El Castell d’Alaquàs acull la inauguració de l’exposició ‘Qui perd els orígens perd la identitat’

El Castell d’Alaquàs va acollir el passat divendres 13 de gener la inauguració de l’exposició ‘Qui perd els orígens perd la identitat’ organitzada pel Departament de Geografia i Història de l’IES Clara Campoamor amb la col·laboració de la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament d’Alaquàs.

En l’acte van estar presents l’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, la Regidora de Memòria Democràtica, Elena Álamo, la Regidora d’Educació i directora del centre educatiu, Marian Espert, les profesores i coordinadores del projecte, Maria José de la Rosa i Mònica Garcia, l’alumnat que ha treballat en l’exposició i una gran representació de les persones protagonistes de la mostra.

En les intervencions es va agrair el treball realitzat pel centre educatiu així com també a totes les persones que han contribuït contant la seua història. El primer edil va felicitar al centre educatiu pel treball «fructífer i molt ben aprofitat que ha contribuït a donar a conéixer com vivien els nostres avantpassats, un treball fonamental per tal que les històries no es perden, conéixer els nostres orígens i saber cap a on volem projectar-nos». Toni Saura va destacar el compromís de l’Ajuntament d’Alaquàs, motiu pel qual ha sigut la primera exposició de la programació prevista l’any 2023 al Castell d’Alaquàs. Elena Álamo va destacar a més «la importància de rescatar els testimonis de les persones majors i  conèixer la història en primera persona perquè eixa força dels testimonis és la que ens fa comprendre-la i fer nostre el passat més recent».            

El projecte va ser presentat per la professora Maria José de la Rosa i l’acte va finalitzar amb una visita guiada a l’exposició a càrrec de Mònica Garcia. Aquesta exposició forma part del projecte ‘Fent Memòria’ a través del qual l’alumnat ha aprofundit en la història contada en primera persona per tal de comprendre millor els episodis del passat. Està composada per 25 històries de familiars i persones properes que van viure la guerra i la posguerra. La informació ha sigut extreta de les entrevistes realitzades per l’alumnat a través de la seua conversa i del descobriment de fotografies antigues. «Es tracta d’un treball didàctic molt important que portem realitzant des de fa 7 anys i que té per objectiu el de rescatar la història de les persones majors per tal de conéixer les seues experiències i apropar l’alumnat a la història més recent des de casa i les seues famílies i amistats» , va incidir Maria José de la Rosa.