El MUPA d’Aldaia mostra en una exposició els rituals de la festa i el foc
El foc és símbol de purificació i de renovació de la vida i un dels elements festius més rellevants de els festes de la Comunitat Valenciana. Originàriament la foguera, la falla, eren en sí mateixes festa. Una relació ardent uneix el foc i la festa en terres valencianes.
D’aqueixa relació ardent s’ocupa l’exposició «Rituals de Festa i Foc» que acull la Sala de la Llotgeta del MUPA d’Aldaia. És tracta d’una mostra itinerant del Museu Valencià d’Etnologia (Muvaet) amb fotografies de David Cantillo Orozco. «Rituals de Festa i Foc» s’exposa en el MUPA des de l’1 de març fins al 10 d’abril de 2016. Coincideix amb la celebració d’una de els festes valencianes més populars, les falles, que enguany opten a la Declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
«Rituals de Festa i Foc» en el MUPA fa una selecció d’algunes festes valencianes significatives on el foc és el protagonista. Es divideix en quatre parts: la «Matxà de Vilanova d’Alcolea», la «Santantonà de Forcall», «Falles. Fogueres i castells», amb fotografies de David Cantillo. I una quarta part amb fotos de Juanjo Villena dedicada als rituals de festa i foc d’Aldaia en les seues festes patronals, concretament la Baixà del Crist dels Necessitats, el Corretraca i la Cordà.
Matxà de Vilanova d’Alcolea
Els habitants de Vilanova d’Alcolea (La Plana Alta) encenen el seu poble per celebrar la Festa de Sant Antoni, una de les més espectaculars i participatives de totes les que es fan al nostre territori. Festa declarada Bé d’Interés Cultural (BIC) de la Comunitat Valenciana La imatge del sant, els cavalls i milers de visitants travessen les barreres de foc que tenen per objectiu impedir-los el pas. La festa s’organitza a partir de la divisió del poble en deu carrers. Cada any són els veïns d’uns dels carrers qui organitzen i protagonitzen les celebracions: recapten els diners necessaris, preparen la foguera gran o “dels majorals” amb plantes d’argelaga dels camps i boscos, i munten a cavall en una espectacular cavalcada entre el foc o “matxà” desafiant les flames. Tot un espectacle de llum i color.
Santantonà de Forcall
La festa de Sant Antoni de Forcall (Els Ports) s’identifica amb el foc. Declarada BIC de la Comunitat Valenciana, la foguera de Sant Antoni està feta de llenya tallada expressament per al foc. Els joves s’encarreguen d’arreplegar la fusta i munten una barraca a la plaça principal del poble. El Dia del Maio Majoralia i Santantonada ixen al bosc a tallar els set pins que formaran l’estructura cònica. La barraca es basteix al voltant d’un arbre central, anomenat «maio», que centra la foguera i simbolitza l’arbre de la vida. Acaba cremant-se finalment mentre lluiten al seu voltant Sant Antoni i Sant Pau (representen el bé) contra tot un seguici infernal de criatures malignes: Botargues, Despullat, Filoseta, Cremallers… Cal dir que els dos sants van lligats amb una corda pels canells de les mans, és el costat del bé; a l’altra banda de la corda, el Despullat, representa el mal.
«Falles. Fogueres i castells»
Recull una mostra fotogràfica dels moments emblemàtics de les Falles de València on el foc és el protagonista. Mascletades, castells de focs artificials i la cremà, entre altres rituals, encenen de roig i groc i fum de pólvora la Sala de la Llotgeta del MUPA.
Baixà del Crist dels Necessitats d’Aldaia
La Baixà del Crist dels Necessitats d’Aldaia posseeix des de 2010 el títol honorífic de Festa d’Interès Turístic Local de la Comunitat Valenciana. És un acte religiós en el qual la imatge del Crist és traslladada en una processó de foc, color i llum des de la parròquia de la Saletta fins a l’església de l’Anunciació, acompanyada per coets encesos i música. La lluminositat i el fum de la pólvora dels coetons proporciona a l’acte un aire místic carregat d’emotivitat i tradició. La Baixà del Crist se celebra la nit del 5 d’agost en les festes patronals.
El corretraca d’Aldaia
Festa de foc amb participació ciutadana. Consisteix en una traca correguda de 3.000 metres, que arranca en la plaça de la Constitució i finalitza en la d’Europa, en la qual el públic actiu participa en les carreres entre el foc. Pot córrer, ballar o saltar sota els efectes de les espurnes de la traca. El recorregut té tres parades on es disparen focs artificials, que donen color a la nit, mentre els participants recuperen l’alé. Aquesta festa es va recuperar en 2005 per l’Associació Corretraca d’Aldaia. Se celebra el 4 d’agost, a partir de la una de la matinada.
Cordà d’Aldaia
Ritual nocturn de foc en el qual els coeters disparen més de 14.000 coets en un recinte tancat situat en la plaça d’Europa. Després d’anys sense celebrar-se, la cordà va ser recuperada en 2005 per l’Associació Corretraca d’Aldaia. Desenes de coets, del tipus femelletes i els denominats coets borratxos, van soltant-se i esclatant de forma erràtica i indefinida en un infern lluminós on l’olor de la pólvora es barreja amb la sonoritat i els colors del foc. És una manifestació pirotècnica que destaca per la seua magnitud i espectacularitat.