Compromís reclama que Paterna redacte un pla de residus que siga la solució definitiva als abocadors il·legals
Segons informa Compromís, al comunicat emés hui per la formació, Paterna, històricament, ha tingut diverses zones que per l’abandó de les diferents corporacions s’han convertit en abocadors habituals. Tot i que en els últims anys l’incivisme de la ciutadania ha amainat prou, i la majoria de la gent esta més conscienciada, encara existeixen moltíssims punts al poble on els abocaments existents fan de reclam per a altres persones incíviques. “Des de Compromís per Paterna, sempre hem tingut com a prioritat acabar amb els abocadors incontrolats i en fer una gestió responsable dels residus. Hem fet propostes i hem iniciat gran quantitat de mesures per a solucionar el problema”, ha afirmat el regidor de la formació Carles Martí.
Fonts de la formació indiquen, al mencionat comunicat, que “el principal problema que té Paterna és que, al tractar-se d’un poble completament antropitzat, la convivència de grans polígons, grans zones urbanes i grans zones amb un alt valor mediambiental es fa molt difícil. Això exigeix que l’Ajuntament situe la problemàtica dins de les seues prioritats, per aixó demanem a l’equip de govern que tinga clar que com més net tinguem el nostre entorn més fem perquè la gent el respecte i el cuide”.
El regidor Carles Martí ha anunciat que “en el proper ple de setembre, presentarem una moció per a consensuar entre totes les forces polítiques, un full de ruta que ens porte a la solució definitiva. En la dita moció es demanarà que s’execute el projecte d’eliminació d’abocaments que l’ajuntament ja té redactat però que fa dos anys que es troba parat, demanarem que en el pla local de residus s’incloga un pla de reutilització de materials inertes per a la construcció, de la mateixa manera que també s’incloga un pla de tancament de camins i que en les llicències i declaracions responsables d’obra aparega l’obligació de justificar on van a parar els residus generats en l’activitat. A més a més sol·licitarem que s’augmente la partida en el pressupost municipal de 2021 per a l’eliminació de residus i la dotació econòmica suficient per a fer realitat el pla de residus”.
El regidor de la coalició destaca al respecte que “en el pla s’han de tenir en compte solucions que ja s’han aplicat en el passat i que han donat resultat com la col·locació de barreres que impedisquen l’accés de vehicles pesants a les zones habituals d’abocaments, l’augment de la vigilància policial o la conscienciació veïnal per evitar l’incivisme. Ara que l’Ajuntament ha demanat una subvenció a la diputació de València, per a redactar un pla de residus, cal que l’esmentat pla siga la solució definitiva per a solucionar el problema com més aviat millor”.
Per concloure, Carles Martí, ha manifestat que “una vegada es tinga elaborat el pla de residus, el següent pas que l’Ajuntament ha de fer és crear una ordenança de residus per tal de fer complir tant el pla com adequar-se a la normativa vigent en materia de residus”.