El Castell d’Alaquàs acull l’acte de presentació de la recuperació de la marca de qualitat que el col·lectiu artesà oller d’Alaquàs utilitzava en el segle XV
El Castell d’Alaquàs va acollir el passat divendres 11 de març l’acte de presentació de la recuperació de la marca de qualitat que el col·lectiu artesà oller d’Alaquàs utilitzava en el segle XV en les seues cassoles i perols de fang. Es tracta del símbol de la família Aguilar, propietària del senyoriu d’Alaquàs des de la meitat del segle XV i fins a la meitat del XIX, que ara tornarà a estar vigent amb aquesta iniciativa de l’Associació gastronòmica el Cullerot d’Alaquàs que ha comptat amb l’assessorament del col·lectiu Quaderns d’Investigació d’Alaquàs i de l’estudiós i investigador local Adrià Hernández.
L’acte es va iniciar amb una recepció teatralitzada per part de Via Heraclia a través de la qual es va donar vida a Elionor Mateu, ceramista del segle XV. A continuació es va realitzar un recorregut per la sala la Torre i diferents dependències del Castell d’Alaquàs, que va comptar amb un acompanyament musical a càrrec de Claudia Ballesteros i Sara López de la Unió Musical d’Alaquàs que interpretaren peces renaixentistes en dos punts diferents del monument i que va finalitzar a la Sala la Xemenia del Castell d’Alaquàs en què va tindre lloc l’acte de presentació conduït per la periodista Laura Sena.
En l’acte, el president de El Cullerot, Javier Atencia, va agrair la participació de tots els col·lectius i persones que han fet possible la recuperació d’aquesta marca: Ajuntament d’Alaquàs, la Unió Musical d’Alaquàs, Cor de Vila, Via Heraclia i Caixa Popular. Va destacar també la participació del dissenyador Ramon Cosme, el treball de l’enginyer Pablo Figueiras que ha realitzat el segell i la tasca de l’alfarer Enrique Martí, a qui se li van encarregar una sèrie limitada de 200 cassoles de fang que porten la marca i que es van començar a vendre en l’acte. A continuació va intevindre Pilar Molina, per part de Caixa Popular i es va donar pas a una taula redona que va comptar amb la participació de l’investigador local, Adrià Hernández, l’arqueòloga Paloma Berrocal i el director de Quaderns d’Investigació, Enric Juan Redal.
L’encarregat de tancar l’acte va ser l’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, qui va destacar la importància de la tasca realitzada pel col·lectiu per ser capaces de «portar el passat al present i que de segur projectarem al futur». El primer edil va destacar la «creativitat de la nostra gent amb aquesta marca que donarà unitat i identitat i permetrà continuar investigant i posar en marxa noves possibilitats de futur».
A continuació, el col·lectiu va lliurar a l’Alcalde d’Alaquàs i a les Falleres Majors d’Alaquàs, Judith Díaz Gomariz i Sara Morcillo Torralba, dues de les olles de fang que s’han produït a l’alfareria i que estan sent venudes per l’associació gastronòmica, destinant una part dels fons al projecte solidari Cor de Vila. Aquestes corresponen a la cassola número 1 i número 2 de la sèrie limitada de 200 unitats.
Durant l’acte es va projectar el vídeo «Aigua, terra i foc» on s’explica la importància de la recuperació d’aquesta marca i el que suposa per a Alaquàs. Es pot veure ací: https://www.youtube.com/watch?v=Eyjuvsj503I.