Compromis Paiporta reclama que l’Ajuntament establisca un premi a la lluita contra la violència i l’odi amb el nom de Guillem Agulló
El Grup Municipal Compromís per Paiporta ha presentat una moció, que es debatrà en el pròxim ple municipal, per a que l’ajuntament de la localitat establisca un premi per a persones i entitats que destaquen en la lluita contra la xenofòbia, el racisme i els delictes d’odi amb el nom de Guillem Agulló, el jove antifeixista assassinat per neonazis a l’abril de 1993.
Compromís per Paiporta ha pres esta iniciativa després que el Partit Popular i els seus socis ultres de VOX eliminaren el premi Guillem Agulló que atorgaven les Corts Valencianes cada 25 d’abril. Este guardó s’ha entregat durant els últims sis anys i es va establir quan tots els grups amb representació votaren de manera conjunta una declaració institucional en memòria del jove de Burjassot.
Per al portaveu de Compromís per Paiporta, Pep Val, “amagar la història de Guillem Agulló, intentar tacar la seua memòria, no fa més que confirmar la connivència i la simpatia entre aquells que assassinaren Guillem Agulló i alguns que hui en dia estan a les Corts i, fins i tot, tenen responsabilitat de govern a la Generalitat”.
Per a Val, “des de Paiporta, com a gent de pau, acollidora i que treballa per la inclusió, volem contribuir a un desgreuge amb la memòria de Guillem i amb el patiment de la seua familia, que ha de vore com encara hui, més de 30 anys després, la dreta i la ultra-dreta valencianes encara treballen per a esborrar uns fets que varen impactar i canviar a tota una societat”.
La realitat és que, lamentablement, “el feixisme encara és ben viu, i cal fer-li front, tant des del carrer com des de les institucions. Sols cal recordar les agressions feixistes del 9 d’Octubre del 2017, que han suposat una condemna històrica contra la violència de l’extrema dreta al País Valencià, així com fa pocs dies, les agressions a la Magdalena, en la festa organitzada pel centre social La Cosa Nostra, amb desenes de ferits, un d’ells en l’UCI, en uns fets que encara estan sent investigats”, recorda la moció.
Un símbol
Guillem Agulló, continua el text de la moció presentada per Compromis per Paiporta, “és un símbol, víctima d’un delicte d’odi per raons ideològiques que representa la presa de consciència de la societat en referència als delictes d’odi que abans no estaven tipificats”, i la seua figura “es mereix sempre un respecte”.
Per això, la moció proposa, entre els punts d’acord, “honorar la figura de Guillem Agulló i refermar el seu compromís en la lluita contra els delictes d’odi, el racisme, la xenofòbia i l’homofòbia”, així com “instar a les Corts Valencianes a retornar el nom de Guillem Agulló als premis en els dia de Les Corts Valencianes atorgat a persones i entitats que lluiten contra la violència i l’odi a la diversitat ideològica, cultural, lingüística” i d’altres tipus.
El discurs d’odi que va motivar aquell assassinat d’un jove que, aleshores, tenia 18 anys, “es manté molt present en l’actualitat, sense anar més lluny, al ple de l’Ajuntament de Paiporta”, ha afegit Pep Val, que ha demanat el suport de la resta de grups per a “aïllar, denunciar i no blanquejar la xenofobia, l’homofòbia, la transfòbia i el discurs racista que mantenen alguns grups polítics, als quals s’hauria d’aplicar un cordó sanitari, tal i com succeeix en les democràcies europees avançades”.