa a ser agent actiu i imprescindible del canvi, i es coresponsabilitza del benestar de tot el veïnat.
La visibilització LGTBIQ+ ha de ser un més dels objectius de qualsevol ciutat educadora. A Catarroja, com he dit, estem fent passos molt importants. Pense que estem en el bon camí, i això és mèrit de tota la ciutadania: els governs estem per a propiciar el canvi, però sense la participació activa de la ciutadania el marge de maniobra s’acurta. La ciutat en el seu conjunt ha de plantar cara a les actituds d’odi fins a desterrar-les de les nostres vides. En este camí estem, avançant amb decisió cap a un horitzó en el qual l’orientació sexual siga tan sols això: una tria personal.
Desterrem els armaris: sentim-nos orgulloses del que som, i fem-ho com una societat integradora i diversa. Com el que volem que siga Catarroja.