Finalitza la instal·lació d’hotels d’insectes en el CEIP Doctora Anna Lluch i Jardins de l’Ajuntament d’Alfara del Patriarca
Ha finalitzat l’última fase d’instal·lació d’hotels d’insectes pol·linitzadors i casetes de fusta per a aus, dins d’un projecte d’Aprenentatge Servei realitzat pel programa de Formació i Qualificació Bàsica de Fusteria i moble de l’Escola de Formació Professional Misericòrdia de Diputació de València i els seus alumnes, i promogut per l’àrea de Medi Ambient de la Mancomunitat del Carraixet. En aquesta iniciativa ha col·laborat l’Ajuntament d’Alfara del Patriarca i ha participat activament l’alumnat del CEIP Doctora Anna Lluch, centre on s’han instal·lat les construccions de fusta. Les casetes de fusta, abeuradors i cartells per a arbres han sigut situats també als Jardins de l’Ajuntament.
Els objectius de la iniciativa han sigut fomentar la biodiversitat, fer front al canvi climàtic, ajudar a erradicar la pobresa i reduir les desigualtats. Tal com ressalten Ana Muñoz i Pino Manzano, professores del PFCB “Treballs de Fusteria i Moble” de l’Escola de Formació Professional Misericòrdia de Diputació de València, “la metodologia utilitzada uneix compromís social amb l’aprenentatge de coneixements, habilitats, actituds i valors”. El projecte proporciona refugi a insectes pol·linitzadors, assegura la seua propagació i la seua funcionalitat, al mateix temps que enriqueix la biodiversitat assegurant la pol·linització de les plantes, procés clau per a l’obtenció d’aliments.
Bárbara Tomás, directora del CEIP Doctora Anna Lluch, explica que amb la construcció i instal·lació d’hotelets d’insectes “el nostre alumnat és més conscient del que té en el seu entorn i de com pot ajudar a mantindre’l en bones condicions”. Tomás argumenta que el programa ha consistit “a estudiar els ocells, insectes i espais de la zona per a construir hotels i caixes niu en llocs vàlids per a respectar la nostra flora i fauna de la zona relacionant les competències i els sabers bàsics amb els ODS 2030, ara l’alumnat de 5é i 6é l’explicaran l’aprés a la resta de les aules”. Per part seua, Jaume Martínez, regidor d’Educació, destaca la importància de “facilitar eines a l’alumnat que fomenten l’aprenentatge pràctic, i que complisquen una finalitat social i mediambiental”.
El projecte s’ha desenvolupat en quatre fases. La primera va ser una visita de l’alumnat de fusteria i moble a Alfara del Patriarca per a estudiar les millors zones per a la instal·lació dels hotels d’insectes i les cases niu. En aquesta trobada van explicar la funció i responsabilitat als escolars i es va iniciar la recollida de materials per als hotels. En la segona fase, en el col·legi es va treballar i va estudiar sobre els hotels d’insectes: Què són? Per a què serveixen? Qui els habita? Per què són tan importants?, processos de pol·linització… En la tercera fase, els escolars van visitar el taller on s’han construït els hotels i les cases niu i l’alumnat va entregar els mòduls del material recollit per a completar els hotels d’insectes. En la quarta fase, s’ha finalitzat la construcció dels hotels d’insectes i s’han instal·lat en els horts del CEIP i als Jardins de l’Ajuntament per part de l’alumnat de l’Escola de Formació Professional Misericòrdia de Diputació de València, també s’han col·locat nius, abeuradors, i cartells per a arbres i plantes. Finalment, al maig, des del CEIP es farà un díptic per a repartir per la població i un dia en el Teatret es farà la presentació per part de l’alumnat per a explicar la importància del projecte i crear consciència.