El departament de Joventut de Paiporta es reuneix amb les associacions juvenils després del confinament per a definir reptes de futur
El departament de Joventut de l’Ajuntament de Paiporta ha convocat aquesta setmana a les entitats i col·lectius juvenils del municipi per analitzar de forma col·lectiva com ha afectat la crisis sanitària generada per la Covid-19 al col·lectiu jove i al treball de la joventut organitzada. Segons expliquen des del departament, conèixer com els ha afectat aquesta situació i quines necessitats han sorgit és el primer pas per definir els reptes que des de l’àrea cal anar assolint en esta nova realitat.
El primer punt de l’ordre del dia va ser el repàs de la situació de cada entitat. Totes elles van haver de parar la seua activitat, tot i que algunes van portar endavant accions en línia. L’accés a la tecnologia ha suposat durant el confinament un element d’inclusió o exclusió social. Per això, les entitats juvenils manifesten la seua preocupació sobre la bretxa tecnològica i demanen al departament de Joventut intervenir al respecte.
D’altra banda, la paralització de l’activitat juvenil organitzada ha afectat al finançament d’algunes entitats. En aquest sentit, Joventut planteja revisar el pressupost de l’àrea i analitzar les possibilitats de treballar en la línia de la cogestió d’activitats.
Altre fet que afecta tant a l’activitat de les associacions juvenils com a les activitats pròpies de l’àrea de Joventut és la incertesa sobre les possibilitats per portar endavant intervencions a la tornada de l’estiu i quines seran les restriccions al respecte. En aquest sentit, destaca especialment la preocupació sobre la disponibilitat d’espais prou amples com per poder mantindre la distància de seguretat entre les persones participants.
Altres propostes que vénen de la mà de les associacions juvenils són accions formatives en ofimàtica i noves tecnologies, un servei d’informació i orientació acadèmica, apropar la política als i les joves i organitzar espais de debat i participació juvenil, o dissenyar i desenvolupar intervencions de promoció d’hàbits saludables i mediació en espais d’oci amb les persones joves que van participar en el curs de formació ‘Mediació en espais d’oci. Xarxa d’agents de salut’.
Algunes d’estes propostes coincideixen amb projectes amb els que el departament de Joventut ja està treballant i que la visió juvenil enriqueix de forma considerable. En altres casos es tracta d’aportacions molt interessants que parteixen de les mateixes necessitats juvenils. En qualsevol cas, les reunions amb les associacions juvenils són un espai de participació juvenil des del qual analitzar la realitat de les persones joves i detectar necessitats concretes, cosa que és fonamental per millorar les polítiques de joventut municipals.