El Consorci de Bombers de València ofereix recomanacions per a gaudir d’unes “Muntanyes segures”, durant esta Setmana Santa

Cada any el Consorci de Bombers de València du a terme centenars de rescats en el medi natural, especialment a zones muntanyoses. Rescats sovint en llocs inaccessibles, que fins i tot ha de ser realitzats pels especialistes del Grup de Rescat en Altura, GERA, amb l’helicòpter V-990 del Consorci.

 

Justa ara durant els períodes vacacionals com la Setmana Santa són freqüents les eixides a la muntanya, i davant la previsió d’una major afluència de gent en aquests entorns naturals el Consorci Provincial de Bombers de València ha llançat una campanya de prevenció perquè aquestes activitats siguen sempre segures.

 

La campanya inclou un vídeo divulgatiu i una sèrie de consells per a dur a terme aquestes activitats lúdiques i esportives en entorns naturals amb precaució, i així estalviar esglais. Cal recordar que en 2022 el Consorci va rebre 334 avisos de rescats en l’àmbit rural, molts d’ells en zones de muntanya. Augmentant així un 37% respecte als 243 avisos rebuts en 2021.

 

Els escenaris més habituals són els de la gent que, practicant activitats a la muntanya, han patit caigudes, s’han desorientat de la seua ruta, o han patit incidències de salut com esgotament, deshidratació o lipotímies. Cal recordar que, amb la incorporació de l’helicòpter V-990 de Consorci en 2022, tota persona que és rescatada amb este medi aeri rep des del primer moment la valoració i primeres assistències sanitàries per part del metge d’a bord.

 

Hi ha una sèrie de recomanacions bàsiques per fer segures les nostres eixides a la muntanya. Així, abans d’eixir en ruta, cal repassar que anem ben preparats quant a equipament tècnic, roba adequada a l’activitat, i suficient beguda i menjar. I és que la falta de líquids pot provocar deshidratació, i no portar un calçat adequat pot causar lesions. També és recomanable anar en companyia, mai tot sol, i abans d’anar-nos  informar algun conegut de quin és la ruta que farem i a quina hora hem previst tornar.

 

Consultar la previsió meteorològica també és fonamental i, una vegada estiguem ja en la zona, cal repassar periòdicament que tenim cobertura del mòbil, i recordar que en cas d’emergència les solucions tecnològiques de geolocalització podrien ser d’utilitat. Si es produeix qualsevol tipus d’emergència, cal telefonar ràpidament a l’1-1-2 per a donar l’alerta.

 

I tenint en compte el risc d’incendis forestals, si estem gaudint de l’oci a la muntanya cal evitar qualsevol ús del foc que poguera desencadenar un d’estos incendis, recordant que els dies de nivell 3 de preemergència està prohibit fer ús del foc en àrees recreatives.