Centenars d’estudiants celebren el Dia de la Terra
El lema d’aquest any ha estat “+Horta, -Port”. La celebració de la VII Marxa Escolar per l’Horta ha unit a diferents escoles i instituts en aquest barri on s’han realitzat diversos tallers centrats en l’impacte del port de València sobre el territori.
Al llarg del matí de hui, dijous 27 d’abril s’ha celebrat al barri de La Punta la Setena Marxa d’Escoles per l’Horta, amb el lema “+ HORTA, -PORT”. L’objectiu d’aquest esdeveniment és posar en valor l’horta i treballar, des d’una perspectiva educativa, les oportunitats i els reptes que ens presenta.
La Xarxa d’Escoles per l’Horta, organitzadora dels actes, va nàixer en la primavera de 2015 com a agrupació informal de mestres de primària, professorat de secundària i d’escoles de persones adultes, i associacions i ONGs vinculades a l’horta, l’alimentació i l’ensenyament, com Justícia Alimentària, Per l’Horta, l’AAVV d’Orriols i el Col·lectiu Viridian.
Ençà el curs 2015-2016 la seua activitat central ha estatl’organització de la I Marxa Escolar Per l’Horta, el 22 d’abril, coincidint amb la celebració del dia de la terra. Aquesta jornada es va plantejar com una trobada d’alumnat dels centres participants a l’escola pública de Bonrepòs i Mirambell. Hi assistiren uns 500 alumnes de 14 centres participants. Als centres ja s’havia fet un treball previ de conscienciació de l’alumnat, que es va completar en alguns casos amb visites a agricultors i agricultores, així com altres activitats en les rutes per l’horta. Des del 2015 s’han realitzat quatre marxes escolars més: Vinalesa (2017), Godella (2018), Castella-L’Oliveral (2019), una en format online (2020), degut a la pandèmia i el darrer curs es va celebrar a Meliana (2022).
La xarxa, a més, esta servint com una estructura de suport i difusió d’activitats, materials i iniciatives tant pedagògiques com d’altres relacionades amb horts escolars, l’agroecologia, l’alimentació saludable i la soberania alimentària.
La trobada anual té un caràcter reivindicatiu i persegueix denunciar les agressions al territori. A la VII Marxa Escolar per l’Horta han acudit al barri de La Punta per visibilitzar les agressions al territori i al veïnat provocades per les passades ampliacions del port de València, així com per denunciar l’actual projecte d’ampliació nord, que posa en perill l’Horta, l’Albufera i les platges del sud. Aquest any han participat més de 400 alumnes i 34 docents de set centres educatius. La jornada ha consistit en la realització de diferents passejades per l’horta amb l’alumnat amb l’objectiu de descobrir el patrimoni cultural, paisatgístic, alimentari i territorial de la comarca de l’Horta, així com les mobilitzacions del veïnat de la Punta i la campanya «Aturem la ZAL, Recuperem la Punta», coordinada per la plataforma Horta és Futur NO a la ZAL.
El recorregut ha finalitzat en el Xalet del Doctor Bartual (Calle Carlos Pou, 46024 Valencia) on l’Associació de veïnes La Unificadora ha actuat com a anfitriona, que aquest any fan d’amfitriones i col.laboren en l’organització de la fira d’entitats amb activitats preparades per a l’alumnat. En la fira participaran el Col·lectiu Artístic Viridian, Per l’Horta, la Comissió Ciutat Port, Agrodinamo, Acció Ecologista Agró, Justícia Alimentària, l’Associació de veïns i veïnes d’Orriols-Rascanya i Xarxa Alimenta.
Ha estat una jornada de celebració per a compartir i conscienciar de la importància de valorar el nostre patrimoni productiu, cultural i paisatgístic en l’actual context de crisi ecosocial, on és imprescindible educar en la conservació i protecció del nostre territori.