El ple de Paiporta aprova una moció de Compromìs per implementar pictogrames informatius amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat
El ple de Paiporta ha aprovat Per unanimitat una moció de Compromìs per Paiporta per implementar pictogrames informatius amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat cognitiva per a les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) i altres necessitats especials. L’acció es proposa en el marc de la celebració del Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme, que té lloc a l’abril, per promoure la inclusió i millorar la qualitat de vida d’aquest col·lectiu.
Segons explica la moció, l’accessibilitat és un dret reconegut per la Convenció de Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides, concretament en l’article 9, que subratlla la importància de garantir entorns accessibles per a tothom. Mentre que l’accessibilitat física i sensorial ja compta amb polítiques concretes, l’accessibilitat cognitiva encara necessita més impuls, especialment per a les persones que tenen dificultats per comprendre i regular situacions socials, emocions i comportaments.
«Els suports visuals com els taulers de comunicació, taules de comportament o targetes indicatives poden ajudar a les persones amb necessitats especials a reconéixer els llocs on estan i i ajudar-los per a interactuar amb el seu entorn”, continua el text. Així mateix, estes eines visuals faciliten l’aprenentatge d’habilitats de la vida diària, essencials per a l’èxit personal i professional en la comunitat, promovent l’autonomia i la participació social.
El projecte contempla començar amb la instal·lació de pictogrames en edificis públics com l’Ajuntament, la Biblioteca, el Centre Ocupacional, el Museu de la Rajoleria, i els centres educatius. A més, es preveu la seua implantació progressiva en espais públics com parcs i carrers, així com en comerços i empreses locals que desitgen participar-hi. La moció detalla: «Tenim exemples en altres ajuntaments on s’ha implantat, senyalitzant no només els espais públics sinó també comerços”.
Per dur a terme aquest projecte, l’Ajuntament ja ha realitzat gestions amb Arasaac, un portal de Sistemes Alternatius i Augmentatius de Comunicació, que ofereix recursos gratuïts i plantilles predissenyades per facilitar la implementació de pictogrames. Aquestes accions busquen crear un municipi més accessible i fomentar la comunicació entre les persones.
Els principals punts d’acord de la moció inclouen la confecció de pictogrames, horaris visuals i històries socials en col·laboració amb diversos departaments municipals, adaptant-los als estàndards normatius. A més, l’acord impulsat per Compromís per Paiporta preveu la inclusió dels pictogrames al llarg de l’any en diferents edificis municipals, començant per l’Ajuntament, la Biblioteca, el Centre Ocupacional, l’Auditori, el Museu de la Rajoleria i els centres educatius.
En tercer lloc, s’estendrà progressivament la proposta als espais públics de Paiporta, així com als comerços i empreses que vulguen participar, i es realitzarà una guia per senyalitzar amb pictogrames els llocs d’interès públics i privats, amb textos fàcils d’entendre per facilitar la localització dels serveis oferts.
Augmentar la sensibilització
La iniciativa no només pretén millorar l’orientació i la comprensió de les persones amb dificultats lingüístiques o cognitives, sinó que també busca “augmentar la sensibilització i implicació de la ciutadania en la gestió dels recursos públics”, segons va explicar Durant el debat la regidora de Compromís per Paiporta, Olga Sandrós. “Els símbols ajuden a les persones que presenten dificultats en la comunicació, a causa de diferents factors (autisme, discapacitat intel·lectual, manca de llenguatge, gent gran, etc.) a expressar les seues idees, desitjos, necessitats o sentiments», va afegir Sandrós.
Amb la proposta, Compromís per Paiporta pretén “iniciar un procés de millora contínua en l’accessibilitat cognitiva, alineant-se amb objectius com la inclusió social, l’economia circular i la sostenibilitat. Aquesta acció no només beneficiarà les persones amb necessitats especials, sinó que contribuirà a una major comprensió i cohesió social dins del municipi”, va explicar Sandrós, que va concloure que “la instal·lació de pictogrames informatius a Paiporta és un pas endavant per construir una societat més inclusiva i accessible per a tots, on cada persona, independentment de les seves capacitats, puga participar plenament i amb autonomia”.