Èxit de participació ciutadana en la reunió preparatòria de les festes de Paiporta
L’Auditori Municipal de Paiporta va acollir aquest dimarts la reunió informativa preparatòria de les Festes Populars 2017, que va comptar amb la participació de més de 26 associacions i entitats locals, així com de desenes de persones que van prendre part a títol individual. A la trobada assistiren el regidor de Cultura, Alberto Torralba, la regidora de Transparència, Modernització i Participació Ciutadana, Encarna Signes, i altres membres de l’equip de govern i la corporació municipal, així com personal tècnic de l’àrea de Cultura.
La reunió va servir per a fer balanç de les Festes de 2016, per a escoltar al veïnat, i per a explicar el funcionament del taller ‘Participa en festes’, que tindrà lloc el proper dia 29 al mateix Auditori Municipal, i on quedaran establerts punts clau com part de la programació o la ubicació de les casetes de festa.
La trobada d’aquest dimarts va començar amb un balanç de les festes de 2016, any en què s’introduïren diferents canvis en la programació atenent a peticions de la població i a l’impuls de millora de l’activitat de banda de la regidoria de Cultura. Així, s’extengueren les festes per tot el casc urbà, es va apostar per un increment de les activitats culturals, i es va canviar la ubicació de les casetes de festa.
El regidor de Cultura, Alberto Torralba, va fer una lectura de l’enquesta posterior a la celebració de les festes, consulta en la que es va evidenciar suport a alguns dels canvis i menys acceptació d’altres, així com peticions per a pròximes edicions en el sentit de reforçar la programació juvenil o infantil.
«El nostre objecte principal és trobar la participació i la col·laboració de les veïnes i veïns de Paiporta amb l’avaluació, correcció i millora, en l’elaboració de la programació de les Festes Populars, rebent crítiques constructives i aportacions que seran tingudes en compte», va explicar Torralba.
Seguidament, el responsable de Cultura va exposar una proposta de graella d’activitats per a les Festes Populars 2017, amb les activitats clàssiques i altres de noves, on ja es recullen algunes de les reivindicacions expressades a través de l’enquesta. Aquesta programació és un primer pas per a configurar les festes, però podrà ser variada amb les propostes de particulars i associacions.
El quart punt de la reunió informativa fou la proposta d’ubicació de les casetes de festa, que l’any passat es canviaren des del Carrer Jaume I a Antonio Machado. Responent a criteris tècnics i a informes de la Policia Local, l’equip de govern ha proposat per a enguany tres possibles emplaçaments: El Carrer Mestre Serrano, entre la Plaça La Casota i el Carrer Catarroja; La Carretera de Benetússer, entre Ausiàs March i el Pont Nou; i el Carrer Literat Azorín, entre la Rotonda de José Capuz i Mestre Serrano.
La decisió sobre la ubicació de les casetes es prendrà en el taller ‘Participa en festes’, programat per al 29 de maig a l’Auditori. El regidor de Cultura va expressar la voluntat de l’equip de govern de que aquesta activitat de les festes tinga una ubicació rotatòria, ja que suposa un prejudici important per al descans de veïnat.
Després de la intervenció de nombroses veïnes i veïns en l’assemblea, es va determinar, entre altres punts, que en el taller ‘Participa en Festes’ es podran proposar noves ubicacions de les casetes de festa per al 2018, tot i que les opcions de 2017 ja estan restringides a les tres opcions que compten amb informes tècnics favorables. Per al 2018 també hauran de tindre el vist i plau tècnic del personal pertinent.
L’últim punt de la reunió informativa fou l’explicació de la mecànica del taller participatiu del proper dia 29. En aquest taller, associacions, entitats ciutadanes i persones a títol individual podran proposar activitats per a les festes amb diferents premisses i condicions. D’una banda, s’ha de tindre en compte que no se solapen activitats, de temàtica i de públic objectiu.
Les activitats proposades han de complir amb certs criteris. Per un costat, s’ha d’adjuntar una descripció, detallar les persones que es necessiten per a portar-la a terme, calcular un pressupost aproximat i precisar si està pensada per a que la porte a terme la pròpia entitat, o bé l’Ajuntament. Es valorarà positivament que la proposta siga respectuosa amb el benestar dels animals, que promoga la igualtat de gènere, que fomente la llengua i la cultura valencianes, que afavorisca la conciliació del temps d’oci i el descans del veïnat, i que tinga caràcter participatiu.
Des de la regidoria de Transparència, Modernització i Participació Ciutadana, es va valorar «molt positivament la massiva presència d’associacions i entitats locals», segons va explicar la regidora, Encarna Signes. El responsable de Cultura, Alerto Torralba, també va agrair «la presència d’entitats i persones a títol individual que s’han interessat per millorar les festes amb nosaltres». Així mateix, ambdós responsables van animar a la població a sumar-se al taller del pròxim dia 29.