Karen Gamboa i Ainhoa Santiago cantaran enguany el Cant de la Carxofa d’Alaquàs
La tradicional Prova de Veu de l’Àngel en la qual la ciutadania tria els xiquetes i xiquetes que cantaran els dies 8 i 9 de setembre va tindre lloc el diumenge 3 de setembre. En l’acte es va realitzar el lliurament de la Carxofa d’Honor a Paco Pons.
Karen Gamboa Guirigay i Ainhoa Santiago Martínez seran enguany les xiquetes que interpretaran el Cant de la Carxofa en honor a la Mare de Déu de l’Olivar i al Crist de la Bona Mort. Així es va decidir el diumenge 3 de setembre en la tradicional Prova de Veu de l’Àngel que se celebra cada any, un acte obert que convida als veïns i veïnes a triar, amb les seues votacions personals, la veu que escoltaran en aquest cant els propers dies 8 i 9 de setmbre.
L’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, membres de la Corporació Municipal i representants dels col·lectius organitzadors: la Unió Musical d’Alaquàs, l’Associació d’Amics i Amigues del Cant de la Carxofa, la Confraria de la Mare de Déu de l’Olivar, els Clavaris del Crist 1995 i Caixa Popular, van estar presents en l’acte al qual van assistir també el Director General de Cultura, Sergio Arlandis, l’Alcalde d’Aldaia, Guillermo Luján, representants de l’Associació Amics de la Carxofa Castellar-Oliveral, les Falleres Majors d’Alaquàs, la Jutgessa de Pau i el jutge substitut. En l’acte es va agrair el treball que realitzen entitats, empreses, col·lectius i organismes en la realització d’aquest acte.
El Cant de la Carxofa és un tret que defineix i diferencia la cultura d’Alaquàs. Per això, és una de les tradicions més emotives per als seus veïns, els quals esperen impacients la seua arribada durant l’any. La peça que cantaran els xiquets i xiquetes els dies 8 i 9 és una composició musical del segle XVII que solament perviu a municipis de l’àrea metropolitana com Alaquàs. En l’acte es va posar de relleu el treball que s’està realitzant perquè la Carxofa, considerada com a Festa d’Interès Turístic Provincial des de l’any 2010 i Bé de Rellevància Local des del 2022, siga declarada Bé d’Interès Cultural Immaterial, reconeixement màxim per a aquest tipus de manifestació cultural.
Enguany han estat 40 els xiquets i xiquetes d’Alaquàs que s’han presentat i finalment l’elecció es va haver de realitzar entre les sis finalistes que van protagonitzar l’acte de diumenge. Mesos abans d’aquest gran dia es va realitzar una convocatòria que es va fer arribar a totes les escoles del municipi. Així, els professors de música, que van ser felicitats durant l’esdeveniment i van rebre un obsequi, van difondre aquesta oportunitat. Una vegada inscrits, la preparadora Rut García Martínez, el treball de la qual també es va destacar al llarg de la cerimònia i també va rebre un obsequi, els prepara per a cantar la tradicional peça. Va destacar també en l’acte la tasca realitzada per Quique Parreño, director de la Jove Orquestra de la Unió Musical d’Alaquàs per l’acompanyament musical, que també va ser reconegut.
Durant l’acte es va procedir al lliurament de la Carxofa d’Honor 2023 que ha sigut per a Paco Pons ,President de l’Associació d’Amics i Amigues del Cant de la Carxofa d’Alaquàs fins a l’any 2020, que va rebre el trofeu Carxofa d’Honor, un gravat de linóleo en tinta acrílica amb paper artesà fet a mà realitzat per José Santandreu García. Va ser lliurat per l’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, la presidenta de l’Associació Amics i Amigues del Cant de la Carxofa, Maria Alfonso, el director de la Unió Musical d’Alaquàs, Toni Monzó i Maximiliano Pérez, en representació de Caixa Popular.