La Fundació Horta Sud acull la visita de vint fundacions de tot l’Estat i la directora general de l’INJUVE
Unes quatre-centes persones se citen ahir i hui en València, en el marc del Foro Demos de Fundacions i Societat Civil. El fòrum, organitzat per l’Asociación Española de Fundaciones, arriba enguany a la huitena edició, i és la primera que se celebra lluny de la capital espanyola. És també la primera vegada que el fòrum, més enllà de les ponències i debats, ix a les seus de diferents fundacions per a conéixer de primera mà el seu treball diari, les seues experiències, els aprenentatges acumulats i els reptes de futur.
Una d’aquestes visites a fundacions va ser a Torrent, al Museu Comarcal de l’Horta Sud, per conéixer l’experiència de la Fundació Horta Sud, la fundació comunitària més antiga de l’Estat espanyol, amb gairebé cinquanta-dos anys de vida. Fins allà s’hi va apropar més de quaranta persones, amb representació d’una vintena de fundacions i entitats d’arreu de l’Estat, que van omplir l’aforament disponible per a la sessió. Entre elles s’hi trobava representació de la Fundación Telefónica, la Fundació Girbau, Porticus, la Fundación Diagrama, la Fundación Daniel y Nina Carasso, Open Value, la Fundación Caja Rural de Asturias o la fundació comunitària Almería Tierra Abierta.
La trobada, on es va plantejar un diàleg entre les persones fundadores de la fundació comunitària de l’Horta Sud, el personal tècnic i el patronat de la mateixa entitat i les persones visitants, va servir per posar sobre la taula les principals característiques, principis i virtuts d’una fundació comunitària «per a la dinamització i vertebració de la comunitat i del territori». En aquest sentit, la directora del programa de fundacions comunitàries de l’AEF, Rosa Gallego, va destacar les capacitats clau d’una fundació comunitària: «són un element clau en l’augment de la filantropia local, en l’exercici del lideratge comunitari, en l’escolta i la implicació de la comunitat, en el reforç de les organitzacions locals i en donar resposta en cas de catàstrofe».
Unes capacitats que, va emfatitzar el director de la Fundació Horta Sud, Julio Huerta, requereixen un element «que cal forjar a diari», la confiança, que «sols podrà crear-se des de les relacions personals d’igual a igual, el cohabitar en la comunitat».
Així mateix, la visita va comptar amb la presència de la Directora General de l’INJUVE, Margarita Guerrero, que va obrir la porta per al treball de la mà amb les fundacions, destacant que «existeix una realitat de moltes persones joves amb moltes ganes d’aportar i amb projectes ja en marxa», que cal canalitzar i empoderar-los.
Durant el dia de hui, el Foro Demos segueix al CaixaFòrum de València amb sessions plenàries amb el paper de la joventut com a protagonista i diverses sessions paral·leles. Entre elles, una sobre el paper de les fundacions comunitàries, que comptarà també amb la presència com a ponent del director de la Fundació Horta Sud, Julio Huerta.