Inversions amb responsabilitat davant la sequera
Pep Val. Primer tinent d’Alcaldia i regidor d’Hisenda de Paiporta. Candidat de Compromís per Paiporta a les eleccions del 28 de maig
Durant les últimes setmanes, molts informatius obrin amb les conseqüències greus de la sequera pel canvi climàtic al nostre país. Davant d’aquesta problemàtica, les inversions en la xarxa d’aigua potable són més importants que mai. Les ciutats i pobles de tot el món s’enfronten a la necessitat d’adaptar-se a aquesta nova realitat, i Paiporta n’és un exemple clau.
Amb el canvi de govern a Paiporta de 2015, amb Compromís al capdavant, afrontàrem el repte amb un estudi i planificació que es va materialitzar en l’aprovació del ‘Pla Director de proveïment d’aigua potable i reg’. Aquest pla conté les línies generals d’actuacions a realitzar en el propers 20 anys, i va ser aprovat pel plenari de l’Ajuntament.
Fins ara, les actuacions més importants han sigut substituir les canonades que encara queden de plom i fibrociment per les de polietilè i fosa dúctil. Les obres s’han coordinat amb la conversió a vies per a vianants de diferents carrers del centre i de la perifèria i, així, evitar costos afegits.
També es considera prioritari actuar sobre les canonades que presenten un diàmetre insuficient i sobre els estrangulaments de la xarxa.
S’ha dissenyat, a més, la sectorització de la xarxa, que és un mètode de control d’abastament d’aigua on l’empresa gestora divideix la xarxa en sectors i els independitza per a la seua millor gestió.
La sectorització augmenta el rendiment real del sector i permet el control de possibles fuites de forma immediata, evitant així la pèrdua d’aigua. A Paiporta, gràcies a la sectorització, s’ha assolit un rendiment hidràulic que s’acosta al 90% en els 76 quilòmetres de xarxa de canonades que té el poble.
Des de 2015, hem actuat de manera programada per a millorar les conduccions una vintena de carrers: Sant Roc, La Pau, Sant Francesc, Sant Joaquim, Pare Jordi Maria, Sant Ramon, Mestre Serrano, Sant Eduard, Poeta Lorente, Albal, Salvador Giner, Miquel Grau, 9 d’octubre, Convent, López Trigo, Palleter, Pintor Benedito i, en breu, començaran les obres d’adequació dels carrers Pintor Sorolla, Verge dels Desemparats i els adjacents de Plaça Senyera.
La diferència amb els anys de govern del Partit Popular, del 2007 al 2015, és abismal: El PP va invertir 490.000 euros en dos legislatures. Els governs de Compromís per Paiporta han triplicat aquesta inversió i, de 2015 al 2022, s’han invertit 1,7 milions d’euros en la xarxa d’aigua potable a Paiporta.
Per altra banda, la Regidoria d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat ha executat les obres de canalització d’aigua de reg del pou municipal del Palleter als horts urbans de la localitat. L’actuació suposarà un estalvi en consum d’aigua potable i, per tant, farà encara més sostenible l’activitat als horts.
La inversió municipal en aquesta canalització ha sigut de 190.000 euros, amb una canonada que transcorre sota terra al llarg de 880 metres.
Aquesta primera intervenció permetrà, a més, ampliar el sistema de reg amb aigua del nostre pou a les zones enjardinades limítrofes com són el poliesportiu, el camp de futbol, zones escolars i el jardí del Museu de la Rajoleria, ja que s’han deixat preparades les conduccions per a, en un futur, fer les connexions i ampliar la xarxa de reg independent.
La inversió en la xarxa d’aigua potable no només és important per garantir l’abastiment a la ciutadania, sinó també per reduir els impactes ambientals associats amb la seua gestió. Les fuites en la xarxa, per exemple, poden contribuir a la contaminació dels recursos hídrics i augmentar la despesa energètica per mantenir la xarxa en funcionament.
En aquest sentit, les inversions en la xarxa d’aigua potable també poden tenir beneficis a llarg termini, ja que poden ajudar a reduir els costos de manteniment, millorar la qualitat de l’aigua i reduir la pressió sobre els recursos hídrics.
De manera complementària, al desembre de 2020, el govern de Compromís va proposar al plenari l’aprovació del Pla d’emergències davant la sequera de l’abastiment de Paiporta. En aquest document s’identifiquen els sistemes d’abastiment, es constitueix el comitè de seguiment en cas de sequera, s’estudien les vulnerabilitats del sistema i s’estableixen els indicadores per a determinar les diferents alertes en funció de les situacions de sequera.
En resum, Compromís per Paiporta té clar que les inversions en la xarxa d’aigua potable són crucials per abordar els efectes del canvi climàtic i les sequeres. La inversió en la xarxa impulsada pel govern que encapçala Compromís ha permès desenvolupar plans clau per assegurar l’abastiment d’aigua potable i reduir els impactes ambientals associats amb la seua gestió. És important seguir en aquest camí i realitzar les inversions necessàries per protegir els nostres recursos hídrics i garantir un futur sostenible per a totes i tots.