El barranc de La Saleta, crònica d’una tragèdia anunciada

El desviament del barranc de La Saleta al seu pas per Aldaia ha sigut i és una reivindicació històrica dels diferents governs de la localitat. Una solució perquè en les èpoques de fortes pluges, no hi haguera un desbordament del barranc i greus inundacions al poble.
El periòdic El Meridiano ha sigut testimoni d’això i ha realitzat un seguiment de tots els passos que ha escomés l’administració local perquè es prengueren solucions efectives.

A continuació fem un repàs d’algunes de les notícies que el nostre periòdic ha publicat sobre aquet assumpte al llarg d’anys.

Al juny de 2014, l’alcaldessa del municipi en aquell moment, Carmen Jávega, va mostrar la seua preocupació i insistència a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Jávega va dir que es reunirien amb qui fera falta perquè es realitzaren les obres en el barranc. Des de juliol de 2011 l’alcaldessa va iniciar una ronda de converses amb tots els organismes implicats amb l’objectiu de materialitzar una solució. En aquell moment la contestació que rebien és que no havia pressuposat suficient per a realitzar-lo sencer.

Anys més tard, al novembre de 2022, Miguel Polo, president de la CHJ, va insistir en la necessitat de dotar al barranc de la Saleta d’una “solució integral” que permetrà posar en marxa mesures estructurals que reduïren el risc d’inundabilitat d’esta important i estratègica zona industrial. Polo va subratllar el compromís de la Confederació per resoldre el problema.

Uns dies més tard, després d’una important riuada, 10 vegades menor que la devastadora del dia 29 d’octubre de 2024, l’alcalde d’Aldaia, Guillermo Luján, va emetre una carta adreçada a les presidències de comunitats d’afectats de la localitat per tal de sol·licitar, amb la màxima força possible, que per fi es portara a terme el “Projecte de Condicionament del Barranc de la Saleta des del seu encreuament amb l’Autovia A3 (a l’altura de Bonaire) fins al nou llit del Riu Túria”. Una petició La petició portada personalment pel primer edil a la reunió sol·licitada amb el president de la Confederació, on a més esperava poder “unir esforços per aconseguir que es puga materialitzar este projecte clau per a Aldaia”.

Al gener de 2023, la delegada del Govern, Pilar Bernabé, en una visita a Aldaia, assegurà que s’estava parlant amb els tècnics de Conselleria per posar en comú possibles dubtes i començar el més aviat posible el projecte de desviament del barranc.

“N’hi ha solució, n’hi ha projecte i n’hi ha el més important que és la capacitat econòmica per a poder afrontar-lo, i en estos moments amb els fons europeus tenim la possibilitat de posar-ho en marxa”, va manifestar Bernabé.

En altre moment, al maig de 2023, en una entrevista en la qual l’alcalde feia balanç de la legislatura, Luján demanava que s’agilitzaren els tràmits i projectes sobre el barranc. “Sol·licitem urgència, no podem deixar passar l’oportunitat”, l’alcalde sabia de la bona predisposició de les administracions competents.

Però un any més tard, fa uns pocs mesos, concretament al juliol, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va instar la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana a desbloquejar el projecte de desviament del barranc. En una carta, la CHJ va recordar que en 2021 va redactar un pla de drenatge complet per al barranc, actualitzant projectes anteriors de 2006 i 2010, amb la finalitat de previndre inundacions a Aldaia. La conselleria havia expropiat 17 hectàrees d’horta valorades en 8,5 milions d’euros per a esta obra. Un projecte en el qual les dos administracions tenen una visió diferent: la CHJ proposa un canal a cel obert compatible amb l’horta, mentres que la Generalitat preferix una canalització soterrada, la qual cosa, segons la CHJ, viola la normativa vigent i encarix el projecte.

No obstant això, l’Ajuntament es va reunir amb la Conselleria i va rebre el compromís d’esta, de no bloquejar el projecte i estudiar les opcions.

Però quan la solució del barranc de La Saleta estava més a prop, va arribar la tragèdia. I Luján no ha pogut evitar recordar estos dies els projectes parats en el temps, ja siga per finançament o per desacords en la seua execució, que no s’han dut a terme i han ocasionat uns terribles efectes en la població d’Aldaia.

Hui, amb la vista posada en l’actual Dana, sense poder alçar el cap de l’anterior, l’Ajuntament apila sacs de terra a mode de comportes per a frenar l’aigua, que roguem mai arribe.