Quart i Mislata, guardonats en un certàmen d’UNICEF

El Consell Municipal d’Infància de Quart de Poblet ha sigut guardonat amb el reconeixement de Bones Pràctiques en la VIII Convocatòria del Certamen de Bones Pràctiques 2016 d’UNICEF, celebrat a Madrid.

Este reconeixement evidencia la labor en la implementació d’accions o programes que es desenvolupa des de la Regidoria d’Infància, dirigida per Consuelo Campos, que garantixen l’aplicació de la Convenció sobre els Drets del Xiquet i, per tant, contribuixen a millorar el benestar de la infància i adolescència a Quart de Poblet, Ciutat Amiga de la Infància des de novembre de 2010. A més, “són fonts d’inspiració per a altres localitats i generadores de coneixement i del saber fer”, segons destaca la notificació del guardó per part d’Unicef.

Precisament ahir es va celebrar la primera reunió del Consell Municipal d’Infància en el curs 2016-2017, després de la celebració el passat 4 d’octubre de les eleccions en la qual els i les escolars de Quart de Poblet van renovar els membres del CMI corresponents a 5é d’Educació Primària i a 1r i 3r d’Educació Secundària.

En la sessió va participar Consuelo Campos, qui va anunciar el reconeixement i va felicitar tant als actuals consellers i conselleres com a els qui els van precedir en la missió de fer que la veu de la infància i l’adolescència s’escolte a Quart de Poblet. També a les seues famílies, algunes de les quals estaven presents en la jornada inaugural del curs, i a la comunitat educativa dels col·legis del municipi, la implicació del qual és clau en este procés.

El CMI es compon d’un alumne o alumna de cadascun dels grups de 5é i 6é de Primària, i 1r, 2n, 3r i 4t de Secundària. A més, són suplents els candidats i candidates que queden en segona posició, que assistixen igualment a les reunions. La durada del mandat dels representants serà de dos cursos i les reunions es convoquen normalment els dimecres a la vesprada a Quart Jove.

Es va posar en marxa després de les primeres eleccions que es van celebrar el 20 de novembre de 2006, dia commemoratiu de la Convenció sobre els Drets de la Infància de 1989. Des d’aleshores, han sigut molts els xiquets i xiquetes designats pels seus companys com a consellers i conselleres, podent intervenir en processos d’informació, consulta i presa de decisions sobre diverses qüestions relacionades amb l’urbanisme, l’oci i temps lliure o el medi ambient, entre altres temes. També han participat i organitzat diferents activitats o campanyes de conscienciació social.

Per altra banda, el president del comitè espanyol d’UNICEF, Carmelo Angulo, i el president d’UNICEF a la Comunitat Valenciana, Jorge Cardona, han enviat una carta a l’alcalde de Mislata, Carlos Fernández Bielsa, per felicitar-lo pel reconeixement obtingut pel seu programa «T-Acompaño «. Aquest projecte d’acompanyament a joves amb dificultats d’aprenentatge o en situacions de risc d’exclusió social, a través de gent gran voluntària, ha estat elegit per UNICEF per rebre el «Premi Bones Pràctiques», un reconeixement a projectes o actuacions exemplars a favor de la infància i l’adolescència, dutes a terme per governs locals.

A la carta, UNICEF felicita a l’alcalde perquè el premi «evidencia la seua tasca en la implementació de programes que garanteixen l’aplicació de la Convenció sobre els Drets de l’Infant i, per tant, contribueixen a millorar el benestar de la infància i l’adolescència» . A més, continua, «són font d’inspiració per a altres localitats i generadores de coneixement i saber fer».

Aquesta activitat es desenvolupa a Mislata des 2014 i s’emmarca dins de l’eix intergeneracional del Pla Municipal d’Infància i Adolescència de Mislata. Gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament i la Fundació de Treballadors de la Siderúrgia Integral, un grup de monitors voluntaris -tots ells persones grans ia jubiladas- acompanyen en el seu procés evolutiu a joves amb un determinat risc social. A tot aquest grup de voluntaris els dedica el premi Carlos Fernández Bielsa, «persones que de manera altruista donen el seu temps, el seu coneixement i la seua experiència per ajudar altres persones, en aquest cas joves, contribuint així a construir una societat millor».

El programa persegueix un objectiu doble. D’una banda hi ha la «mentorització», a través de la qual la gent gran, molts d’ells amb experiència pedagògica, ajuden els joves amb els deures, contribuint així a millorar el seu rendiment acadèmic i prevenint el fracàs escolar o l’abandonament primerenc dels estudis. Però a part de la formació acadèmica, els grans també eduquen els joves en valors, habilitats socials i intel·ligència emocional.

A més de la mentorització, el programa també inclou altres activitats lúdiques i formatives de caràcter intergeneracional, amb dinàmiques de grup, tallers de noves tecnologies, classes per aprendre la història del municipi o per fomentar l’ús del valencià. El programa es desenvolupa amb dues sessions setmanals, els dimarts i els dijous, de 17.30 a 19.30 hores.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *