El Fukushima de Paterna
El portaveu municipal de Compromís en Paterna, Juanma Ramón, considera que “el pas donat endavant per la Fiscalia de Medi Ambient, que incoa diligències d’investigació penal sobre els laboratoris destruïts i abandonats al polígon de l’Andana en Paterna, obri la porta a determinar qui és el responsable de que els residus tòxics, que estan a la mà de qualsevol, encara no s’hagen retirat. Volem que es depuren les responsabilitats en el Fukushima de Paterna”.
“Sabem que de moment s’ha admés a tràmit la denúncia que presentàrem en Fiscalia el passat mes d’octubre, on alertàvem que l’estat de l’empresa química de l’Andana suposava, i suposa, un greu risc per a la salut humana i el medi ambient. Un perill tòxic que s’incrementa si pensem en les instal·lacions que hi ha al costat de Viviar, com són una altra indústria química i una planta de gas líquid. A més a més, també sol·licitàvem que la Fiscalia prenguera les mesures corresponents perquè les administracions competents retiraren subsidiàriament els residus, per tal de reduir urgentment els riscos”.
“I, evidentment, li demanàrem a la Fiscalia que s’obriren les diligències prèvies pertinents per a depurar les responsabilitats administratives i/o penals derivades de l’acció u omissió que han acabat en una situació que pot ser constitutiva de delicte contra la salut i el medi ambient”.
Segons el regidor Ramón, “ni Ajuntament de Paterna ni Conselleria de Medi Ambient són conscients del grau de perillositat que hi ha surant en l’indret de l’empresa farmacèutica, conegut ja com el ‘Fukushima’ paterner. Però insistim en que també és pitjor allò desconegut: seguim sense saber que pot haver en el subsòl, ja que hi ha dipòsits soterranis amb líquids tòxics dels quals es desconeixen les condicions en què estan, si tenen esquerdes i, en aquest cas, si els líquids podrien haver penetrat en el subsòl”.
“En Compromís per Paterna portem des de juliol de 2012 darrere d’una solució al cas dels residus tòxics en els laboratoris Viviar. Va ser en eixe moment quan denunciàrem la greu situació d’aquesta empresa farmacèutica, abandonada i objecte de continus robatoris, amb un vertit molt gran de líquid inflamable. I dóna la casualitat que en aquell moment es va rebre una resolució judicial a l’Ajuntament de Paterna. En ella, el jutge dictava que s’havia d’actuar d’immediat, retirant el material tòxic i perillós. No es va fer res i la situació ha evolucionat al desastre, convertint-se en el Fukushima d’aquest municipi. Ara amb els indicis de delicte ambiental que ha vist la Fiscalia, potser arribem a veure alguna solució per tal de protegir la ciutadania i el poble de Paterna, a més de depurar les possibles responsabilitats de les administracions competents”, conclou Juanma Ramón.