La Diputació de València reivindica en el 8M la força de les dones en la reconstrucció després de la DANA

 El president, Vicent Mompó, i la vicepresidenta Natàlia Enguix coincidixen a destacar que “les dones saben molt de lluita contra les adversitats” i destaquen que la Igualtat “és una tasca de cada dia”

Les portaveus dels grups i representants sindicals acompanyen a Mompó i Enguix en la lectura del manifest provincial que insta els ens locals a adherir-se a la declaració del Dia de la Dona sota el lema ‘Per a totes les dones i xiquetes: Drets, Igualtat i Apoderament’

La Diputació de València ha celebrat este divendres l’acte institucional amb motiudel Dia Internacional de la Dona reafirmant que les dones són la força de la reconstrucció després de la DANA”. Així ho ha manifestat la vicepresidenta primera i responsable d’Igualtat, Natalia Enguix, que ha estatacompanya pel president, Vicent Mompó, qui ha reafirmat esta idea posant en valor “la força i el coratgede les dones després de la catàstrofe natural del passat 29 d’octubre

La vicepresidenta primera i responsable d’Igualtat, Natàlia Enguix, ha destacat que “les dones saben molt de lluita contra les adversitats. Ho visquérem durant la pandèmia, on les dones van patir doblement les conseqüències a tots els nivells, laboral, econòmic o de violència. Ho comprovem, també amb els conflictesbèl·lics on les dones són utilitzades com a arma de guerra i ho hem tornat a comprovar amb la DANA del mes d’octubre”. Enguix manifestava que per a este 8 de marçhem triat el lema Som la força de la reconstruccióperquèvolíem posar en valor la resiliència, la valentia i l’esforç de totes les dones, que són el motor principal delsseus entorns més pròxims per a la volta a la normalitat”.

En opinió de la vicepresidenta Enguix, “som conscientsque s’han produït molts avanços socials en matèriad’igualtat entre dones i hòmens però encara estem llunyd’acabar amb el masclisme que impera en totes les estructures i la discriminació que continuem patint dia a dia”. Així, la diputada recordava que “la igualtat és una qüestió de tots i totes, hòmens i dones, perquè el que estàen joc és la consecució d’una democràcia plena. La igualtat és una qüestió de drets humans, encara que dones d’alguns sectors negacionistes s’intenta retrocedir en aixòi invisibilitzar-nos com “en les recents imatges que hemvist en els Premis Jaume I en notícies com la supressiódel pressupost en igualtat en alguna administraciópública”.

Conquestes socials

En la lectura del manifest han participat també les portaveus dels diferents grups en la Diputació. La vicepresidenta segona i portaveu popular, Reme Mazzolari, ha insistit que la igualtat entre hòmens i dones “és un dret irrenunciable” que obliga les administracionsa assumir el repte de “avançar en conquestes socials i no retrocedir davant els qui tracten d’imposar els privilegisd’una mitat de la població sobre l’altra”.

Per part seua, la diputada socialista Lola Celda ha inciditen el major impacte que tenen les tragèdies en les dones, com s’ha posat de manifest recentment amb la dana que ha arrasat una part de la província. “El major nombre de defuncions en dones ancianes a causa de les dificultats de mobilitat, els problemes de funcionament en el sistema de protecció VIOGEN per a víctimes de violència de gènereo les dificultats en l’accés a les ajudes per a les dones migrants són exemples que demostren esta majorafectació de la dona davant qualsevol catàstrofe o situacióde crisi”, arreplega el manifest.

La portaveu del grup Compromís, Dolors Gimeno, ha posat en valor el treball de l’àrea d’Igualtat provincial que coordina Natàlia Enguix i que enguany celebra el seudesé aniversari: “des de la Diputació creiem que ésimportant parar-nos a reflexionar sobre el treball realitzaten estos 10 anys i analitzar en què s’ha de millorar, sempre de la de les entitats locals, a les qualsconvidem a adherir-se a la declaració d’enguany sota el lema ‘Per a totes les dones i xiquetes: drets, igualtat i apoderament’”.

En este sentit, la Diputació de València ha convocat en temps rècord les ajudes per a ajuntaments i associacionsen matèria d’Igualtat del present any, i compta amb una Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere integrada per 237 ajuntaments dels 266 de la província. “Continuem treballant per a incorporar nousmembres i aconseguir l’objectiu de tindre a la totalitatdels municipis valencians actuant de manera coordinada i fent front a eixa xacra que és la violència exercida contra les dones”, assenyala la vicepresidenta Enguix.

Els acords

El text llegit este divendres en l’Escala Imperial del Palau dels Scala, aprovat en el ple de febrer de la Diputació, inclou diferents acords, als quals han fet referència les representants sindicals. El primer d’ells és garantir elsservicis de qualitat que presten les administracions localsperquè les dones puguen conciliar la seua vida laboral, familiar i personal, vetlar per la dignitat de dones i xiquetes i construir ciutats i pobles lliures de violènciesmasclistes.

A més, el manifest insta a impulsar projectes destinatsque les noves generacions cresquen en un entorn de corresponsabilitat entre hòmens i dones; a fomentar la participació de les dones en tots els nivells, promovent la seua presència en òrgans directius i donant suport a l’emprenedoria femenina; i prestar especial atenció a les dones del medi rural i les dones amb discapacitat, que tenen majors dificultats per a aconseguir les reivindicacions que reclama la declaració institucional de la Diputació de València.

‘La força que reconstruïx

En l’acte del 8-M en la Diputació ha participat també Paco Giménez, autor del cartell commemoratiu del Dia Internacional de la Dona. Nascut a València en 1954, este il·lustrador i dissenyador gràfic ha obtingut diferentsguardons, entre ells el Premi al llibre millor editat de 2013 de la Generalitat Valenciana o el Premi Nacional d’Il·lustració del Ministeri de Cultura en 2019. La imatgeproposada mostra unes siluetes femenines en tons morats“en moviment, dinàmiques i decidides per a enfrontar-se a l’enemic, el fang”, exposava Giménez durant l’acte. Aixímateix, mostrava el seu agraïment “per l’oportunitat no havia pogut mai posar el meu gra d’arena fins ara a la lluita feminista”.

Paco Giménez presa el testimoni de la il·lustradoraEstime Soler, autora del cartell del passat any amb el lema ‘Volem Paritat, és de Justícia’, en el qual es representava a una jutgessa dictant sentència. Este va ser el primer treball de l’artista d’Almussafes per a una institució pública després de les seues conegudescreacions en xarxes socials. Soler va rebre al desembre de 2023 el premiFem que les dones comptencom a responsable del projecte ‘Tres Voltes Rebel’, una combinació d’il·lustració i música, amb un potentmissatge feminista i de denúncia social.