Godella celebra la primera reunió de coordinació del projecte de cuina contra el canvi climàtic
El darrer dimarts 12 de febrer va tindre lloc a l’antic escorxador de Godella la primera reunió de coordinació del projecte de cuina contra el canvi climàtic, en el qual es formarà a sis cuines de tota la comarca amb l’objectiu de reduir la seua impremta hídrica i mediambiental, i apostar per productes de proximitat i temporada.
Tal i com va explicar l’alcaldessa i regidora d’Agricultura, Eva Sanchis, «Godella serà el poble que lidere esta experiència pilot». A més de Sanchis, a la reunió van estar presents Mónica Rubio, tècnica d’Agricultura de l’Ajuntament de Godella i Carles Soler, representant de l’Associació Catalana de Menjadors Ecològics (institució encarregada de coordinar el projecte), així com representants de les distintes cuines que participaran: el restaurant El Racó (Meliana), la residència La Saleta (Godella), els col·legis Santa Teresa (València), Pare Català (Benimaclet), Cristo de la Providència (Meliana) i Mare de Déu del Pilar (Bonrepòs i Mirambell), i l’hospital Pare Jofré (València).
En esta primera reunió de coordinació es va posar en comú de quina manera s’estan gestionant els menús en estes cuines, i quines són les principals dificultats a l’hora de plantejar els tres objectius que es persegueixen: eliminar les proteïnes animals i potenciar el consum de verdures de temporada, servir el gramatge de proteïna recomanat per cada grup d’edat i potenciar guarnicions amb verdura cuita i crua, i introduir progressivament la proteïna vegetal.
Després d’esta primera fase de diagnosi, tindrà lloc una formació on es proposaran els canvis a realitzar i, finalment, es farà una valoració de com s’ha reduït la impremta hídrica i mediambiental.
«Amb esta iniciativa, pretenem també conscienciar a la població del que mengem i de la importància no només de dur una alimentació saludable sinó també de, en la mesura de les nostres possibilitats, tractar de reduir les emissions de CO2», va afegir Eva Sanchis.
El projecte de cuina contra el canvi climàtic està finançat per la Diputació de València i recolzat pel departament de Salut Pública de la Generalitat Valenciana i, a més d’estos punts de l’Horta Nord, ja s’està implementant en la zona del Baix Llobregat (Barcelona) i en Lleida.