La Diputació aprova 208 obres de millora en espais i serveis públics dels pobles de l’Horta
La Diputació de Valéncia ha donat llum verda a 208 projectes de millora d’espais i serveis públics presentats pels ajuntaments de l’Horta Nord i l’Horta Sud i les mancomunitats de les dos comarques, amb una aportació de 31,8 milions d’euros. Estes actuacions, que licitaran i executaran els propis consistoris al llarg dels pròxims mesos, seran subvencionades íntegrament per la Diputació en el marc del Pla d’Inversions 2022-23, que ha aprovat un total de 1.473 sol·licituds a la província amb un pressupost global de 144 milions d’euros.
El ple de setembre de la institució provincial va validar per unanimitat la proposta presentada pel diputat de Cooperació Municipal, Carlos Fernández Bielsa, que inclou 107 projectes dels consistoris de l’Horta Nord i 93 dels de l’Horta Sud, tots menys Paterna i Torrent, que en la seua condició de grans ciutats disposaran d’una línia de subvenció per a projectes específics. A més, les mancomunitats d’Aldaia-Quart-Barri del Crist, el Carraixet i l’Horta Sud disposaran de finançament per a realitzar huit projectes de millora en el seu àmbit d’actuació.
Les xifres definixen per si soles este “programa de valors que permet als municipis prioritzar les seues necessitats, que premia les estratègies de desenvolupament local i la sostenibilitat i aposta per l’eliminació de la burocràcia i l’ajuda incondicional als pobles xicotets, que són els que més ho necessiten”. En el cas de l’Horta, la totalitat dels projectes aprovats seran directament licitats i executats per les corporacions locals, una de les grans novetats del pla en el seu intent d’agilitzar les tramitacions i “executar-les amb major rapidesa”, com explica el propi Bielsa.
El vicepresident i responsable de Cooperació recorda que els alcaldes i alcaldesses, en consens amb els equips municipals i les veïnes i veïns de cada poble, són els que han decidit a quines obres o actuacions destinen els diners. “Això no canvia, però hem fet un pas més amb la finalitat de permetre als tècnics dels ajuntaments donar el vistiplau als projectes, la qual cosa servirà per a millorar els temps del procés de licitació de cada obra i la seua posterior execució”.
Eficiència energètica
Altra de les característiques d’este pla inversor de la Diputació és que pràcticament la mitat de les sol·licituds presentades pels ajuntaments coincidixen amb diversos objectius de desenvolupament sostenible bonificats en el pla, cas de l’eficiència energètica, les xarxes de sanejament, la millora de l’accessibilitat o noves zones verdes en espais urbans. Molts d’estos projectes combinen actuacions en diferents àmbits, com pot ser la repavimentació de carrers, la renovació de les canalitzacions d’aigua potable i la instal·lació d’enllumenat eficient en la zona.
En el cas de l’Horta Nord, el ple provincial ha aprovat 25 obres de renovació o creació d’instal·lacions esportives, una quarta part del total de projectes sol·licitats pels ajuntaments de la comarca. Li seguixen les actuacions vinculades a l’eficiència energètica i smart cities (24); les millores en infraestructures i serveis públics (21); les obres d’urbanisme i accessibilitat (18); i la intervenció i adequació de zones verdes i parcs infantils (11).
A l’Horta Sud, en canvi, són majoritàries les reurbanitzacions i millora de l’accessibilitat en carrers i places de diferents municipis; un total de 28 projectes que suposen el 30% de les sol·licituds validades a la comarca. A continuació se situen les actuacions d’eficiència energètica i smart cities (22); les millores en espais i serveis públics (21); i a una certa distància l’adequació d’instal·lacions esportives i zones verdes, amb huit i set projectes respectivament.
