Compromís per Massamagrell organitza un acte per a divulgar els tolls, estrets i salts d’aigua valencians
Els gorgs més amagats de les serres Calderona i d’Espadà, al voltant del riu Palància i els seus afluents, però també a barrancs o rius com el Túria, Reatillo, Tuéjar, Regajo, Romana, Barchel, Chico, Buñol, Juanes, Anna, Fraile, Xúquer, Sants, Cabriel o Bercolón. Si els gorgs estan o no massificats, o només ho estan uns pocs i la majoria són desconeguts. Eren utilitzats estos espais fa 50, 60 o 70 anys? On hi ha més densitat de salts i gorgs?
Són algunes de les preguntes que es respondran en la xarrada que aquest dijous 20 de febrer ha organitzat Compromís per Massamagrell al centre cultural (Av. Rei en Jaume, 6, junt l’estació). El ponent, Agustí Hernàndez, és periodista, i autor de llibres sobre esta temàtica com ara el que es presentarà, ‘Tolls, estrets i salts d’aigua valencians. 2ª part’, i també ‘Tolls i salts d’aigua valencians’, a més d’una trilogia sobre pobles valencians abandonats.
“Fem un acte obert a la ciutadania per a què puga participar i conéixer millor el nostre patrimoni natural i cultural. Els gorgs, estrets i salts d’aigua són espais per a visitar i conéixer tot l’any. En tenim molts a casa nostra, i cal que es protegisquen, es cuiden, però també es divulguen”, ha explicat Pèp Galarza, regidor de Compromís per Massamagrell. L’autor del llibre cita que ha descobert al voltant d’uns 500 d’aquests espais només en territori valencià.
L’acte tindrà una durada d’una hora, aproximadament, és d’accés lliure i gratuït fins completar aforament, i en la projecció es mostraran unes 200 imatges, aproximadament, d’arreu del País Valencià. També es tractarà la revalorització del món rural gràcies a elements culturals i naturals com els salts i gorgs; el despoblament, i l’impacte de la DANA sobre alguns d’ells, o l’aparició de nous espais.