El nou IES La Sénia de Paiporta serà sostenible, de baix consum i amb espai propi per a extraescolars i cicles superiors
L’equip redactor del nou IES La Sénia ha presentat el projecte en l’Auditori Municipal al costat del regidor d’Educació de Paiporta, Alejandro Sánchez. A l’acte va assistir l’alcaldessa de Paiporta, Maribel Albalat, altres membres de la corporació municipal, membres de la comunitat educativa i famílies.
Les obres de construcció del nou edifici començaran en els pròxims mesos en el terreny confrontant, per la qual cosa l’alumnat podrà continuar el curs amb normalitat en l’edifici actual durant tot el procés.
Ahir es va presentar el projecte definitiu de la construcció de nou edifici de l’IES La Sénia. A l’acte de presentació del projecte del nou edifici de l’IES La Sénia va acudir l’alcaldessa de Paiporta, Maribel Albalat, i altres membres de l’equip de govern. Tant el regidor d’Educació, Alejandro Sánchez, qui va presentar als membres de l’equip redactor, com l’alcaldessa i els tècnics han estat fent un seguiment constant del projecte i de les negociacions amb Conselleria perquè el pressupost cobrisca totes les necessitats i que el nou centre siga sostenible, de baix consum i amb un acabat de disseny ajustat a les exigències educatives dels nous nivells educatius que inclourà. Un dels punts més importants que es va destacar és que gràcies a la situació del nou edifici que se situarà en els terrenys confrontants, l’alumnat continuarà les seues classes amb normalitat en el seu centre actual sense haver de desplaçar-se durant tot el procés.
Abans de començar la presentació, el regidor d’Educació va explicar als presents com s’estan millorant els centres educatius de Paiporta a través del Pla Edificant. El CEIP Jaume I ha sigut el primer edifici que ha sigut reformat íntegrament a través de la inversió de Conselleria aconseguida per l’Ajuntament de Paiporta. «Ara arranca el segon projecte Edificant i és el torn d’IES La Sénia» explicava el regidor. «Des de l’Ajuntament volem oferir la millor educació als nostres joves i, encara que el contingut és el més rellevant, el continent és una peça fonamental perquè l’alumnat reba la formació de la millor manera possible» afirma. «La protecció del medi ambient i la reducció d’emissions és part del projecte educatiu que tots els centres han de tindre i, per això, des de la regidoria d’Educació volem que es construïsca un nou IES La Sénia que servisca d’exemple».
Durant la presentació, els responsables de la redacció del projecte van explicar als presents com serà el nou edifici, a més de detallar la distribució de les aules, el disseny de l’eficiència energètica i com seran els accessos a l’edifici per a aconseguir que tots els nivells educatius tinguen una independència que aconseguisca un major control i seguretat tant per a l’alumnat com per al professorat. «Hem proposat l’accés principal pel carrer Catarroja per a evitar coincidència de pares, professors i vehicles» van explicar els responsables. «El futur centre l’Horta també tindrà aquest tipus d’accés i així s’aconseguirà una via segura per a tot l’alumnat». A més, amb aquesta proposta, els nous cicles formatius i batxiller i secundària podran funcionar amb independència, fent més senzill el funcionament intern d’entrades i eixides. «Amb aquest tractament arquitectònic es posa al mateix nivell d’importància totes dues parts formatives amb una comunicació a través de passarel·les. Així des de consergeria hi haja ambivalència de control quan funcionen de manera conjunta i individual si fa falta». Aquest mateix esquema servirà també per a les extraescolars perquè es puga obrir i tancar l’accés fora de l’horari habitual mantenint la seguretat de l’edifici.
Un edifici sostenible i de baix consum
La Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Paiporta ha estat en constant comunicació i negociació amb Conselleria per a poder augmentar el pressupost inicial de 16,4 milions d’euros que el Pla Edificant destina a la construcció d’aquest nou edifici per a l’IES la Sénia. La redacció del projecte presentat ahir recull aquesta possible ampliació del programa per a poder assumir la petició del consistori amb la intenció d’augmentar qualitat de materials i, sobretot, l’eficiència energètica. «La construcció del nou edifici del centre educatiu començarà en els pròxims mesos amb l’objectiu d’oferir un espai sostenible amb materials reciclats i sota consum energètic» afirma Maribel Albalat.
El nou centre tindrà capacitat per a 1.100 alumnes i comptarà amb 20 unitats d’ESO, 6 de Batxillerat i 10 d’FP amb tots els equipaments necessaris, gimnàs, cafeteria i habitatge per al conserge. En total disposarà de 9.456 m² construïts, 6.790 m² de patis i pistes esportives. «És un espai molt ampli i, per a reduir el màxim possible els costos de climatització, s’ha dissenyat l’edifici per a aconseguir la màxima eficiència i poder incloure la utilització d’energies renovables». «Volem garantir en tot moment una bona resposta ambiental i climàtica amb baix consum» es va traslladar als presents. Per a això s’han inclòs mesures com un pati, que en aquest cas serà de gaudi des de l’interior i que servirà de separació entre els dos edificis que, gràcies a l’orientació de les finestres que donen a ell, aconsegueix una ventilació natural que redueix l’ús de la tecnologia i baixa així el cost energètic de climatització. També ajudarà a la protecció acústica de les aules, ja que els patis d’oci exterior estaran allunyats de les finestres de les classes. S’inclou també una protecció extra amb làmines orientades correctament perquè entre llum a l’hivern i es restringisca a l’estiu.
Les aules amb més ús estaran orientades al nord per a aprofitar la llum el màxim possible. Aquest mateix model de disseny es trasllada a tota la construcció que té previst un espai suficient per a col·locar panells fotovoltaics que poden ampliar-se en un futur. «Tot això amb una orientació principalment nord-sud de l’edifici i un pas del vent aquest-oest que permet gestionar molt bé el clima» afirma l’arquitecte.
Materials innovadors
Tant en l’estructura de l’edifici com en els materials utilitzats i les zones verdes s’ha innovat. S’ha augmentat els metres de vegetació exigits per Conselleria per a oferir un entorn que ajude tant a l’estètica del centre com a la creació d’ombres i altres mètodes naturals de climatització de l’entorn. També s’ha augmentat en un 50% més de la ràtio fixada per Conselleria per a proporcionar porxos que donen ombra en exterior. I, respecte a l’estalvi d’aigua s’ha triat una vegetació que és autosuficient la major part de l’any. Tota l’arbrada existent es manté en el nou edifici gràcies a trasplantaments.
Es contempla la possibilitat que siga industrialitzat, introduint elements prefabricats que puguen facilitar tant el muntatge com un possible desmuntatge futur de part de les estructures que podrien ser reciclats si arribara el moment d’haver de desmuntar alguna estructura o reemplaçar o ampliar alguna part de l’edifici.