La segona jornada de la Plaça del Llibre centra bona part de la programació en els joves

La segona jornada de la Plaça del Llibre, celebrada el 2 de novembre, ha sigut l’escenari de nombroses activitats dirigides als més joves.

La narradora Eva Andrújar tornava a obrir la programació amb “Els contes del Sambori”, un contacontes organitzat per la Fundació Sambori durant format pes diferents històries protagonitzades per animals de tota mena.

A continuació, l’alumnat de primer de Secundària de l’IES 25 d’abril d’Alfarar han visitat la Plaça per a assistir a “Retall de lletra”, una activitat creada per Francesc Anyò en la qual realitza una lectura dramatitzada de trossos de textos escrits per diferents escriptors i escriptores. En aquesta sessió, ha seleccionat fragments de “El despertar” de Dario Fo, “Amors impossibles” de Josep Vicent Marqués, “Contes per telèfon” de Gianni Rodari i “El planeta era blau” i “La lluna que riu i altres poemes” de Marc Granells.

Més tard, ha sigut el torn d’un espectacle organitzat per Biblioteques Municipals de València emmarcat en “Espanta la por”, una iniciativa desenvolupada pel Museu Valencià d’Etnologia adreçat als joves perquè coneguen les llegendes i criatures terrorífiques del folklore valencià. L’equip de Rebombori Cultural ha sigut l’encarregat d’aquesta activitat, que ha combinat música, interpretació i teatre de titelles.

El primer esdeveniment de la vesprada ha sigut la presentació de “Didín vol ser periodista” (Edicions 96) amb la seua autora, Empar Bria i Pelufo, i l’editora Dolors Pedrós. Aquesta obra, que narra la vida de Didín Puig i Grau, periodista, escriptora i activista cultural, forma part d’una col·lecció de llibres dirigits als més joves que relaten la vida de figures valencianes destacades com Melcior Gomis, el Tio de la Porra o Joan Fuster.

Posteriorment, Irene Rodrigo, divulgadora literària i presentadora del programa d’À Punt Mèdia “Una habitació pròpia”, ha entrevistat l’escriptora Mariló Àlvarez amb motiu de la publicació de la seua novel·la juvenil de ciència ficció “La primera onada”.

Una de les activitats dirigides al públic adult ha sigut també una entrevista, en aquest cas a Juli Alandes, molt popular per les seues novel·les negres. L’esdeveniment ha estat organitzat per l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) i la revista digital Esguard. Les preguntes les ha realitzades Germà Capdevila, periodista d’aquesta publicació, qui ha parlat amb l’autor sobre “Caça major”, el seu últim llibre, però també sobre el gènere pel qual és tan conegut i la literatura en general.

Les lingüistes Anna Marzà i Ana M. Prats, la primera amb experiència en TVV i la segona, en IB3, presentaren el llibre “La llengua perifèrica” (Eumo Editorial), un estudi comparatiu dels sistemes televisius en llengua catalana. Estigueren acompanyades per Alexandre Berenger i Adrià Castells, membres de la unitat d’estil d’À Punt, i Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística, amb qui parlaren sobre la manera d’utilitzar el llenguatge en la televisió.

Tot seguit va ser el torn d’Emili Rodríguez Bernabeu, coautor de “Poesia Científica” junt amb José Antonio Buil, que va presentar la seua obra, un recull de poemes amb els quals els poetes s’endinsen en l’espai creatiu al voltant de conceptes de la física i l’astrofísica. L’autor va estar acompanyat per Josep Forcadell, director de publicacions de la Universitat d’Alacant, entitat que ha editat el llibre.

Una altra de les presentacions destacades de la jornada va ser la de la novel·la de Joan Buades, “Crui. Els portadors de la torxa”, premi Crexells 2017, amb què l’autor relata la vida d’un antic nazi refugiat a Mallorca. Gustau Muñoz, traductor i assagista, va fer una magnífica introducció del llibre, que ens convida a reflexionar sobre la hipocresia de la història oficial.

La segona jornada de la VI Plaça del Llibre va finalitzar amb el concert recital de Meritxell Gené i Aina Torres. Davant d’un nombrós públic, ens acostaren les figures de Maria Mercè Marçal i Montserrat Roig, els seus poemes i les seues converses, en un espectacle conscienciador i sensible per a ressaltar el paper de les dones al voltant de la poesia.

Biblioteques Municipals de València
Membres de la xarxa de Biblioteques Municipals de València han visitat les casetes de la Plaça del Llibre on han deixat punts de llibre en les obres que recomanen. A més, han instal·lat una zona d’activitats infantils, on xiquets i xiquets poden realitzar durant tota la jornada de la mà de dos monitores diferents activitats com, per exemple, crear les seues pròpies xapes, posar els textos i pintar vinyetes de còmics de Paco Roca, Sergio Bleda, Cristina Durán i altres autors i autores valencianes o construir joguets de paper.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *