Compromís aconsegueix que Paiporta es declare municipi amic de la lactància materna
El ple de Paiporta ha aprovat, a petició de Compromís, la declaració del municipi com a amic de la lactància materna. La moció ha obtingut el vot favorable de totes les forces polítiques amb representació en la corporació municipal i posa damunt de la taula mesures per a facilitar l’alletament als espais municipals, revisar normatives per a afavorir aquesta pràctica i difondre-la als centres sanitaris de la localitat.
En el text aprovat pel ple, Compromís denuncia com la principal causa d’abandonament d’aquesta pràctica, recomanada per entitats com l’Organització Mundial de la Salut (OMS) o la Societat Espanyola de Pediatria, és la incorporació laboral. De fet, el percentatge de xiquets i xiquetes que s’alimenten amb aquesta opció més natural, sana i sostenible se situa en el 28,5%, lluny de la recomanació de l’OMS-UNICEF del 50% abans de 2025, objectiu amb el qual s’ha compromés el govern espanyol.
«Amb les mesures socials i sanitàries a Espanya, les xifres de lactància s’han mantingut estables durant els últims 15 anys explica la moció, i tot sembla indicar que, fent el mateix, no aconseguirem resultats diferents».
Estudis com els de la Societat Espanyola de Pediatria indiquen, literalment, que «són necessàries mesures per a augmentar les taxes d’inici i durada de la lactància materna i que es produïsca un suport més gran a aquesta pràctica a escala social i laboral, no podent-se responsabilitzar únicament les famílies de realitzar tot l’esforç per a assolir aquest objectiu».
La moció denuncia la «paradoxa» que la legislació vigent en matèria laboral és poc protectora amb el dret de la infància de ser alletada de manera exclusiva fins als sis mesos i, de forma combinada, fins als 12, cosa que aboca les mares a triar pràctiques menys saludables.
El text subratlla també el paper fonamental d’entitats com Amamanta, associació sense ànim de lucre que ha col·laborat en l’elaboració de la moció i porta a terme assessorament a través de tallers de lactància i voluntariat hospitalari per tal d’ajudar a mares a materialitzar la seua voluntat d’alletar els fills i les filles. Amamanta manté acords amb departaments de salut com La Fe, Clínic-Malvarrosa, Doctor Peset, Arnau de Vilanova-Llíria, València-Hospital General, La Ribera, Manises i Xàtiva -Ontinyent.
En els punts d’acord, a més de la declaració de Paiporta com a municipi amic de la lactància materna, s’aposta per que «a tots els edificis, espais, serveis i instal·lacions municipals es facilite la lactància materna com a primera opció alimentària per als nadons i que no es pose cap mena de trava perquè les mares puguen alletar els seus fills amb normalitat, on siga i quan siga».
En tercer lloc, insta al consistori a que «es revisen totes les normatives municipals per detectar i corregir qualsevol possible normativa que dificulte el dret de les mares a alletar els seus nadons» i, per últim, «que l’ajuntament de Paiporta col·labore amb els centres sanitaris i d’atenció primària del municipi en la difusió dels avantatges de la lactància materna, promocionant, entre d’altres, la setmana mundial de la lactància materna».