Compromís aposta per donar suport a la música en valencià i reduir l’IVA cultural

El candidat de Compromís a l’Alcaldia de Torrent i músic de professió, Pau Alabajos, ha participat junt al portaveu de la coalició i cap de llista a les Corts per la circumscripció de València, Enric Morera, així com altres representants del món de la música i també candidats de Compromís, com Rafa Xambó, candidat en la llista de les Corts per la circumscripció de València, i Josep Nadal, candidat en la llista de les Corts per la circumscripció d’Alacant, en la presentació de les propostes de Compromís per potenciar la música en la nostra llengua.

 

En aquest sentit, des de Compromís es vol mostrar el suport a un sector cultural que ha estat “ignorat, marginat i fins i tot perseguit pel govern valencià com és la música en la nostra llengua”.

 

En paraules d’Enric Morera, “este diumenge 24 de maig acabarem amb aquest menyspreu, canviarem el rumb i farem possible el nostre compromís amb un motor de la indústria cultural valenciana del qual ens hem de sentir orgullosos”.

 

Morera ha destacat els deu punts bàsics del programa electoral de Compromís respecte a la música en valencià, un programa que s’ha fet recollint les aportacions dels compositors, músics i cantants en la nostra llengua.

 

Els deu eixos de l’actuació en esta matèria són:

 

1.- Potenciar un circuit de música en valencià al llarg del País Valencià en col·laboració amb entitats culturals, associacions, sales i ajuntaments, tot desenvolupant i ampliant l’experiència pilot del circuit ‘So de Sons’ que va impulsar el Col·lectiu Ovidi Montllor els anys 2008 i 2009.

 

2.- Establir vies de finançament dels projectes musicals en valencià i/o d’autors valencians (espectacles, enregistraments, gires, projecció internacional, etc.) tot potenciant els crèdits a interès 0 en comptes de les tradicionals subvencions a fons perdut, de tal manera que incremente l’exigència de responsabilitat per part dels artistes.

 

3.- Aprovació de l’Estatut dels artistes.

 

4.- Elaboració de la Llei valenciana de la música que tinga en compte totes les músiques i incorpore un Estatut del músic per dignificar, regularitzar i normalitzar la situació laboral d’autors i intèrprets (per exemple, inspirant-nos en el model francès del treballador intermitent de la cultura).

 

5.- Recuperació de l’IVA cultural al 4 %, com la mitjana europea.

 

5.- Redefinició de l’Institut Valencià de la Música (CulturArts-Música) que incorpore totes les expressions musicals, i la formació musical.

 

6.- A les ràdios i televisions públiques i privades es potenciarà l’emissió de produccions musicals valencianes.

 

7.- La música en valencià ha de ser un fet normal i quotidià als mitjans de comunicació, en especial en els de caràcter públic (per exemple, amb l’emissió diària de videoclips, ambientació musical de programes, producció específica d’espais musicals, música de transicions i cortinetes entre espais i qualsevol altra fórmula que en potencie la presència).

 

8.- Cal exigir un tracte normal i digne de la nostra música pel que fa a RTVE, el Ministerio de Cultura i l’Instituto Cervantes que també paguem els valencians.

 

9.- Promoure la col·laboració amb les institucions culturals de la resta del domini lingüístic per donar a conèixer la nostra producció musical al conjunt de l’espai lingüístic compartit i fer conèixer la dels altres espais entre nosaltres.

 

10.- Afavorir la projecció internacional de la nostra música al conjunt de l’estat espanyol, a Europa i el món, tot participant en fires internacionals i organitzant i promovent gires i exhibicions fora de l’estat.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *