La contaminació de Peixets va més enllà de les séquies

ASSOCIACIÓ PERLHORTA

La platja de Peixets forma part d’un espai únic que inclou de forma indivisible l’horta. A més, una zona identificada com a Horta de Protecció Especial Grau 1, nivell màxim de protecció segons el Pla d’Acció Territorial d’Ordenació i Dinamització de l’Horta de València (PATODHV) que aplica i executa la Llei de l’Horta de València.

Aquesta zona d’horta infreqüent pel seu risc d’extinció, està situada entre la desembocadura del Barranc del Carraixet i el camí de la Mar, en l’entorn denominat «Ermita dels Peixets» i que conflueix amb la mar.

Aquests dos àmbits, litoral i terres de cultiu, han estat convivint durant molt de temps en perfecta sintonia. Un espai de confluència entre la mar -amb els dunars i canyars-, i els camps de conreu.

Les diferents actuacions i desatenció sistematitzada sobre aquest entorn han contribuït al seu deteriorament, tant en la part del litoral, com en la part de l’horta.

Per una banda, amb el primer traçat de l’actual autovia V-21, recentment ampliada, que va provocar les primeres expropiacions i el seu fraccionament, arraconant-la de la resta de l’horta de la Partida de la Mar.

Més endavant amb les obres de canalització del barranc del Carraixet, on els camions abocaven el que es treia del barranc sobre la mateixa vora de la mar, creant l’actual muntanyar solidificat, i tot açò, amb la passivitat per part de totes les administracions implicades davant d’aquests fets.

Així mateix, és part del problema el deteriorament i desatenció al sistema de reg, on es produeixen abocaments d’aigües residuals des de l’assentament d’infrahabitatge existent.

Des dels anys 90, a la zona de Peixets s’ha establert un assentament d’infrahabitatge que ha sigut permés de manera passiva pels organismes amb competències a la zona (Conselleria d’Habitatge de la Generalitat Valenciana, Ministeris de Transport i Habitatge i Ajuntament d’Alboraia) que no han donat una alternativa de l’habitatge a les persones que resideixen a aquest emplaçament.

La presència d’aquest assentament, en una parcel·la propietat del Ministeri de Transport, presenta dos problemes principals. D’una banda, la falta d’infraestructura bàsica per a la gestió de residus ha fet que, des de l’any 2003, el Seprona haja denunciat nombroses vegades els vessaments d’aigües residuals il·legals i contaminants a les séquies properes, a menys de 300 metres de la mar.

D’altra banda, l’estat del poblat no compleix els requisits mínims per assegurar un habitatge digne a les persones que allà viuen, si bé l’any 2019 es va declarar l’emergència residencial i la zona està identificada com a àrea d’alt risc d’inundació al PATRICOVA.

Les autoritats competents abans citades no prenen accions efectives: l’Ajuntament no ha exigit judicialment al Ministeri que atenga les seues obligacions com a propietari i el Ministeri té un expedient obert des de l’any 2011.

Per tot això, s’exigeixen mesures immediates per aturar els abocaments contaminants i proporcionar solucions residencials dignes per a les persones que viuen a l’assentament il·legal. Només així podrem garantir la vida i el treball salubre a la nostra horta i litoral.

 

Un festival en zona protegida

Per afegiment, en l’estiu de 2016, l’Ajuntament d’Alboraia, va triar aquest entorn per fer un macrofestival anomenat MareNostrum que, finalment, va ser cancel·lat 24 hores abans del seu començament gràcies a quatre informes negatius: de la DGT, per la seua proximitat a l’autovia V-21; Patricova, per proximitat a zona inundable; pel Servei de Costes, perquè la Llei de Costes no permet eixes activitats en domini marítim-terrestre; i Direcció General d’Ordenació del Territori, per actuacions indegudes amb la qualificació urbanística de la zona.

L’organització d’aquest macrofestival va suposar treballs per a condicionar l’espai amb maquinària pesant que va actuar deliberadament sobre zona d’horta i de la mar de gran fragilitat, on es van eliminar dunes, canyars i cultius, suposant un greu impacte agrícola i paisatgístic per a la Partida del Miracle.

Actuacions les quals, junt amb la situació d’inacció institucional referida anteriorment, han fomentat la degradació i abandonament dels camps de cultiu i les infraestructures hidràuliques properes, que s’han vist greument afectades per uns vessaments d’aigua contaminada que no sols perjudiquen l’activitat agrària, sinó que representen un risc per a la salut pública i l’ecosistema costaner.

 

El futur de Peixets

Aquesta problemàtica ara sembla emmascarar-se amb un projecte de “parc agrari” finançat amb fons europeus que, sota el pretext de la depuració d’aigües mitjançant aiguamolls artificials, preveu també usos recreatius i turístics que poden comprometre una activitat agrària que alguns propietaris volen continuar si es prenen mesures contra els vessaments d’aigües contaminades.

L’Associació Som Horta d’Alboraia, de la qual Per l’Horta també forma part, ha presentat una sol·licitud formal a l’Ajuntament d’Alboraia per accedir a informació mediambiental continguda en l’expedient del «Pla Director d’Ordenació de l’Espai Litoral Agrari de l’Entorn de l’Ermita dels Peixets».

Des del maig de 2018, aquesta associació no ha rebut informació rellevant i formal malgrat les notícies en mitjans sobre el procés de recuperació de la platja i l’entorn dels Peixets.

Som Horta expressa així la seua preocupació per aquesta manca de transparència i remarca, una vegada més, la importància de la protecció de l’horta d’Alboraia i l’existència de propietaris disposats a continuar conreant la seua parcel·la, però que actualment no poden per l’estat de contaminació de la séquia i dels terrenys.

L’objectiu de les associacions agraristes denunciants és posar de manifest la negligència de les administracions públiques que han permés aquestes situacions per activa o passiva a les partides del Miracle i de la Mar i que estan darrere d’una part dels problemes de contaminació de les aigües a l’horta i el litoral d’Alboraia.