Educació redueix el nombre d’alumnes d’Infantil de 3 anys en Paiporta, Puçol, Rafelbunyol i Torrent
La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport reduirà la ràtio màxima en Infantil 3 anys per al curs 2023-2024 en 65 municipis amb poca natalitat, 10 més que en l’actual curs 2022-2023.
El màxim d’alumnes per classe en Infantil de 3 anys està fixat en 25. Des de fa uns cursos, la Conselleria està reduint encara més aquest màxim en les poblacions on és possible per la baixada de la natalitat. Això permet que hi haja encara menys alumnes per aula i facilita una millor qualitat educativa, a més de mantindre les unitats educatives existents i el personal docent.
La ràtio màxima reduïda a 20 alumnes per aula en Infantil de 3 anys que va començar a implantar-se fa dos cursos la tindran el pròxim 2023-2024 un total de 34 municipis, on la baixada de la natalitat ha estat més intensa. Altres 3 municipis tindran una ràtio màxima de 22 alumnes per aula; mentre que els 28 restants aplicaran una ràtio màxima reduïda a 23 alumnes per aula.
D’aquesta manera es manté l’oferta d’unitats en el nivell d’accés a l’ensenyament sostingut amb fons públics, amb més personal docent que atén menys alumnes per aula.
L’etapa d’Infantil de 3 anys és quan, de manera generalitzada, l’alumnat inicia la seua escolarització en els centres sostinguts amb fons públics. El pròxim curs s’escolaritzen per Infantil 3 anys els xiquets i les xiquetes nascuts en 2020. La taxa bruta de natalitat valenciana en 2020 va arribar al seu nivell més baix en 46 anys amb 7,5 naixements per cada 1.000 habitants. Aquest any van nàixer en territori valencià 35.761 xiquetes i xiquets, la xifra més baixa dels últims 25 anys. Això, juntament amb la disminució de l’arribada de població nouvinguda, fa que la població que s’ha d’escolaritzar s’haja reduït considerablement, especialment en algunes poblacions valencianes.
L’alumnat de 3 anys que es matricula en aules de màxim 20, 22 o 23 alumnes ja continua la seua escolarització amb aquests màxims establits en els pròxims cursos fins a acabar la Primària.
Relació de municipis amb baixada de ràtios a 23, 22 o 20 en Infantil 3 anys
El pròxim curs 2023-2024, Educació incorpora 10 municipis, quatre de la comarca de l’Horta, a la reducció de ràtios: Paiporta, Puçol, Rafelbunyol i Torrent.
A l’Horta hi haurà 16 municipis amb ràtios reduïdes en Infantil 3 anys. Amb la ràtio màxima de 20 alumnes per grup: Alaquàs, Benetússer, Quart de Poblet, Sedaví, Silla i Mislata.
A Rafelbunyol, la Conselleria rebaixa la ràtio a 22 xiquets i xiquetes màxim per grup d’Infantil 3 anys; mentre que la ràtio de 23 alumnes s’aplicarà en Albal, Alfafar, Almàssera, Catarroja, Moncada, Paiporta, Puçol, Torrent i Xirivella.
Augment d’aules d’Infantil de dos anys per al pròxim curs
Paral·lelament a aquesta reducció de les ràtios en Infantil 3 anys en els municipis on més baixa la natalitat, cal recordar que Educació ofereix per al pròxim curs 123 noves aules d’Infantil de 2 anys en escoles públiques, la qual cosa suposa incrementar en més de 2.200 l’oferta de places que faciliten la incorporació primerenca al sistema educatiu, ja que totes aquestes aules tenen una ràtio reduïda de 18 alumnes per unitat.
Període d’admissió per al pròxim curs
L’admissió en Infantil i Primària per al pròxim curs 2023-2024 estarà oberta del 20 al 28 d’abril pròxim en el web telematricula.es.
A les places d’Infantil 3 anys opten en l’admissió d’enguany les xiquetes i els xiquets nascuts en 2020, i a les d’Infantil 2 anys, la població nascuda en 2021.
L’activació de noves aules de 2 anys en CEIP s’ha fet tenint en compte, fonamentalment, poblacions que, per les seues característiques poblacionals o per la seua situació geogràfica, presenten una major necessitat d’ampliació del servei educatiu a partir dels 2 anys.
Aquesta ampliació d’aules de 2 anys en escoles d’Infantil i Primària suposa augmentar l’oferta de places en un tram d’edat en què, des d’aquest curs, Educació ha implantat la universalització de la seua gratuïtat. És a dir, que les aules d’Infantil 2 anys en escoletes 0-3, independentment de la seua titularitat, són totes gratuïtes i les famílies no han de pagar res en concepte de matrícula.