La Diputació inicia a Puçol la seua campanya de sensibilització per a protegir les platges
La tercera edició d’aquesta fira mediambiental ha sigut inaugurada hui a la plaça Rosa dels Vents de la platja de Puçol pel diputat de Medi Ambient, Josep Bort, i l’alcaldessa de la localitat, Lola Sánchez. Com ha indicat el diputat, “és molt important sensibilitzar a la gent menuda, perquè són corretja de transmissió directa cap als majors”.
“Aprofitem per sensibilitzar als més joves de què és el canvi climàtic, què són els ecosistemes de platja, i com el nostre comportament i el nostre mode de vida influeixen en els ecosistemes litorals”, ha explicat Josep Bort. “Són xicotets tallers, però amb una gran transmissió de cara a la gent”, ha subratllat.
L’alcaldessa de Puçol, Lola Sánchez, ha mostrat també la seua satisfacció per rebre a la platja del municipi el primer d’aquests tallers, i ha remarcat la necessitat de fer conscients les i els més joves dels hàbits responsables per cuidar l’entorn i les platges: “El futur del món, que són les nostres xiquetes i xiquets, han de saber què han de fer i com han de cuidar del medi ambient per a tenir un futur sostenible i viure una vida de qualitat”.
El taller que ha acollit la platja de Puçol ha estat organitzat al voltant del problema que suposa l’augment de les temperatures pel canvi climàtic, i també la importància de protegir les platges i mantenir-les en bones condicions. Les activitats es desenvolupen al llarg d’una fira organitzada en diverses carpes on s’explica el funcionament d’un hivernacle, les conseqüències de l’augment de la temperatura mitjana del planeta i mesures contra el canvi climàtic, l’impacte que té aquest canvi sobre els ecosistemes litorals i de platja, i un espai final on els menuts prenen la paraula.
L’element central del taller és un termòmetre gegant que recorda el problema de l’augment de les temperatures associat al canvi climàtic i que serveix, a més, com agent dinamitzador d’altres activitats. Els participants també poden observar com es relaciona l’increment de la temperatura i del nivell del mar, o com la pèrdua de vegetació a les muntanyes provocada pels incendis produeix també la pèrdua del sòl. Així mateix, el taller ofereix la possibilitat de conèixer quina és la petjada ecològica dels participants o l’efecte de les seues accions en espècies com la tortuga careta o la posidònia oceànica.
En aquesta primera activitat de la campanya ‘Per unes platges sostenibles’ han participat vora 200 xiquetes i xiquets de Puçol, Faura, Quartell i Sagunt. Durant les properes setmanes, els tallers ambientals visitaran també les platges de Bellreguard i Gandia, a la comarca de la Safor.
Recomanacions per assaborir les platges i l’estiu
Aquests tallers ambientals que s’han iniciat a Puçol formen part de la campanya estival de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació ‘Per unes platges sostenibles’ que, a més de conscienciar dels problemes ambientals actuals, també promou distintes mesures de prevenció per tal de gaudir de manera segura i responsable de les platges.
L’ús adequat de les instal·lacions col·lectives de les platges, com són les dutxes, papereres i contenidors de residus, o el respecte dels colors de les banderes que indiquen les condicions de la mar són alguns dels suggeriments que es realitzen a la campanya. El servei provincial també aconsella evitar l’exposició al sol durant les hores de major intensitat (entre les 12 i les 17 hores) i la utilització de distints elements de protecció com cremes, gorres, ulleres de sol homologades i ombrel·les.
La campanya també para atenció a la importància de mantenir netes les platges, tant l’arena com la mar, i ofereix informació sobre el valor ecològic de la posidònia oceànica i el significat tan positiu de la seua presència, ja que el creixement d’aquesta planta és un indicador de la bona qualitat de l’aigua i una mostra de la biodiversitat del nostre litoral.
Cendrers portàtils i gratuïts per a no embrutar les platges
A més, en el marc de la campanya ‘Per unes platges sostenibles’, la Diputació i l’Ajuntament de València repartiran cendrers portàtils per evitar l’abocament de puntes de cigarret i altres residus menuts que constitueixen agents molt contaminants i de difícil recollida pels serveis de neteja.
Els cendrers es podran aconseguir de manera gratuïta a les oficines d’informació turística de cada platja durant els mesos de juliol i agost.