Èxit d’assistència a la jornada sobre ocupació organitzada per Pactem Nord
La jornada sobre “Sostenibilitat i corresponsabilitat territorial en matèria d’ocupació” organitzada pel Consorci Pactem Nord el passat 28 d’octubre en Font del Pitxer (Paterna) va comptar amb l’assistència de prop de 60 persones, entre empreses del territori, representants de l’administració local i professionals de diferents àmbits. La jornada es va estructurar en tres taules de treball en les quals s’han donat a conèixer diferents propostes que permeten la incorporació d’accions de responsabilitat social empresària (RSE) en l’àmbit de l’Ocupació.
El primer bloc de la jornada “Ocupació, sostenibilitat i perspectives de futur” ho protagonitzaven Santiago Salvador, president de EGM Font del Pitxer, José Soler Gironés, D.G Economia Sostenible i José Antonio Navarro, gerent de Pactem Nord, qui va destacar en la presentació que és necessari l’impuls de la responsabilitat social entre administracions, ciutadania i empreses, amb atenció a una major coordinació entre entitats i programes d’ocupació i inclusió social i un major acostament al teixit empresarial. Per part del president de ASIVALCO, Santiago Salvador, es va destacar la gran labor que el Consorci Pactem Nord realitzava des de l’any 2002 entre les empreses del teixit empresarial de Paterna, també va manifestar que és un honor participar d’aquesta iniciativa, perquè ASIVALCO va ser soci fundador de Pactem Nord.Per a tancar aquest primer bloc, el Director General en la seua intervenció apuntava que “hem d’aportar els conceptes disruptius, transgressors i transformadors a l’àmbit convencional i en aquell on no es parla per a poder avançar”, igualment indicava que s’han produïts avanços molt significatius en la CV, anunciant la pròxima aprovació d’un Decret que permetrà desenvolupar un registre autonòmic de gran potencial vinculat a la RSE i la sostenibilitat.
En el segon bloc “Evolució de les eines en matèria d’inserció laboral per al desenvolupament de la RSE”, Cristina Millán i Maribel Caballer de Pactem Nord, després d’exposar els avanços de l’entitat en matèria d’eines i metodologies d’ocupació, donaven la paraula a tres representants d’empreses valencianes col·laboradores de l´Horta Nord que han donat la seua visió, des d’un punt de vista pràctic, de la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social. Abel Devita de Ic Telecom destacava la cerca d’estudiants amb inquietuds que puguen encaixar amb els valors de l’empresa i el seu agraïment al Consorci pel procés de selecció. Mario Ávila de Macambi Working Group parlava de l’impuls de les mesures de conciliació laboral i familiar. Per part seua, Estefanía San Agustín de Dominber multiserveis assenyalava el valor del local a l’hora de gestionar sempre amb proveïdors locals.
Finalment, Elsa González Esteban, professora de Filosofia Moral a la Universitat Jaume I i membre de l’equip d’investigació de la Fundació Étnor, ha parlat d’Ètica i Ocupació, oferint-nos el marc conceptual des del qual s’assentisca la labor en el territori en l’àmbit de l’ocupació i la corresponsabilitat, posant l’accent en el fet que “l’empresa, des de l’arrel tinga en compte aquells valors que com a societats considerem que són de justícia, allò que no es pot deixar de gestionar dia a dia”. En aquest últim bloc es van analitzar també qüestions que tenen a veure amb les persones ocupades que es troben en situació de pobresa o el paper que el dret ha de jugar, com a instrument, en contextos democràtics.
A més, els assistents han pogut adquirir la nova publicació “Pràctiques de responsabilitat social empresarial en l´Horta Nord (II)”, treball núm. 27 realitzat en el marc de l’observatori d’Ocupació de Pactem Nord en el qual es presenten 38 pràctiques d’empreses del territori relacionades amb accions de RSE en les quals han treballat al costat de Pactem Nord.
Aquest treball, emmarcat en una línia de gran transcendència en l’entitat recollida en el text del Pacte Territorial per a la Creació d’Ocupació, Pactem Nord, es va iniciar l’any 2017, any en què es van plantejar els itineraris empresarials en matèria de RSE amb la finalitat d’abordar la problemàtica de la desocupació des d’una perspectiva local.