La Confederació Hidrogràfica del Xúquer inicia els treballs d’adequació del Barranc del Carraixet al seu pas per Alboraia
L’actuació es produeix a petició de l’Ajuntament d’Alboraia per a garantir el correcte manteniment de l’accident geogràfic natural i retirar la vegetació invasora
Operaris i maquinària ja estan treballant en el tram d’Alboraia del Barranc del Carraixet amb la finalitat d’adequar aquest paratge natural. L’actuació, duta a terme per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, qui posseeix les competències d’aquesta zona, es produeix després de la petició de l’Ajuntament d’Alboraia per a garantir la seua conservació.
El motiu dels treballs radica en l’Arundo Donax, una planta invasora que ha anat creixent i que amenaçava a la vegetació autòctona. Per aquest motiu, l’entitat està arrancant i retirant aquesta planta per a adequar el Barranc del Carraixet, després dels treballs realitzats en trams previs a Alboraia.
Les labors també inclouen el cobriment de la zona amb un tèxtil que evite el pas de la llum solar, necessari per a evitar que la vegetació invasora es reproduïsca i cresca. L’Ajuntament d’Alboraia s’encarregarà del manteniment de la zona amb una sèrie d’actuacions de desbrossament de l’Arundo Donax durant el temps assignat a aquesta fase de l’adequació. En finalitzar, es plantarà vegetació autòctona perquè el Barranc del Carraixet continue sent un paratge natural ple de flora característica de la zona.
No és la primera vegada que el Consistori duu a terme iniciatives d’aquest tipus a través de la regidoria de Medi Ambient de Raquel Casares, bé de manera directa, bé a través d’entitats, administracions i associacions. Durant 2022, en col·laboració amb la Diputació de València i SEO Bird Life, es va arrancar la planta invasora de la platja de Peixets i es va plantar en el seu lloc vegetació autòctona, a més de perimetrar la zona d’implantació del corriol camanegre.
Pla Director del Carraixet
Actualment, el Barranc del Carraixet està integrat dins d’un projecte de l’àrea de medi ambient de la Diputació de València a través d’un Pla Director, una guia que pretén crear un corredor verd des del naixement del barranc fins a la mar i inclou a tots els municipis pels quals travessa aquest paratge natural, on també entra Alboraia.
Aquest projecte té per objectiu millorar la qualitat ambiental i funcional del corredor fluvial, articular els nuclis urbans amb el Barranc per a garantir una mobilitat sostenible i la potenciació del seu ús públic amb espais per a veïns, veïnes i la naturalesa.