La cebera del port de Catarroja es rehabilita amb el suport de l’àrea de Cultura de la Diputació
El director del Museu Valencià d’Etnologia, ETNO, Francesc Tamarit, la regidora de Cultura i diputada de Mobilitat Sostenible, Dolors Gimeno, i el regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Catarroja, Martí Raga, han analitzat conjuntament l’avanç del projecte de rehabilitació de les dues barraques ubicades en l’Escola de Capatassos del port de Catarroja, i més concretament, la rehabilitació de la cebera.
La cebera és una de les instal·lacions tradicionals que s’està rehabilitant conjuntament amb el forn morú i una barca albuferenca en l’entorn de les Barraques, zona que es convertirà en el futur museu etnològic de l’Albufera. Com explica la regidora de Cultura i diputada, Dolors Gimeno, «la recuperació de la cebera amb tècniques tradicionals i aprofitant totes les parts que s’han pogut salvar, és un gran atractiu dins de la recreació de l’hàbitat tradicional valencià, amb una estima especial per part dels catarrogins i catarrogines cap a aquesta construcció tradicional».
El projecte de rehabilitació de les Barraques, que ja està licitat i en marxa, té un pressupost d’execució de 126.000 euros, i totes les previsions apunten que a principis de 2023, el museu podrà obrir les portes en una museografia basada en la sostenibilitat, economia circular i autoconsum, ressaltant els vessants agrícoles, pesqueres, de l’habitatge i dels costums i tradicions arrelades al llac.
El projecte del museu de les Barraques, gestionat per l’àrea de Cultura i l’Etno, portarà també paral·lelament una proposta de col·laboració amb les localitats riberenques i la construcció d’itineraris turístics, culturals, mediambientals i educatius.
L’exposició permanent de les Barraques del futur museu, amb museografia per blocs temàtics, mostrarà a més les problemàtiques del llac, així com la vinculació agrícola i pesquera de l’entorn.