Compromís alerta de la sobreexplotació dels aqüífers de Torrent que provoquen els talls d’aigua
«Els talls de subministrament d’aigua potable que patixen 2.400 veïns i veïnes de Torrent no se solucionen exclusivament amb diners provinents de subvencions». Aquesta afirmació del regidor de Compromís, Víctor Medina se suma a la denúncia efectuada pel seu grup a mitjans de juliol quan el problema començà afectar als residents de les urbanitzacions de Calicanto i Monte Levante.
A més d’aquestes dues urbanitzacions els talls s’han estés en menys de 30 dies als usuaris de El Pantà i la Colònia Bonavista. Medina ha explicat que l’empresa municipal Aigües de l’Horta ve alertant de la sobreexplotació dels aqüífers des del 2009, encara que el problema, segons Compromís, és anterior i té molta relació amb el model urbanístic de la bombolla immobiliària que els governs del Psoe i el PP defensaren al llarg dels darrers 20 anys.
«El gran repte és ara canalitzar la xarxa d’aigua potable i la de clavegueram a la major quantitat d’usuaris i usuàries de les urbanitzacions i disseminats de Torrent, però això requerix de grans obres i finançament extern, atés que el Consistori no té els recursos per a escometre-les»; en aquest sentit Medina ha recordat que l’Ajuntament es troba immers en un Pla EconomicoFinancer derivat de l’incompliment de la regla de despesa provocat pel gran deute heretat de la darrera legislatura del Psoe (2003-2007) més les dues legislatures del Partido Popular (2007-2015).
Arran el problema, el representant de Compromís ha explicat que el finançament d’aquestes canalitzacions només es pot aconseguir de la Unió Europea, atés que la Diputació no mobilitzarà la ingent quantitat de recursos necessaris en una única població. Amb tot això ha recordat que la tramitació d’aquest tipus d’ajudes és lenta i requerix tant d’informes i estudis hídrics com medi ambientals, documents que s’han de redactar i enviar als organismes europeus adients; mentrestant els veïns i veïnes continuaran patint els talls de subministrament sinó s’adopten les mesures locals necessàries a curt i mitjà termini mentres s’espera la resposta per part de la Unió Europea.
En aquest sentit finalment des del grup de Compromís s’ha criticat que aquestes mesures municipals, de protecció contra la sobreexplotació dels aqüífers de Torrent, mai s’han volgut pendre per qüestions electoralistes: «Ni PP ni Psoe han volgut ni volen abordar seriosament el problema perquè això suposaria la limitació en l’ús de l’aigua per a piscines i jardins privats, però aquesta política d’inacció comporta que mentres aquestos usos continuen sense cap regulació a 2.400 residents se’ls talla l’aigua necessària per a beure i mantindre la higiene», ha conclòs Medina.