Sedaví acull el Fòrum Comarcal «La importància de comunicar. Periodisme a l’Horta»
Dissabte 25 de març va tindre lloc a Sedaví una trobada entre periodistes i mitjans de comunicació que exerceixen el seu treball a la comarca de l’Horta, per a parlar sobre la labor que desenvolupen els mitjans de comunicació més pròxims; els que compten les notícies que afecten dia a dia als veïns i veïnes dels nostres pobles.
Aquesta va ser una jornada en la qual es va posar l’accent en ‘La Importància de comunicar. Periodisme a l’Horta’, títol del Fòrum. Organitzada per la Generalitat Valenciana, i amb el suport d’À Punt, l’Ajuntament de Sedaví i el periòdic El Meridiano l’Horta; és van abordar a través de tres taules redones temes que afecten el peridisme comarcal, mostrant una radiografia d’ell.
A través de l’experiència dels companys i companyes que fan el seu treball en els mitjans de comunicació de la comarca i que estan al capdavant dels gabinets de premsa dels nostres pobles vam conéixer les seues fortaleses i les seues dificultats. Ens van manifestar quals són les seues principals preocupacions i com van ser els seus inicis, sense oblidar-se del futur, cap a on va el periodisme, com es treballe i com s’haurien d’utilitzar les noves eines d’informació.
Un punt molt important d’aquest Fòrum va ser que es va poder retransmetre en directe, de manera que estudiants de periodisme i professors de premsa, van poder seguir els col·loquis: els primers, per a enriquir la seua formació; i els segons, per a obtindre una eina més per a la docència.
Després dels discursos d’obertura i benvinguda de l’Alcalde de Sedaví, José Francisco Cabanes; de la Directora de El Meridiano, Silvia Tormo, i del Director general de Relacions Informatives de la Generalitat Valenciana, Pere Rostoll, en els quals es van destacar idees tant importants i rellevants com el paper fonamental dels mitjans més pròxims durant el temps de pandèmia, es va donar pas a la primera taula del dia.
Taula: Mitjans Periodisme de proximitat
En aquest primer col·loqui van participar els i les periodistes: Mamen Casabán, del diari L’Opinió de Torrent; Manolo Furió, del diari digital Hortanoticias; Álvaro González, de Paterna Ahora i Beatríz Sambeat de la Canyada te Guia. D’altra banda, també formaren part de la taula, Rosa Biot companya d’À Punt; Sergio Gomez, president de la Xarxa Joves.net i Germán García, de l’associació de comerciants de Sedaví.
Mamen Casabán, amb una dilatada experiència en el periodisme local, va parlar dels inicis de L’Opinió de Torrent, va contar anècdotes que han anat succeint-li al llarg de 22 anys al capdavant d’un mitjà que ha d’enfrontar-se diàriament amb gran càrrega de notícies, perquè Torrent és la localitat amb més habitants de la comarca.
A més del periòdic en paper, l’equip de L’Opinió compta amb una web, i des de 2016, amb un format audiovisual, Tele Torrent.
Casabán en la seua participació va voler incidir en què “el periodisme de proximitat és el que més li interessa a la gent, ja que és clau perquè la societat estiga ben informada”.
El segon a intervindre va ser Manolo Furió, Director d’Hortanoticias, pioner a la comarca a posar en marxa un mitjà exclusivament digital fa 18 anys quan cap creia encara en aquest format. Furió va ressenyar que van nàixer en un moment en el qual els grans mitjans van retrocedir a la comarca i els Ajuntaments tenien necessitat d’oferir informació, “nosaltres vam poder aprofitar aquesta crisi”. També va parlar de les mètriques, una preocupació que afecta a tothom, però en les quals Furió va recordar “cal estar pendent d’elles sobretot a nivell publicitari, però sense tornar-se boig. Tindre uns bons resultats hui pot unflar-te l’ego un mes i al mes següent el contrari”.
La següent participant va ser Beatriz Sambeat, Directora de La Canyada te Guia, un mitjà en paper que va nàixer oferint informació exclusivament d’un barri de Paterna i que es manté a flotació “gràcies a col·laboracions privades·, va explicar Sambeat.
La periodista treballava per a un periòdic comarcal i va decidir que per què no fer-ho per a ella. Per això, va apostar per ocupar-se i preocupar-se per informar d’aquesta urbanització i continua lluitant per això. Es va decantar per La Canyada perquè és un territori que ella coneixia a la perfecció, ja que és d’ací.
En la seua intervenció Sambeat va contar que en alguna ocasió espentada per les despeses que suposa la impressió en paper i per la irresistible digitalització, va pensar a convertir-se en digital, “però el meu públic espera el diari en paper i li ho lleva fins a la repartidora de les mans. I jo, em dec a ells i als meus clients, que també ho volen així”.
