La Diputació de València tanca 2024 amb 215 projectes aprovats i 32 milions invertits en el primer any del Pla Obert

 La vicepresidenta Natàlia Enguix, responsable de Cooperació, destaca el bon ritme de presentació de sol·licituds i avança que en 2025 “hi ha pressupostats més de 100 milions en el marc del Pla Obert per a ajudar als municipis afectats per la dana i per a la resta d’ajuntaments”

 La corporació que presidix Vicent Mompó dona llum verda al huité decret del principal programa inversor de la corporació, un pla quadriennal que destina 350 milions d’euros per als municipis i mancomunitats

La Diputació de València ha tancat 2024 amb més de 32 milions d’euros assignats als municipis de la província en el marc del Pla Obert, el principal programa inversor de la corporació provincial. En el primer any d’execució del pla, l’àrea de Cooperació Municipal que dirigix la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, ha donat llum verda a 215 projectes presentats per ajuntaments de totes les comarques, la gran majoria -prop del 90%- finançats al cent per cent i la resta al 75%.

El Pla Obert d’Inversions és un programa quadriennal amb una dotació global de 340 milions d’euros per a municipis i 10 milions per a mancomunitats. Fins a la data, la Diputació ha aprovat huit decrets amb una inversió de 32,1 milions, des que a la fi d’abril del passat any s’obrira el termini per a presentar sol·licituds. De cara al present exercici, la vicepresidenta Enguix recorda que “hi ha pressupostats 105 milions d’euros per a continuar avançant en l’execució dels projectes que ens plantegen els municipis”.

En l’últim trimestre de 2024 s’han aprovat tres decrets amb 80 propostes dels consistoris, l’últim el mes de desembre amb un total de 28 projectes i 5.209.000 euros d’inversió. “Una de les grans novetats és que els municipis afectats per la dana podran invertir els diners del pla en projectes vinculats a la reconstrucció, sense necessitat de respectar els percentatges establits quant a actuacions del cicle de l’aigua, zones verdes i instal·lacions esportives”, recorda Natàlia Enguix.

Resposta immediata

Una de les principals fortaleses del pla, el més ambiciós en la història de la Diputació, és la seua flexibilitat. No hi ha terminis tancats per a la presentació de sol·licituds, que es van aprovant segons arriben a l’àrea de Cooperació que dirigix la mateixa Enguix. “Precisament la concepció d’un pla a quatre anys està facilitant als ajuntaments afectats l’adaptació dels projectes per a enfocar-los a la reconstrucció, reforçant la resposta immediata que la institució ha donat a eixos municipis, sense oblidar-nos de la proximitat amb la resta perquè puguen desenvolupar els seus projectes de legislatura”.

En la mateixa línia, el president de la Diputació de València, Vicent Mompó, posa en valor “el treball dels alcaldes i alcaldesses, tant els que estan patint les conseqüències de la dana i centren els seus esforços en restablir els servicis i infraestructures danyades, com els que dediquen la seua atenció a la posada en marxa de projectes de futur per als seus habitants”.

“És un moment complicat, de contrastos entre els que tracten de tornar a la normalitat com més prompte millor i els que donen forma als pobles amb els quals han somiat per als seus veïns, i en la Diputació ens hem marcat el repte d’acompanyar a tots els ajuntaments en el camí que els toca recórrer”, assenyala el president, que destaca l’ajuda directa de 150 milions d’euros que la corporació ha destinat per a fer front a les conseqüències de la dana.

Projectes finançats

Entre les sol·licituds aprovades en el nou decret del Pla Obert, que anirà subvencionant noves actuacions i ajudant els consistoris i les mancomunitats a desenvolupar les seues iniciatives, destaquen els prop de dos milions d’euros per a la nova xarxa de sanejament a Benetússer; els 480.000 euros que Tavernes de la Valldigna destinarà a l’adquisició d’un magatzem per a la seua brigada municipal; els 400.000 euros per a la substitució de la gespa artificial dels camps de futbol de poliesportius d’Alzira; i els 350.000 euros destinats a la reforma de les escoles velles d’Almoines.

Estes actuacions se sumen a altres d’urbanisme, millora de zones verdes i instal·lacions esportives, renovació del cicle integral de l’aigua i edificis municipals o adquisició d’immobles, vehicles i materials que ja han sigut aprovades en el Pla Obert 2024-27. Entre els projectes presentats des de l’obertura del Pla Obert, més d’un centenar són d’obra, seguits pels de subministrament i en menor mesura els d’adquisició de béns immobles per a ús públic. “El més important és que els ajuntaments treballen bé eixos projectes i tinguen clar què és el que necessiten en cada moment, perquè l’única intenció de la Diputació és que els 350 milions destinats al pla es queden íntegrament als pobles en forma de millores per a la ciutadania”, conclou Enguix.