El Centre d’Artesania porta a Manises VIDREXPO, l’exposició sobre les tècniques contemporànies de treball amb vidre
El Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana, dependent de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, ha inaugurat a Manises VIDREXPO, la mostra que reunix les tècniques més avantguardistes del treball artesanal en vidre.
L’exposició, de caràcter itinerant, es va obrir a l’octubre a la mateixa seu del Centre d’Artesania, però ara arriba a la sala d’exposicions de l’Associació Valenciana de Ceràmica (AVEC-Gremi) de Manises, que l’ha complementada amb algunes peces representatives de l’artesania manisera, el prestigi ceràmic de la qual es remunta al segle XIV.
En este sentit, la directora general de Comerç, Artesania i Consum, Maribel Sáez, ha destacat que “les peces que es poden contemplar en VIDREXPO són el resultat de la tradició i el bon fer dels artesans valencians”.
“Els qui em coneixen”, afig Sáez, “saben que parle sempre amb orgull dels nostres artesans, ja que no solament fixen la identitat de la nostra Comunitat a través del seu art sinó que, a més, són un sector estratègic, creadors i generadors d’ocupació, una cosa que cal no oblidar”.
La directora general ha explicat que “els visitants d’esta exposició podran descobrir la màgia inherent a l’ofici de treballar el vidre, declarat patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la UNESCO el desembre de 2023, admirar els objectes que s’exposen i també a través dels vídeos que mostren al detall sis tècniques contemporànies d’elaboració del vidre”.
Així, el visitant podrà conéixer la tècnica d’elaboració de vidre al bufador amb torn, de la mà de l’artesana Sara Sorribes i sense torn, en la qual està especialitzada Tiziana Chiara.
També podrà conéixer el procés d’elaboració de granadura de vidre floral, a través dels treballs de Benito Lozano. La creació d’espills mitjançant vidre termoformat i metal·litzat amb titani, que fa l’artesà de Castelló, Juan Payá. La tècnica del fussing i el casting glass, en un procés sostenible de recuperació de vidre, d’Ana Higueras. I, finalment, l’elaboració d’escultures de vidre de gran dimensió en calent, esculpides des de dins i des de fora que realitza Rafa Abdón.
Tradició i modernitat
La directora general ha subratllat que la Comunitat Valenciana “compta amb grans creadors en vidre, de llarga trajectòria i rellevant projecció internacional, que dissenyen i executen amb mestratge este meravellós i versàtil material, que acompanya la humanitat durant segles i que ha ajudat a millorar la seua qualitat de vida des de la sostenibilitat”.
De fet, en la gènesi d’esta exposició itinerant, que ara arriba a Manises, hi ha la declaració per part de l’Assemblea General de Nacions Unides del 2022 com a Any Internacional del Vidre. A partir d’esta declaració, i atesa la tradició i el patrimoni cultural que suposa l’elaboració artesanal d’objectes de vidre a la Comunitat Valenciana, el Centre d’Artesania ha produït VIDREXPO per a donar a conéixer i reivindicar el treball dels artesans del vidre del nostre territori, i d’esta manera mostrar sis tècniques d’elaboració per a les quals es requerix gran destresa i perícia.