Álvaro González, Director de Paterna Ara, mitjà que porta 9 anys informant els seus veïns tant a través del periòdic imprés com del digital, va fer un repàs del seu recorregut. “Al principi érem un blog ciutadà. Vam anar treballant fins a convertir-nos en un mitjà digital i imprés, que va eixir al carrer per primera vegada en 2014, i que recorde amb molta emoció”.
L’any 2020, la irrupció de la pandèmia i la necessitat d’informació de la ciutadania va provocar que González posara en marxa un nou canal de transmissió de notícies, una ràdio. “Aquell 10 de març van caure moltes campanyes i no vam poder traure el paper fins a diversos mesos després. Aprofitarem aqueix moment en el qual no podíem estar parats i muntarem una ràdio en un xicotet despatx de Burjassot, on jo vivia. Implicarem a tot el teixit social de la ciutat i començarem fent diversos programes”. Ara es troben en una seu que l’Ajuntament de Paterna els va cedir.
Rosa Biot, per part seua, des de À Punt va posar en relleu la importància de crear sinergies entre els mitjans autonòmics i els locals. “Alguna cosa que tenen clar des del primer moment en la televisió autonòmica. Som conscients que la informació local interessa molt i que siga de qualitat”, va assegurar.
Quan com acostar la informació als més joves, va parlar una veu autoritzada en aquest tema, Sergio Gómez, president de la Xarxa Joves.net. Gómez va remarcar la importància de la tenacitat i de l’impacte.
22 municipis formen part de la xarxa i en 11 d’aquests, s’està desenvolupant un programa que es denomina corresponsals. “Xiques i xics que treballen junt les regidories de Joventut dels ajuntaments per a projectar i programar”. Gómez, a més, va incidir que és fonamental la difusió i que per això des de les àrees de joventut reclamen que els mitjans locals i comarcals els paren atenció, “’és fonamental que els mitjans locals i comarcals paren atenció a difondre, perquè els joves se senten recolzats i representats”.
L’últim a intervindre en la primera taula va ser Germán García, president de l’associació de comerciants de Sedaví, ACESE, que va acusar als periòdics locals i comarcals d’estar al servei de les institucions públiques, “convertint-se en peridisme de propaganda, minvant credibilitat del mitjà”. Aquesta reflexió va provocar la reacció dels participants en la taula.
Taula: Gabinets de premsa
El segon col·loqui, moderat per Gema Marí, de l’Ajuntament d’Alboraia, tractà de posar en valor i sobre la taula el treball que realitzen des dels gabinets de premsa dels nostres ajuntaments. Formant part de la mateixa es van trobar: Natxo Andreu, de Catarroja; Guillem Sanchis, de Paiporta; Lucía Guirado, de Quart de Poblet; Mar Gracia, de Rafelbunyol; José Sanchis, de Sedaví, i Quique Soler, de Torrent.
Marí a més de conduir el col·loqui va recordar que durant el confinament va ser molt important per a molts dels caps de premsa dels ajuntaments la creació d’un grup de whatsapp per a compartir informació i vivències per a ajudar a la ciutadania.
El primer a intervindre en aquesta ocasió va ser Natxo Andreu, Responsable de comunicació de Catarroja. Andreu que ja va estar treballant per a l’Ajuntament de Catarroja en 2009 i que va tornar en 2019, va poder comprovar com han canviat les coses. “Fa deu anys l’Ajuntament considerava el BIM primordial per a la comunicació, ara aqueix lloc l’ocupen les xarxes socials”, va manifestar el periodista, que va ressaltar “que aquestes ens ofeguen però ens acosten a la ciutadania”. Andreu també va parlar de l’equilibri que ha de fer en estar al capdavant d’un Ajuntament amb un pacte de govern.
Guillem Sanchis, Responsable de comunicació de Paiporta va parlar en la seua participació, que “l’administració ha d’apostar per la figura del periodista i crear places. És tan important per a un ajuntament que hi haja un arquitecte, un enginyer o administratius com a persones que facen arribar la informació a la ciutadania”.
Per part seua, Lucía Guirado, al Capdavant del gabinet de comunicació de Quart de Poblet, va destacar un aspecte positiu de la seua labor. “El més bonic d’un gabinet és poder arribar a la ciutadania i veure com la informació que fas és útil i pròxima”.
Mar Gracia, Responsable del gabinet de premsa de Rafelbunyol, va esmentar durant la seua intervenció que “el pitjor enemic que té sens dubte el gabinet de premsa és el temps,sent impossible que una persona realitze en huit hores tantes funcions. No obstant això, el millor aliat és la creativitat”.
En representació de l’Ajuntament de Sedaví, José Sanchis, Responsable de comunicació, va subratllar la fluida relació que tenen des del seu gabinet amb les associacions del poble. “Per mitjà del whatsapp transmetem la informació de manera immediata al responsable de cada associació”. Sanchis també va explicar que és difícil arribar a tothom malgrat les eines de les quals disposem hui dia.
