El Castell d’Alaquàs acull l’acte de lliurament del XXIIIé premi Bernat Capó de Cultura Popular

El Castell d’Alaquàs va celebrar el passat divendres 28 d’octubre l’acte de lliurament del XXIIIé premi Bernat Capó de Cultura Popular de l’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València on s’ha premiat enguany el treball d’Albert Toldrà i Vilardell: «Sense porc. L’alimentació en les identitats culturals de jueus i moriscos i en la seua persecució per la Inquisició de València».

En l’acte de lliurament van participar en representació de l’Institut d’Estudis Comarcals – IDECO, Josep Maria Tarazona i Núria Sendra, de l’editorial del Bullent. El conservador de l’ETNO, Joan Seguí va remarcar que «els Bernat Capó formen part de l’ADN del museu, amb una trajectòria de vint-i-tres anys».

L’alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, que destacar per la seua banda la col·laboració encetada l’any passat amb els premis per la consonància «amb una línia d’investigació en la recuperació de la nostra memòria i patrimoni» de la localitat. El diputat de Cultura, Xavier Rius, comentà que «per als Bernat Capó és una satisfacció guardonar el treball de Toldrà amb una investigació sobre el menjar i la seua relació amb la identitat i costums» i convidà a «aprofitar l’ETNO, no únicament pel seu vessant investigador, sinó per totes les iniciatives del i les grans professionals del museu com els premis Joan Franscesc Mira, Etnomusic, o el projecte Espanta la por de recuperació de monstres valencians enfront de la globalització, entre altres».

El guanyador Albert Toldrà i Vilardell és llicenciat en Història i Geografia en la Universitat de València, especialitat d’Història Medieval i doctor en Història per esta Universitat. Ha desenvolupat el seu treball investigador al voltant de la història cultural medieval i moderna, la història de la religiositat i l’imaginari del més enllà, així com la història de la dona, de la sexualitat i la Inquisició. Ha publicat diversos llibres sobre esta temàtica i ha estat guanyador de premis com el Premi Octubre d’assaig (2000), Premi Micalet d’Assaig (2011) o el Premi València d’assaig (2017. Institució Alfons el Magnànim).

«Sense porc. L’alimentació en les identitats culturals de jueus i moriscos i en la seua persecució per la Inquisició de València» és una anàlisi cultural sobre el menjar i en esta situació de conflicte, l’autor aborda algunes situacions com ara la culpabilització de la víctima, que s’obstina en mantenir la seua identitat diferent, el paper vital de les dones en la transmissió generacional de les tradicions culturals en l’àmbit domèstic, i el valor del menjar con un element identitari que supera l’àmbit religiós.

Premis Bernat Capó

El premis Bernat Capo de difusió de la cultura popular reten homenatge a aquest intel·lectual nascut a Benissa que desenvolupà la seua tasca com a periodista en diferents medis de comunicació. Així mateix  va posar en marxa projectes de comunicació amb clara vocació valenciana com Diario de Valencia o Noticias al Día. La seua tasca com a escriptor tractà diferents temes dels quals cal destacar el seu assaig Costumari valencià, 1992-94.