El Museu de la Rajoleria de Paiporta rebrà el reconeixement de la Diputació
El Museu de la Rajoleria de Paiporta rebrà aquest 6 de febrer un dels reconeixements a la cultura 2019 que atorgarà la Diputació de València. L’antic Rajolar de Bauset, reconvertit en museu etnològic i sala d’exposicions l’any 2000, acaba de complir 18 anys i ho ha fet amb tot el vigor i la bona salut que li ha atorgat l’aposta per ell de l’Ajuntament com a sala d’exposicions i museu etnològic en què cobra protagonisme la punyent indústria paiportina, que es va mantindre fins a l’últim terç del Segle XX. En la seua mostra permanent també es difonen usos i costums de la vida a Paiporta dècades enrere.
Aquests guardons s’entreguen enguany per primera vegada, i els destinataris seran set ajuntaments amb diferents tipus de museu, com són Silla, Carrícola i Otos, Castelló, Titaguas, Alzira i Olocau.
En el cas del Museu de la Rajoleria de Paiporta, el guardó s’atorga a petició del Museu Valencià d’Etnologia (Muvaet) per la col·laboració fructífera que ha tingut amb el centre paiportí, que ha acollit exposicions i mostres, a més de trobades, com la que es va celebrar per a constituir la Xarxa de Museus Etnològics Valencians, que compta amb una trentena de centres, entres els quals es troba també el de la rajoleria. L’acte de lliurament del reconeixement tindrà lloc el dimecres 6 de febrer, a les 19.00 hores, i comptarà amb l’actuació de la Borriana Big Band.
El Museu de la Rajoleria, segons expliquen des de la Diputació de València, ha col·laborat en la línia impulsada pel Muvaet en el sentit de promoure l’activitat i la visibilitat dels centres museístics etnològics que hi ha al llarg de tota la geografia de la província. És un exemple en aquest sentit, segons explica l’ens provincial.
El Museu està d’enhorabona, ja que acaba de complir la seua majoria d’edat consolidat com un pol fonamental de la cultura a Paiporta. Cada any, milers de visitants assisteixen a les nombroses exposicions que, a més, van acompanyades de tallers didàctics per a xiquetes i xiquets, que realitzen activitats relacionades amb la mostra que hi ha en cada moment.
A més, també organitza visites per a escolars i per a persones adultes a l’exposició permanent on, a més de conéixer la importància de la indústria rajoleria en l’economia paiportina dels segles XIX i XX, també es pot fer un tast de com es vivia a Paiporta dècades enrere, de com era l’economia, de com es relacionava la gent, i de quines festes se celebraven, entre d’altres. El Museu mostra, en definitiva, les arrels històriques de la Paiporta actual per a que tota la ciutadania les puga conéixer.
A més, el Museu ha portat a terme iniciatives per a difondre els seus fons documentals, com ha sigut, en els últims temps, la publicació en la seua pàgina web de l’arxiu fotogràfic amb més de 6.000 imatges aportades pel veïnat, classificades i referenciades. També ha eixit al carrer, amb una mostra que enguany ha arribat a la seua segona edició amb fotos històriques situades als mateixos llocs on foren preses. ‘El Museu ix al carrer, jo vaig estar ací» tracta de recordar com era Paiporta, i convida a reflexionar sobre com ha afectat el progrés econòmic a la construcció del poble, i també als canvis de les seues costums i tradicions.
Des del govern de Paiporta, s’ha agraït el reconeixement de la Diputació de València i el Muvaet al Museu de la Rajoleria: «No podem estar més contents amb aquest guardó, que confirma que la nostra aposta per la cultura va en la bona direcció», ha explicat l’alcaldessa, Isabel Martín. «Tenim una sintonia absoluta amb la nova manera de funcionar de l’àrea de cultura de la Diputació, en el sentit de descentralitzar el pes de la seua aposta cap als ajuntaments, que també tenim una oferta interessant i diversa per a la ciutadania», ha afegit Martín.
Per al regidor de Cultura, Alberto Torralba, «aquest reconeixement ens anima a redoblar l’aposta que iniciàrem en 2015 de dignificar i prestigiar la cultura, a més de posar-la a l’abast de totes i tots». Torralba ha agraït al Museu Valencià d’Etnologia el guardó, i ha explicat que l’àrea que dirigeix i el personal tècnic del Museu «continuarà treballant de valent dia a dia per oferir una programació de qualitat, a més de tindre les portes obertes per a artistes locals i per als tallers per a xiquets i xiquetes, que són una ferramenta indispensable per a garantir el coneixement dels nostres orígens i el futur públic del Museu».
El Museu, per la seua banda, acaba de presentar la programació per als pròxims mesos, amb una mostra realitzada pels escolars de Paiporta al voltant del Dia de l’Arbre, l’Exposició del Ninot, ‘Discreta revelación’, amb motiu del 8 de març, Dia de la Dona Treballadora, o ‘No tindreu pau després de la guerra’, amb motiu de les III Jornades de la Memòria Històrica, entre d’altres.