El filtre verd de sanejament de les aigües residuals de La Pobla de Farnals serà integrat en el paisatge de marjal
La secretària autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, i el subdirector general de Planificació i Infraestructures, José Vicente Benadero, han visitat recentment les intervencions realitzades en La Pobla de Farnals per al sanejament del sistema d’aigües residuals. Fa uns mesos, l’Ajuntament va dur a terme un projecte de col·locació de comportes, que s’obrin de forma controlada i puntual per a desviar possibles vingudes d’aigües amb alta concentració de bactèries fecals cap a una zona inundable d’uns 3.000 metres quadrats, un filtre verd natural. L’objectiu és que la terra i la vegetació neutralitzen els bacteris de forma natural, sense la utilització de procediments químics, evitant així que els residus acaben en sèquies o en les platges.
Els responsables de la Conselleria de Medi Ambient, acompanyats per l’alcalde de la localitat, Enric Palanca, han determinat la necessitat de desenvolupar aquest filtre verd, ubicat en la parcel·la pública SUP9 del nucli de la platja, per tal d’integrar-lo al paisatge confrontant de marjal de Massamagrell. “Es vol introduir vegetació i elements de mobiliari urbà que conviden a gaudir d’aquets paisatge que era el natural de la zona, abans que començarà la urbanització de la platja als anys 60”, ha explicat l’alcalde. “Volem una zona bonica i atractiva, que complisca la seua funció filtradora però que també estiga integrada amb harmonia en l’entorn”, ha assegurat.
Els tècnics també han assegurat durant la reunió que la Conselleria brindarà assessorament i recursos al Consistori per tal d’avançar amb el projecte, sempre garantint la salubritat pública. “Alguns veïns tenen por de que aquest filtre verd siga un perill per a la salut, però podem assegurar que s’estan complint tots els protocols per a que la zona siga totalment segura”, ha declarat Palanca.
“La incorrecta o nul·la separació d’aigües fecals de les pluvials provocava que, durant les pluges, la xarxa se saturara i la depuradora obrira les comportes d’alleujament cap a les sèquies properes; la conseqüència podria ser la contaminació ocasional de les platges, cosa que va motivar la pèrdua de la Bandera Blava del 2020 en el nostre municipi”, ha explicat l’alcalde, qui ha afegit que amb aquest filtre verd “evitem aquesta contaminació de les nostres aigües d’una manera sostenible i natural”.