En xifres globals de les dos comarques, en els pròxims mesos es duran a terme 48 actuacions d’eficiència energètica i smart cities; 47 obres de reurbanització i millora de l’accessibilitat en carrers i places; 46 intervencions en instal·lacions i serveis públics; 33 projectes d’ampliació, i renovació d’instal·lacions esportives; 19 de creació o manteniment de zones verdes i parcs infantils; 10 obres de substitució de la xarxa d’aigua potable i clavegueram; i altres cinc d’asfaltat de camins en diferents municipis.
En este sentit, Fernández Bielsa posa en valor la responsabilitat d’alcaldes i alcaldesses en presentar projectes que “responen a les inquietuds i demandes veïnals, però també a les necessitats de cada municipi amb actuacions que a vegades no són tan vistoses però que han d’executar-se”.
Inversions més importants
El llistat d’actuacions incloses en el Pla d’Inversions 2022-23 de la Diputació de València presenta municipis que han decidit destinar la seua assignació a un sol projecte, cas d’Albuixech i Rocafort a l’Horta Nord i Beniparrell a l’Horta Sud, i localitats que han distribuït la inversió en múltiples projectes de menor pressupost però igualment importants, com per exemple Silla amb 12 sol·licituds aprovades, seguida de Mislata, Vinalesa i Puçol amb 11 i Godella amb 10.
Entre les obres amb major pressupost a l’Horta Nord destaquen els més de 900.000 euros que Moncada té previst invertir en els camps de futbol i pistes d’atletisme del poliesportiu La Pelosa; la segona fase de les piscines d’Alboraia i la reforma en la piscina municipal projectada per Rocafort, amb una dotació de 680.000 i 650.000 euros respectivament; l’ampliació de l’Ajuntament de Foios, amb un cost de 580.000 euros; les millores de l’accessibilitat i el trànsit per als vianants en diferents carrers de Burjassot i Meliana (600.000 euros); la renovació de la xarxa d’aigua potable dels carrers San Antonio, Narciso Millán i Mestre Serrano d’Albuixech (580.000 euros); i la recuperació del Parc de la Devesa a Godella (492.000 euros).
Sense abandonar la comarca, altres projectes destacats a l’Horta Nord són la urbanització viària del Barri del Pilar de Rafelbunyol, amb un pressupost de més de 600.000 euros que inclou la prolongació del carril bici; la creació d’una nova zona d’oci amb paellers en El Puig, amb una inversió pròxima als 360.000 euros; i la construcció del Casal Jove d’Emperador (320.000 euros).
A l’Horta Sud trobem projectes d’envergadura com la pacificació del trànsit en els entorns escolars d’Alfafar (600.000 euros), que destinarà la resta de la seua assignació en el pla, de prop d’un milió d’euros, als nous jardins al costat del centre cultural Alqueria del Pi, amb la reutilització de les aigües pluvials per a reg (340.000 euros). Per part seua, Manises reurbanitzarà el carrer Ángel Nadal (650.000 euros), Catarroja el carrer Crescencio Chapa (600.000), Picassent l’entorn dels carrers Calvari, Jaume I i Doctor Soler, amb la implantació del ‘ciclo-calle’ (580.000), i Massanassa la plaça del País Valencià i adjacents (400.000). Beniparrell optarà per renovar la seua xarxa de sanejament amb 475.000 euros del pla provincial.
En un altre àmbit, Sedaví construirà aules a l’escola d’adults, amb una inversió de 380.000 euros; Alcàsser comprarà contenidors per a formar illes en compliment del pla local de residus (350.000); i Picanya impermeabilitzarà la coberta del pavelló esportiu (250.000). Alaquàs i Albal, per part seua, aposten per la instal·lació de plaques fotovoltaiques, el primer en les instal·lacions esportives El Bovalar i el segon en els col·legis Balaguera, Sant Carles i Juan Esteve. També Quart se suma a l’interés per l’eficiència energètica amb la instal·lació de lluminària Led en tot el municipi; mentre la Mancomunitat de l’Horta Sud projecta la instal·lació de passos de vianants intel·ligents en la vintena de municipis que la integren amb la finalitat de millorar la seguretat viària.