Al fil de les relacions amb les associacions, en aquesta taula també va aportar la seua opinió un representant del teixit associatiu de Sedaví, Juanjo Campayo, de l’associació de veïns El Progrés. Una associació molt participativa i activa en la vida del poble. Campayo va reconéixer que “les associacions estem en contacte amb els mitjans però tenim una lluita perquè se’ns reconega com a interlocutors vàlids, igual que empresaris o sindicats”.
L’última intervenció de la taula la va realitzar Quique Soler, Cap de premsa de l’Ajuntament de Torrent, qui va manifestar que sent que els periodistes dels gabinets “som una mica privilegiats, perquè el periodisme ara és un sector precari i no se li dona el valor que té, sobretot, als mitjans locals. Va assenyalar que el repte amb el qual es va trobar en arribar a l’Ajuntament va ser “no perdre la gran quantitat d’informació que generàvem com a Ajuntament amb la desaparició de les edicions comarcals dels grans mitjans. Passem de 4 notes al dia a manar als mitjans 7 o 8, i a més, a distribuir-les per altres canals propis d’informació, com infotorrent.es, xarxes socials, whatshapp o telegram”.
Finalment, Soler va reiterar que els periodistes “són un sector essencial i s’ha de prendre consciència d’això”.
Taula: Ràdios a l’Horta
En l’última taula del dia es va parlar de les emissores de ràdio municipals. Al capdavant del col·loqui va estar Pilar Moreno, Coordinadora de la XEMV i Cap de premsa d’Albal, que a més de conduir la taula va destacar que “tenint en compte la imatge tan denostada de la política, hem de fer un esforç afegit, que el fem per guanyar-nos la confiança de la ciutadania. M’atrevisc a dir que l’èxit dels nostres projectes és perquè no és la gent la que ens escolta, som nosaltres els que escoltem a la gent”.
La taula la completaven: Sara García d’À Punt, María Jesús Cerveró de Ràdio Manises, Jorge Vacas i José Sanchis de Sedaví Ràdio, Carol López d’Aldaia Ràdio i Ana Gómez, Cap de premsa de Cruz Roja.
Per a començar, Sara García, va comptar com és el treball en una ràdio municipal com Ràdio Pego, en la qual ella treballava, i com, gràcies a la Xarxa s’han pogut i es poden intercanviar experiències. García va destacar que el va canviar a una emissora autonòmica li ha fet disposar de més temps per a la seua vida personal i d’un horari. “En l’emissora municipal has d’abastar moltes tasques”. Malgrat tot, pensa que el treball en les emissores locals ha millorat gràcies als mitjans tècnics que disposem”.
María Jesús Cerveró de Ràdio Manises, va explicar que són un equip de quatre persones que comparteixen la direcció i que “gràcies a la Xarxa i a la Federació de Municipis i Províncies hem pogut fer programes amb eixides a l’exterior, comptar amb més mitjans tècnics i que la ràdio es veja, ja que ara mateix comptem amb càmeres i això agrada a la gent”.
Carol López d’Aldaia Ràdio va continuar parlant que encara que estan contents amb el seu treball i amb l’emissora, encara que els agradaria arribar a més i comptar amb més personal. “Per això, volem col·laborar amb altres companys a través de la Xarxa”.
Per part seua, Ana Gómez de Cruz Roja Espanyola va assegurar sentir-se orgullosa de tindre un programa propi. Gómez va ressaltar que l’espai va nàixer gràcies a Pilar per a donar veu a l’activitat de les 26 assemblees locals, uns 72 municipis a la província de València que tenim, i va matisar que és un honor tindre un programa així.
Finalment, Jorge Vacas i José Sanchis, que van formar part de l’equip de Sedaví Ràdio, van comptar com va començar l’emissora i com es va convertir en gran pedrera de locutors i periodistes. “La nostra ràdio començà d’una manera peculiar, compartint l’escorxador amb gent que vènia a fer música i varem generar el col.lectiu Rostroll. Després continuarem amb un programa d’esports. I amb el temps tinguerem un estudi propi gràcies a l’Ajuntament i ens convertirem en pioners en moltes coses”, va declarar Vacas. Sanchis, per part seua, espera que en algun moment puga tornar a funcionar l’emissora.
Una vegada concloses les tres taules, Silvia Tormo i Pere Rostoll acomiadaren la jornada. Rostoll va voler transmetre una reflexió “que malgrat estar en crisi, som un sector que segueix ací i que a més és essencial per a transmetre la informació a la ciutadania”. Això sí, no va deixar de posar l’accent en el fet que la digitalització tal com s’ha dut a terme “ha sigut un desastre per als mitjans, assumpte que donaria per a una altra jornada”.